Ο Πάνος Καμμένος

Κωσταράκος: Ο Καμμένος δε νομιμοποιείται να φορά στρατιωτική στολή

© Φωτογραφία: Facebook.com/υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Κριτική στον υπ. Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ασκεί ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μιχάλης Κωσταράκος, για τις στρατιωτικές στολές που συνηθίζει να φορά, τονίζοντας ότι «δε νομιμοποιείται να φέρει την οποιαδήποτε στολή που περιλαμβάνεται στον Διακλαδικό Κανονισμό Στολών».

Ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μιχάλης Κωσταράκος, ασκεί κριτική στον υπ. Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για τη συνήθειά του να φορά στρατιωτικές στολές.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Μιχάλης Κωσταράκος αναφέρεται στην πρόσφατη πολυεθνική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», όπου ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε, όπως λέει, «με την φόρμα επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού μας, (τη στολή των πληρωμάτων του Στολου δηλαδή) φέροντας επίσης στην «στολή» του τον θυρεό του ΥΠΕΘΑ επιρραμα με το ονοματεπώνυμο και την υπουργική του ιδιότητα (αντι διακριτικού βαθμού) καθώς και διακριτικά «ιπταμένου» (ενδεχομενως χειριστού ελικοπτέρου)».

Όπως επισημαίνει ο στρατηγός, «αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συναντάται στις Δυτικές Δημοκρατίες και ειδικότερα στις ευρωπαϊκές χώρες» όπου οι υπουργοί Άμυνας είναι πολιτικοί προϊστάμενοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Θεωρώ ότι ο πολιτικός προϊστάμενος των ΕΔ δεν έχει κανένα λόγο ή δικαίωμα ή ακόμα, σε ένα πιο "πολιτικό πλαίσιο", δεν νομιμοποιείται να φέρει την οποιαδήποτε στολή που περιλαμβάνεται στον Διακλαδικό Κανονισμό Στολών προσθέτοντας μάλιστα δικά του "υπουργικά διακριτικά"», υπογραμμίζει ο ίδιος, προσθέτοντας πως τη στολή «φέρουν όσοι αποτελούν στελέχη των ΕΔ και έχουν ενταχθεί σε αυτές σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες».

«Από προσωπική πείρα μπορώ να πω ότι το δικαίωμα να φέρεις τη στολή δεν είναι καθόλου εύκολο να το αποκτήσεις, γιατί πρέπει να καταταγείς και συνεπάγεται ένα μεγάλο προσωπικό και οικογενειακό τίμημα. Ο κ. ΥΕΘΑ, ως πολιτικός προϊστάμενος των ΕΔ είναι ακριβώς αυτό, μόνο αυτό και έτσι θα πρέπει να παραμένει», τονίζει.

«Δεν είναι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι πολύ περισσότερο ούτε Αξκός ούτε Υπξκός ούτε στρατιώτης, ναύτης ή σμηνίτης. Είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των ΕΔ, και κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να εμφανίζεται ενδεδυμένος ανάλογα», προσθέτει.

Αναφορικά, μάλιστα, με το διακριτικό του «χειριστή ελικοπτέρου» που συνηθίζει να φέρει ο κ. Καμμένος, ο Μιχάλης Κωσταράκος τονίζει πως «για να φέρεις διακριτικό ιπτάμενου στις ΕΔ, δεν αρκεί να γνωρίζεις να πιλοτάρεις πολιτικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο. Όπως δεν αρκεί να είσαι κορυφαίος ψαροντουφεκάς ή δύτης για να φοράς το διακριτικό των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ)».

«Για να φέρει κάποιο στέλεχος των ΕΔ (και όχι πολίτης) τα οποιαδήποτε διακριτικά των ΕΔ και ιδίως τα διακριτικά "δύσκολων και απαιτητικών" ειδικοτήτων θα πρέπει να τα έχει αποκτήσει σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία και ανάλογη εκπαίδευση τα οποία καθορίζονται σαφώς στους αντίστοιχους στρατιωτικούς κανονισμούς. Ειδάλλως τα διακριτικά αυτά χάνουν την αξία τους. Ταυτόχρονα, υπονομεύεται η πειθαρχία εντός των ΕΔ. Ποιος θα εγκαλέσει το οποιοδήποτε στέλεχος με αντίστοιχη με τον κ. ΥΕΘΑ εμπειρία το οποίο θα αποφασίσει να φέρει στην στολή του αυτά τα διακριτικά;», τονίζει.

Tags:
ένοπλες δυνάμεις, στρατός, στρατιωτική άσκηση, υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Μιχάλης Κωσταράκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK