17:29 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τζανακόπουλος: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου και συννενόησης με την Εκκλησία

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών που νομικά και θεσμικά σήμερα δεν αναγνωρίζεται», κάνοντας λόγο για βήμα «επ' ωφελεία της Εκκλησίας».

Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση «επιχειρεί να λύσει ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια», ανέφερε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο κυνερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να λύσει ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, να το επιλύσει», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο».

«H Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της αντικατάστασης των κληρικών με άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών που νομικά και θεσμικά σήμερα δεν αναγνωρίζεται».

​«Αν αυτό το επ’ ωφελεία της βήμα η Εκκλησία δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι επιθυμία της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα είναι «η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση», ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων «ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης που μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή».

Tags:
μισθοδοσία, διαχωρισμός Κράτους Εκκλησίας, Εκκλησία της Ελλάδος, Δημήτρης Τζανακόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK