20:07 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για το μέρισμα που θα δοθεί στις οικονομικά αδύναμες ομάδες, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας στις επιχειρήσεις μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλης.

«Φέρνουμε μέτρα ελάφρυνσης για μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που είδαν τεράστιες επιβαρύνσεις τα χρόνια του μνημονίου».

Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άνοιξε την ομιλία του στη ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στις επιτυχίες της αστυνομίας τον τελευταίο καιρό ενώ άφησε αιχμές κατά των καναλιών που δεν αναφέρονται σε αυτές τις επιτυχίες.

Μίλησε συγκεκριμένα για τη σύλληψη των δραστών ληστείας σε σουπερμάρκετ, σε ΕΛΤΑ, την εξάρθρωση εγκληματικής αλλά και τη σύλληψη ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου, που συνελήφθη σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε αρχικά για την τροπολογία — παρέμβαση που καθορίζει τους όρους για την αποκατάσταση των πληγέντων στο Μάτι της Αττικής και αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τρίτη.

Παράλληλα, μίλησε για τη δουλειά που κάνει το υπουργείο υποδομών και οι μηχανικοί του στην περιοχή και συνέχισε με την πρόοδο που έχει γίνει για το συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας πως πλέον «προχωράμε σε ανοικοδόμηση και αποκατάσταση των ζημιών» αλλά και απαγόρευση της αυθαίρετης δόμησης.

Ευχαρίστησε ακόμα τον πρόεδρο της Κύπρου, κ. Αναστασιάδη που αποδέχτηκε εισήγησή του για συμβολή της Κύπρου στην ανέγερση ενός νέο νοσοκομείου στο Μάτι.

Αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης που φέρνει ενώπιον της Βουλής σήμερα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την παροχή μερίσματος, καταθέτοντας την αντίστοιχη τροπολογία.

Το ύψος του μερίσματος θα ανακοινωθεί πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αίτησης να ανοίξει την επόμενη Τρίτη και θα αφορά 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Εκτός από το μέρισμα, στην Βουλή θα ψηφιστούν, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός και διατάξεις που αφορούν αφενός τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και αφετέρου τη μείωση της φορολογίας κατά 1% στις επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, έκανε λόγο για ένα «εμβληματικό συστατικό της μνημονιακής περιόδου» και εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης που έφερε το συγκεκριμένο φόρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκανε ακόμη γνωστό ότι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στο 10%.

Συγκεκριμένα, για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30% και αφορά σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες. Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21% και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες. Τέλος, για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10% και θα αφορά περίπου 600.000 πολίτες.

Στις παραπάνω μειώσεις ο πρωθυπουργός πρόσθεσε και μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που είναι προγραμματισμένη για το 2020.

«Έτσι στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση το 2020 θα φτάσει στο 50%. Δηλαδή σε ενάμισι χρόνο από σήμερα στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020 θα βλέπουν το μισό φόρο από ότι βλέπουν σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ασκώντας κριτική στο πρόγραμμα της ΝΔ για τα εργασιακά, μίλησε για σχέδια της αντιπολίτευσης να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, για ένα ασφαλιστικό Πινοσέτ, που θα πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους αλλά και για απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Είστε οι καλύτεροι χορηγοί της προσπάθειάς μας και με το πρόγραμμά της μας βοηθάτε να εκλεγούμε ξανά στις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη ΝΔ.

Τέλος, αναφερόμενος στις 100 μέρες που συμπληρώνονται αύριο εκτός μνημονίου, ξεκαθάρισε πως αυτό είναι μόνο η αρχή.

Tags:
μέρισμα, ΕΝΦΙΑ, Φορολογία, Βουλή, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK