01:18 25 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου

Τσίπρας: Πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων μετά τις γιορτές

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Από τα Καλάβρυτα όπου βρέθηκε τόνισε ότι «η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία».

Αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή θα δρομολογηθεί η συζήτηση του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά. Όπως τόνισε «όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιάκος πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων καθώς πάνω από όλα είναι «ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

«Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία» σημείωσε.

Τόνισε ακόμα ότι «έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε, προσθέτοντας ότι «στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά».

Ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 καταθέτοντας λουλούδια στον τόπο της θυσίας, στον λόφο του Καπή, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός, Σία Αναγνωστοπούλου και Ανδρέας Ριζούλης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς κ.α.

Tags:
γερμανικές αποζημιώσεις, Αλέξης Τσίπρας, Καλάβρυτα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK