01:38 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
O ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλά σε κομματική συγκέντρωση

Κουτσούμπας: Έχουμε ανοίξει πανιά στο πέρασμα από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό

© AFP 2019 / Angelos Tzortzinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, κλείσαμε τα αυτιά στις σειρήνες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του Κόμματος, εξαπολύοντας επίθεση και κατά της κυβέρνησης.

«Έχουμε ήδη ανοίξει πανιά στον νέο αιώνα με τα γνωστά σύμβολά μας, το σφυρί και το δρεπάνι, με τις αρχές μας, την Μαρξιστική — Λενινιστική, την κομμουνιστική ιδεολογία, το σύγχρονο πρόγραμμά μας και την κόκκινη σημαία ψηλά να ανεμίζει: ''προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε''. Έχουμε ήδη ανοίξει πανιά στον αιώνα που κυλά, στην εποχή του αναγκαίου περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του, στην αποψινή μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του Κόμματος.

Σημείωσε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για το ΚΚΕ η παρουσία απόψε εκπροσώπων 91 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλα τα σημεία της γης, και απέτισε μεταξύ άλλων, φόρο τιμής στη μνήμη των «συντρόφων που έχουν φύγει από κοντά μας, όπως του συντρόφου Φιντέλ Κάστρο, ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, που σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό του».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ «όταν η κόκκινη σημαία κατέβαινε από το Κρεμλίνο» φώναξε «Ψηλά τη σημαία σύντροφοι, η ελπίδα τώρα βρίσκεται στην πάλη των λαών».

«Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, κλείσαμε τα αυτιά στις σειρήνες, στενοχωρήσαμε κάποιους φίλους και συντρόφους που ήθελαν ''αγάλι — αγάλι…'', που μας ζητούσαν να βάλουμε νερό στο κρασί μας» ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «αποδείχτηκε πολύ καλά που δεν το κάναμε αυτό, γιατί ξέραμε ότι στο τέλος στο ποτήρι, θα μείνει μόνο το νερό κι αυτό θολωμένο κι επικίνδυνο. Και δεν το κάναμε γιατί το Κόμμα μας, με τα 100 χρόνια εμπειρίας στους ώμους του, δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει κανένα λάθος που θα πάει το κίνημα πίσω, θα του αφαιρέσει τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί, να αντεπιτεθεί, να τραβήξει μπροστά και να σημαδεύσει την βάρβαρη εξουσία των εκμεταλλευτών».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ, με τη στάση του, κέρδισε την συνείδηση νέων μαχητών και εξέφρασε την υπερηφάνεια του Κόμματος, γιατί «δεν υπογράψαμε δήλωση μετάνοιας στο σύστημα της εκμετάλλευσης».

Εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ «είπε την αλήθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, προτού ακόμα αναλάβει το κυβερνητικό τιμόνι και πάρει τη θέση του δίπλα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για να συνεχίσει τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο».

Είπε ότι o ΣΥΡΙΖΑ, στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του, «πρόλαβε και φόρτωσε στο λαό ένα ακόμα, το τρίτο μνημόνιο, εκατοντάδες αντιλαϊκούς αντεργατικούς νόμους, ματωμένα πλεονάσματα και ένα χρέος που θα το κουβαλάν οι γενιές που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί» και ότι «πρόλαβε να υλοποιήσει μία προς μία τις απαιτήσεις του κεφαλαίου» ενώ «πρόλαβε να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις ενός κόσμου, που για να επιβιώσει στην κρίση έπρεπε να δεχτεί τα ψίχουλα».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επενδύει στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, γιατί θέλει να καθηλώσει, να τσακίσει το εργατικό — λαϊκό κίνημα».

Σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ «αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές για το κεφάλαιο, για την αστική τάξη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της δυνατότητάς τους να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιστάσεις» και γι' αυτό «απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του κεφαλαίου, το οποίο βέβαια δεν θα έχει πρόβλημα να στηρίξει και πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε, ακόμη, ότι «ούτε ο διαχωρισμός ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο» πολιτικό κομματικό σύστημα, ούτε το ψεύτικο δίλλημα «πρόοδος ή συντήρηση», μπορούν να κρύψουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, σφάζονται στην ποδιά των μονοπωλίων για το ποιος θα στηρίξει πιο αποτελεσματικά την εξουσία τους».

Είπε ότι κοινή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η εξασφάλιση, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, «της σταθερότητας του συστήματος και της αστικής συνέχειας των κρατικών μηχανισμών προκειμένου να μη διαταράσσεται η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Τόνισε ότι «πρόοδος, τελικά, είναι να μεγαλώνει η λαϊκή αμφισβήτηση και δυσαρέσκεια απέναντι στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα και αυτή η δυσαρέσκεια να συναντιέται με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

Επισήμανε ότι «στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, στην ισχυροποίησή του, στο δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, βρίσκεται η δύναμη που μπορεί να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς, του ναζισμού, του φασισμού και «όχι στα διάφορα «μέτωπα» και τις «συμμαχίες» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να στήσει νέες παγίδες για να εγκλωβίσει όλο αυτό τον κόσμο που έχει ζωντανές μνήμες, αγωνιστικές παρακαταθήκες και θέληση για δράση ενάντια στην ακροδεξιά, το ναζισμό».

Σημείωσε, επίσης, ότι την άνοδο της ακροδεξιάς και του εθνικισμού δεν μπορεί να ανακόψει αυτός «που έχει αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, αυτός που υπογράφει συμφωνίες, δήθεν για να λύσει το ονοματολογικό, στην ουσία όμως να προωθήσει την ένταξη της γειτονικής πΓΔΜ στη ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία, αφήνοντας ανοιχτά παραθυράκια στον αλυτρωτισμό, δίνοντας και πάτημα εξαιτίας αυτού σε εθνικιστικές δυνάμεις στη χώρα μας να καλλιεργούν τον δικό τους αλυτρωτισμό με το γνωστό ανιστόρητο σύνθημα: «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τον χαρακτήρα της ΕΕ ως «ένωσης των καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και όχι ως «ένωσης» των λαών» ενώ το ίδιο έκανε και με το ΝΑΤΟ «αυτή την ιμπεριαλιστική δολοφονική μηχανή των πολέμων και επεμβάσεων».

Αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον λαό από την «ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας, στους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην οποία συμφωνούν ουσιαστικά η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του αστικού διπολισμού» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα του να «ξεσηκωθεί τώρα ο λαός, να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» απαιτώντας να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα, και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από αποστολές εκτός συνόρων.

Είπε ότι πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή πάλη «για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία με τον ίδιο το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας, να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία».

Είπε ότι το ΚΚΕ «στις δύσκολες ώρες θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα», ταυτόχρονα, όμως «ο λαός και σ' αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη, να μην χαριστεί στην αστική κυβέρνηση, που έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί έχει δώσει τα πάντα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Tags:
ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK