Εορτασμός της Ημέρας της Ρωσίας στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, στις 11 Ιουνίου, 2015

Μασλόφ: Η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Αθήνα

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 20

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, κ. Αντρέι Μασλόφ υπογράμμισε την προθυμία της Μόσχας να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα σε θέματα όπως η στρατιωτική συνεργασία καθώς και να προωθήσει και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Μόσχα είναι ανοιχτή στην επέκταση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας με την Αθήνα και ταυτόχρονα είναι έτοιμη να συζητήσει νέα έργα, δήλωσε ο ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Αντρέι Μασλόφ.

Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, τον οποίο παρέδωσε η Μόσχα στην Αθήνα περισσότερα από 15 χρόνια πριν. «Επί του παρόντος, η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των έργων συντήρησης των όπλων ρωσικής προέλευσης που διατηρεί ήδη η Ελλάδα», δήλωσε.

Ακολούθως, τόνισε πως «δεν υπάρχουν παράπονα για τον εξοπλισμό μας από την ελληνική πλευρά αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι καλό και υψηλής ποιότητας» και επίσης «είμαστε με τη σειρά μας ανοιχτοί στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα έργα».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επιβάλλει «ορισμένους περιορισμούς στην ανάπτυξη της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας της με τη Ρωσία», σημείωσε ο πρεσβευτής. «Ωστόσο, ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Αθήνας για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία δεν σταματά», τόνισε ο διπλωμάτης. «Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα και συνέρχεται τακτικά μια ειδική μεικτή επιτροπή για τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με την τελευταία σύνοδο να συγκαλείται το καλοκαίρι του 2017».

Κρίση στις σχέσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Μασλόφ, η Μόσχα και η Αθήνα έχουν ξεπεράσει μια κρίση στις διμερείς σχέσεις, η οποία ακολούθησε την απέλαση των ρώσων διπλωματών και να εκδώσει απαγορεύσεις εισόδου για άλλα δύο.

Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε αν περισσότεροι διπλωμάτες θα μπορούσαν να απελαθούν από τη ρωσική διπλωματική αποστολή, ο πρέσβης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν σημάδια που να δείχνουν τις προθέσεις της Αθήνας να λάβει τέτοια μέτρα». Συνέχισε, αναφέροντας πως «σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας αναπτύσσονται κανονικά και οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι η καλύτερη απόδειξη βελτίωσης των δεσμών». «Έχουμε συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους Έλληνες συναδέλφους μας για την προετοιμασία της Διάσκεψης Κορυφής του Δεκεμβρίου, κάνουμε επίσης σχέδια για το μέλλον. Πιστεύω ότι το κεφάλαιο του Ιουλίου στις ρωσικές-ελληνικές σχέσεις έχει κλείσει».

Σύμφωνα με τον κ. Μασλόφ, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας είναι ξεχωριστές. Ακόμη, πρόσθεσε πως «οι σχέσεις μας έχουν ένα πολύ σταθερό ιστορικό, πολιτιστικό και πνευματικό υπόβαθρο. Έπειτα, επεσήμανε πως «όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον Σεπτέμβριο στην τελετή έναρξης της έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την 190η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών «οι διμερείς σχέσεις είναι αδιαπέραστες από τη διάβρωση και αψηφούν την εξωτερική πίεση». Τέλος, πρόσθεσε ότι και οι ελληνικές αρχές αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα των διμερών σχέσεων.

Απέλαση των ρώσων διπλωματών

Στις 11 Ιουλίου, η Καθημερινή ανέφερε, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ότι η Αθήνα είχε αποφασίσει να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο άλλων δύο από τη χώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα κατηγόρησε τους διπλωμάτες ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια της. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα ήταν ακόμα πρόθυμη να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, να διευκολύνει τη φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η κίνηση δεν θα επηρεάσει θετικά τις διμερείς σχέσεις, υποκινώντας μια απάντηση tit-for-tat. Στις 6 Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά να του παραδώσει ένα σημείωμα σχετικά με μέτρα κατά της Αθήνας.

Tags:
Αντρέι Μασλόφ, συνεργασία, απέλαση ρώσων διπλωματών, Ρωσία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK