04:24 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
120
Βρείτε μας

Για τα ελληνορωσικά μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο Sputnik αναφερόμενος στην κρίση στις διπλωματικές σχέσεις, το φυσικό αέριο και τις προοπτικές που ανοίγονται.

Ένα «περαστικό σύννεφο» στις «παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Μιλώντας στο Sputnik εξήγησε ότι όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι συνέβησαν «για λόγους σχετικούς με την κυριαρχία της χώρας μας και την καλή τήρηση των διπλωματικών κανόνων».

Αναφορικά με την επέκταση του αγωγού Turkish Stream στη χώρα μας εξηγεί ότι διατυπώνονται επιφυλάξεις από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου αλλά η ελληνική θέση συνίσταται στο ότι τα όσα ισχύσουν για τον αγωγό Nord Stream (σ.σ από το Βίμποργκ της Ρωσίας ως το Γκράιφαλντ της Γερμανίας) θα πρέπει να ισχύσoυν και για τον Turkish Stream.

Σχετικά με την μεικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας- Ρωσίας που θα συμμετέχει, τόνισε ότι «θα αναζητήσουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων».

Την ίδια στιγμή υπενθύμισε ότι έγιναν σημαντικές ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. «Ο δυνατότητες όμως είναι πολύ μεγαλύτερες σε πολλούς τομείς. Και τούτο γιατί η ελληνική οικονομία έχει πλήρως ανακάμψει» τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο Sputnik:

- Μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και τα όσα εξελίχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε διπλωματικό επίπεδο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7 Δεκεμβρίου στη Μόσχα αναμένεται να δώσει το έναυσμα για να ξαναπιάσουν Ελλάδα και Ρωσία το νήμα της συνεργασίας. Είναι εφικτό να ορθοποδήσουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση;

Η Ρωσία είναι χώρα με την οποία έχουμε πατροπαράδοτα φιλικές σχέσεις και κοινές ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις. Γιορτάζουμε μάλιστα αυτή τη χρονιά τα 190 έτη διπλωματικών μας σχέσεων. Είχαμε πράγματι ένα περαστικό σύννεφο στις παραδοσιακά καλές μας σχέσεις. Η αντίδραση μας τότε δεν έγινε λόγω διαφορών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά για λόγους σχετικούς με την κυριαρχία της χώρας μας και την καλή τήρηση των διπλωματικών κανόνων. Στο κάτω-κάτω, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Στις 7 Δεκεμβρίου οι ηγέτες των δύο χωρών μας θα συζητήσουν, επί της ουσίας, τα βήματα περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων των δύο κρατών, ιδίως στο επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων και της επαφής των δύο λαών. Σκεφτόμαστε το έτος 2019 να είναι έτος Πολιτισμού Ελλάδας-Ρωσίας. Με τη σειρά μας, εγώ και ο ομόλογος μου συμπρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής, Υπουργός Μεταφορών κ. Ντίτριχ, θα συζητήσουμε θέματα και θα αναζητήσουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων.

- Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αναφερθεί στις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα. Θα κινηθείτε ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση στις Βρυξέλλες; Και αν ναι πώς θα αποφευχθούν ενδεχόμενες αντιπαραθέσεις με τα ενεργειακά σχέδια που η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει, όπως για παράδειγμα ο αγωγός TAP;

Θέλουμε η Ελλάδα να είναι κόμβος ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό θα καλωσορίζαμε την επέκταση του Turkish Stream να γίνει από την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι διατυπώνονται επιφυλάξεις από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου. Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε, για την ταυτότητα του νομικού λόγου, ό,τι ισχύσει για τον North Stream θα πρέπει να ισχύσει και για τον Turkish Stream.

- Ποιες είναι οι επενδύσεις που ψάχνει η Ελλάδα από τη Ρωσία; Σε ποιους τομείς υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας;

Είχαμε το τελευταίο διάστημα ορισμένες σημαντικές ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Ο δυνατότητες όμως είναι πολύ μεγαλύτερες σε πολλούς τομείς. Και τούτο γιατί η ελληνική οικονομία έχει πλήρως ανακάμψει. Το τελευταίο τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά 2,2% και οι προβλέψεις για το 2019 είναι ακόμη καλύτερες, στο 2,5%. Έχουμε ήδη στήσει στα πόδια του ένα νέο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος παρέχει σημαντικές εγγυήσεις και κίνητρα στους επενδυτές. Ποτέ δεν ήταν καλύτερες οι συνθήκες για επενδύσεις στην πατρίδα μας.

Σχετικά:

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα
Tags:
TurkStream, Turkish Stream, ελληνορωσικές σχέσεις, αγωγός φυσικού αερίου, Υπουργείο Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ρωσία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK