16:42 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Νίκος Νικολόπουλος

Νικολόπουλος στο Sputnik: Υπήρξαν λάθη και αβλεψίες στα ελληνορωσικά

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Λάμπρος Ζαχαρής
0 10

Η Ελλάδα οφείλει να ακολουθεί μία πολύπλευρη εξωτερική πολιτική και διπλωματία, ενώ η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις μπορούν και πρέπει να ορθοποδήσουν», τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος μιλώντας στο Sputnik, αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία στις 7 Δεκεμβρίου. Αναφορικά με το επεισόδιο της απέλασης των Ρώσων διπλωματών επισημαίνει ότι οι δεσμοί Ελλάδας- Ρωσίας είναι πολύ ισχυροί για να επηρεαστούν.

«Δεν μπορεί, ένα μεμονωμένο "επεισόδιο" να διαρρήξει τους πολύχρονους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία και αφετέρου διότι, ως η πολυπληθέστερη ορθόδοξη δύναμη, η Ρωσία αποτελεί ένα ισχυρό έρεισμα της χώρας μας σε πλειάδα ζητημάτων, χωρίς βέβαια να υποτιμάται το μέγεθος και ισχύς της οικονομικής συνεργασίας, Άλλωστε, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθεί μία πολύπλευρη εξωτερική πολιτική και διπλωματία, αναδεικνύοντας διαχρονικά τον ρόλο της ως «γέφυρα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνορωσικά, υπογραμμίζει ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές, λάθη και παραλείψεις και ότι η στάση της χώρας πρέπει να είναι ενιαία πέρα από πρακτικές της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Υπήρξαν στιγμές δύσκολες και αμηχανίας. Στιγμές που νομίζω ότι υπήρξαν σοβαρότατα λάθη και αβλεψίες. Στιγμές όπου θα έλεγα πως επικράτησαν κοντόφθαλμές τακτικές. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι ιστορικές σχέσεις με κράτη και λαούς, όπως ο ρωσικός, καθώς και τα συμφέροντα της χώρας, δεν πρέπει να διακυβεύονται από παροδικές συνθήκες και ανθρώπους που δεν φορούν την «εθνική φανέλα» στο εξωτερικό. Ως Έλληνες, στο εξωτερικό πρέπει να έχουμε ενιαία στάση και εμφάνιση. Και δυστυχώς, αυτό αποτελεί μία παλιά «πληγή» για την χώρα μας που ακόμα δεν έχει γιατρευτεί», αναφέρει. 

Ερωτηθείς σχετικά ο ανεξάρτητος βουλευτής εκτίμησε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας μπορούν να γίνουν πολύ καλές σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο. Παράλληλα ανέφερε ότι η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως γεφυροποιός μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

«Η Ελλάδα, όπως ήδη ανέφερα, διατηρεί ιδιαίτερες προσδοκίες σε οικονομικό επίπεδο, ενώ είναι προς το ελληνικό συμφέρον, η Ρωσία να αποτελέσει έναν παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεργασία στο ενεργειακό επίπεδο», αναφέρει.

«Διατηρώ την άποψη ότι συνολικά η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία, όπως και η Ρωσία την Ευρώπη. Και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο, ώστε κάποια στιγμή, να αποκατασταθεί και ιστορικά, αλλά και γεωγραφικά η πλήρης ενοποίηση της Ευρώπης, με τη Ρωσία να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της», τονίζει ο Νίκος Νικολόπουλος. 

Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας μετά από το διπλωματικό σκάνδαλο μεταξύ των δύο κρατών, όπως τόνισε νωρίτερα πηγή από τις προετοιμασίες της επίσκεψης στο Sputnik.

Tags:
ελληνορωσικές σχέσεις, ενέργεια, Νίκος Νικολόπουλος, Αλέξης Τσίπρας, Ρωσία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK