00:58 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη Συμφωνία των Πρεσπών και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το θέμα της Συμφωνία των Πρεσπών κυριάρχησε στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σλοβένο πρόεδρο, Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο παρελθόν των Βαλκανίων, λέγοντας ότι πρέπει από εδώ και πέρα να μην αποτελούν «την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», αλλά την περιοχή που «θα δώσει μια νέα πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πολύ σημαντικές οικονομικές δυσκολίες», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «καταφέραμε να βγούμε από την κρίση χάρη στην επιμονή του ελληνικού λαού και τις θυσίες του», θυσίες που δείχνουν το τελευταίο διάστημα «να πιάνουν τόπο».

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων» στα Βαλκάνια, με «σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και μέσα από μια σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε το 2018 με την πΓΔΜ».

Δήλωσε, μάλιστα, ευτυχής που «οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματος τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία».

«Πράγμα που σημαίνει ότι και εσείς, και η Σλοβενία, που είναι μία από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας με τη συνταγματική τους ονομασία δηλαδή ως "Μακεδονία", από εδώ και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε ως "Βόρεια Μακεδονία", γιατί για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από τη μεριά του, ο Σλοβένος πρόεδρος, Μπόρουτ Πάχορ, εξέφρασε τον «ειλικρινή θαυμασμό» του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον κ. Τσίπρα, καθώς όπως είπε «καταφέρατε με τον ομόλογό σας στα Σκόπια να υπογράψετε τη συμφωνία». Πρόσθεσε ότι πολλοί θεωρούν «και νομίζω δικαιολογημένα», ότι ο Ζόραν Ζάεφ «ήταν σε μια πολύ δύσκολη θέση όταν έπρεπε να αποφασίσει να κάνει ένα συμβιβασμό, αυτό είναι αλήθεια».

«Θέλω όμως να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και στο δικό σας προσωπικό κουράγιο, γιατί όταν εμείς εισήλθαμε στην ΕΕ ήμουν πρόεδρος της κυβέρνησης και ξέρω ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο να πάρουμε μια τέτοια απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Πάχορ.

Ο ίδιος ανέφερε πως γνωρίζει ότι η διαδικασία που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ολοκληρωθεί και ευχήθηκε «να συνεχιστούν όλα καλά και να έχετε καλά αποτελέσματα».

«Θέλω και εκ μέρους του σλοβενικού Κοινοβουλίου να σας συγχαρώ για αυτό που επιτύχατε», πρόσθεσε ο κ. Πάχορ.

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Μέγαρο Μαξίμου, Μπόρουτ Πάχορ, Αλέξης Τσίπρας, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK