07:11 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα (28)
150
Βρείτε μας

Επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ρωσίας πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, με τους δύο ηγέτες να ξαναπιάνουν το νήμα της συνεργασίας μετά την περιπέτεια του καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου Τσίπρα — Πούτιν, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν σε σειρά ζητημάτων, όπως τη σύνδεση της Ελλάδας στη νότια διαδρομή για το φυσικό αέριο, το Κυπριακό, τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ για την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, υπογραμμίστηκε ότι ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Μπράχος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Νεα μηνύματα
 • 16:34

  Με μια αναφορά στην γραβάτα του Τσίπρα έκλεισε η κοινή συνέντευξη Τύπου

  Η τελευταία ερώτηση που δέχτηκαν Τσίπρας και Πούτιν αφορούσε την υπόθεση των αγωγών, με τον δημοσιογράφο να ρωτά στο τέλος τον κ. Τσίπρα πότε θα φορέσει γραβάτα.

  Παρότι ο κ. Τσίπρας αρχικά δεν απάντησε, ο δημοσιογράφος επανήλθε.

  «Δε θα έχετε παρακολουθήσει. Το στοίχημα το κέρδισα, τη φόρεσα τη γραβάτα, αλλά βγήκε γρήγορα διότι βγήκε και μια θηλιά από τον λαιμό του ελληνικού λαού», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  Πρόσθεσε, μάλιστα, αστειευόμενος πως «εάν μου κάνει και ο πρόεδρος Πούτιν ένα δώρο μπορεί να το αξιοποιήσω στο μέλλον, σε μια μελλοντική μας συνάντηση», με τον Ρώσο πρόεδρο να απαντά: «Σύμφωνοι! Έτσι και θα κάνουμε».

  Χειραψία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα

  Το αστείο με τη γραβάτα στην κοινή συνέντευξη Τσίπρα - Πούτιν (Βίντεο)

  Σε ερώτημα για την γραβάτα του κλήθηκε να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Εάν μου κάνει ο πρόεδρος Πούτιν δώρο μπορεί να το αξιοποιήσω στο μέλλον», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 16:26

  Τσίπρας για αγωγούς: Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά εντός της Ε.Ε.

  Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά εντός της ΕΕ», αναφορικά με τη στάση που κρατά για τον North Stream και την υπόθεση του TurkStream για τον οποίο, όπως είπε, υπάρχουν συνεχώς «κολλήματα».

  Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν κοινή στάση απέναντι στο θέμα και «θεωρούμε ότι θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της ΕΕ».

  «Ήδη έχουν προχωρήσει στην κατασκευή του 80% του αγωγού TAP που φέρνει αζέρικο αέριο προς την Ευρώπη. Μια βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό φυσικό αέριο καθώς αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της συνεργασίας και συνανάπτυξης σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 • 16:24

  Πούτιν για TurkStream: Είμαστε έτοιμοι από κοινού με την Ελλάδα να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα υποδομών

  Την υπόθεση επέκτασης του αγωγού TurkStream μέσω της Ελλάδας αφορούσε η τελευταία ερώτηση που δέχτηκαν οι δύο ηγέτες.

  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε από κοινού με την Ελλάδα μεγάλα έργα υποδομών. Αυτό σημαίνει και το πέρασμα της νότιας διαδρομής. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που σχεδόν ολοκληρώθηκε και θα συνδέσει Ελλάδα με Ιταλία, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα το συνδέσουμε με το πραγματικό προϊόν, πρέπει να το εξετάσουμε από την οπτική της οικονομικής σκοπιμότητας. Θεωρώ ότι είναι αρκετά εφικτό».

  Κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Πούτιν, 7 Δεκεμβρίου 2018

  Πούτιν: Έτοιμοι να εξετάσουμε σύνδεση της Ελλάδας στη νότια διαδρομή για το φυσικό αέριο

  Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη σχετικών έργων στη Μαύρη Θάλασσα.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 16:22

  Τσίπρας για Κυπριακό: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης

 • 16:16

  Τσίπρας για την υπόθεση των απελάσεων: Μεμονωμένα περιστατικά, κοιτάμε πλέον μπροστά

  «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στο ερώτημα για τις απελάσεις. Εξάλλου, «μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλοκαίρι», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  «Η Ελλάδα όσο εγώ είμαι πρωθυπουργός, σε κρίσιμα θέματα που αφορούν σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις τρίτων χωρών. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν ταυτίστηκε με την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων για την υπόθεση Σκριπάλ», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για «μεμονωμένα» περιστατικά που οδήγησαν στην απόφαση των απελάσεων. Ωστόσο, πρέπει «να κοιτάζουμε μπροστά», πρόσθεσε.

  Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν

  Πώς σχολίασαν Πούτιν και Τσίπρας την υπόθεση με τις απελάσεις (Βίντεο)

  Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισαν λήξαν το περιστατικό των απελάσεων διπλωματών κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. «Αυτή η σελίδα έχει κλείσει» το μήνυμα των δύο ηγετών.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 16:15

  Πούτιν για απελάσεις Ρώσων διπλωματών: Αυτή η σελίδα έχει κλείσει, περνάμε στην επόμενη

  «Εμείς δε συμφωνούσαμε για τους λόγους απέλασης των διπλωματών, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιος κάνει παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας. Αυτά είναι ανοησίες», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα για την υπόθεση των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

  «Αυτή η σελίδα έχει κλείσει, περνάμε στην επόμενη», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

 • 16:14

  Πούτιν: Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την πρόοδο της οικονομίας

 • 16:10

  Τσίπρας: Μπορούμε να είμαστε γέφυρα φιλίας συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας – ΕΕ

 • 16:06

  Ξεκινούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

  Το πρώτο ερώτημα αφορούσε την κατάσταση που διαμορφώνεται για την Ελλάδα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.

 • 16:05

  Τσίπρας για TurkStream: Θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας σε ενεργειακό περιφερειακό κόμβο

  «Συζητήσαμε τις δυνατότητες προώθησης του αγωγού TurkStream μέσω της Ελλάδας, ένα έργο που σε συνδυασμό με άλλους αγωγούς αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε ενεργειακό περιφερειακό κόμβο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 • 16:04

  Τσίπρας για σχέσεις Ρωσίας με ΕΕ – ΝΑΤΟ: Σημασία έχει ο διάλογος και ειδικά όταν διαφωνούμε

  «Στο μέτωπο των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ με την Ρωσία τόνισα τη σημασία που έχει ο διάλογος και ειδικά όταν διαφωνούμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της», πρόσθεσε.

 • 16:00

  Για το Κυπριακό συζήτησαν Τσίπρας – Πούτιν

  Για το Κυπριακό συζήτησαν οι ηγέτες των δύο χωρών, όπως ανάφεραν στις κοινές τους δηλώσεις. «Υπογράμμισα στον κ. Πούτιν την εκτίμησή μου στη Ρωσία για τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ προηγουμένως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως συζήτησαν για την επίλυση του Κυπριακού

 • 15:57

  Τσίπρας: Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στη συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επί τάπητος ετέθησαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο νέος ενεργειακός χάρτης που διαμορφώνεται στην περιοχή, ο ρόλος της Ρωσίας και οι σχέσεις με την Τουρκία.

  «Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν τις δικές μας ανησυχίες σε σχέση με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί το casus belli εις βάρος μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 • 15:55

  Τσίπρας: Να ξαναχτίσουμε τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας

  Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

  Τσίπρας: Θέλουμε σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας σε σταθερές ράγες, ξεπερνάμε τις δυσκολίες

  Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, αλλά η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας να παραμείνουν σε «σταθερές ράγες», μας βοηθά να ξεπερνάμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες, ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 15:52

  Τον λόγο παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας: Ευχαριστώ τον πρόεδρο Πούτιν για τις συνομιλίες μας σε σειρά ζητημάτων

  Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επέτειο της συμπλήρωσης των 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, τονίζοντας τους ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών.

 • 15:52

  Πούτιν: Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του τουρισμού

 • 15:49

  Πούτιν σε Τσίπρα: Χαιρόμαστε που βρίσκεστε στη Μόσχα

  Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Όπως δήλωσε, «αναλύσαμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς» ενώ έμφαση δόθηκε στις επενδύσεις και την εμπορική συνεργασία.

 • 15:44

  Ξεκινά η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Πούτιν στο Κρεμλίνο

   

  Στις θέσεις τους για την κοινή συνέντευξη Τύπου βρίσκονται Αλέξης Τσίπρας και Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία ξεκίνησε μετά τις ανακοινώσεις για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

   

  Ανταλλαγή των συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας
  © Sputnik / Mikhael Klimentyev
 • 14:50

  Βίντεο από τις κοινές δηλώσεις Πούτιν - Τσίπρα μπροστά στις κάμερες

 • 14:46

  Κατρούγκαλος: Αδύνατο ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας χωρίς τη Ρωσία

  Δύο μέρες πριν τις επίσημες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε χαρακτηρίσει «αδύνατο» ένα «ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας χωρίς τη Ρωσία».

  Μιλώντας σε ρωσική εφημερίδα, ο κ. Κατρούγκαλος είχε αναφέρει επίσης ότι η επόμενη χρονιά θα μπορούσε να είναι αφιερωμένη στη ρωσική γλώσσα στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα στη Ρωσία.

 • 14:27

  Το βίντεο της κατάθεσης στεφάνου από τον Αλέξη Τσίπρα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Μόσχα

 • 14:18

  Σε εξέλιξη οι συνομιλίες Τσίπρα - Πούτιν

 • 14:05

  Τσίπρας: Στρατηγική μας επιλογή να εμβαθύνουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις

  Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Facebook, συνοδευόμενες από το μήνυμα ότι η εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων είναι «στρατηγική μας επιλογή».

  «Είναι στρατηγική η επιλογή μας να εμβαθύνουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις, ενισχύοντας τη στενή φιλία των δύο λαών και τις πολυετείς διπλωματικές σχέσεις, που πλέον φτάνουν τα 190 χρόνια», τονίζεται στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook.

 • 13:59

  Τα θέματα που τίθενται επί τάπητος στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

  Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκτιμήσει πως το θέμα της ενέργειας θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντησή του με  τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

  Μιλώντας στο TASS, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως «υπάρχουν ευνοϊκές δυνατότητες για στρατηγικές επενδύσεις στις υποδομές, τα λιμάνια, στη βιομηχανία μεταποίησης, τον αγροτικό και τον τομέα τροφίμων και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας», καθώς η Ελλάδα θέλει να εξελιχθεί σε «ενεργειακό και διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή».

  «Εκτιμώ ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή μου στη Μόσχα», υπογράμμιζε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη

  Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι σε διάλογο με τις Βρυξέλλες για την επέκταση του Turkish Stream

  «Η ενεργειακή συνεργασία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας στις ελληνορωσικές σχέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επίσκεψή του στη Μόσχα και τις συναντήσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 13:28

  Δηλώσεις μπροστά στις κάμερες έκαναν Τσίπρας και Πούτιν, σε εξέλιξη η συνάντηση

  «Σας υποδέχομαι στη Μόσχα με ευχαρίστηση ξανά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητήσουν «για την κατάσταση στην περιοχή και διεθνή ζητήματα», μιλώντας μπροστά στις κάμερες.

  Στην προηγούμενη επίσκεψή του στη Ρωσία, πριν τρεισήμισι χρόνια, αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας. «Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει: Η Ελλάδα βρήκε τον δρόμο της και τώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Εντούτοις οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  Ο Αλέξης Τσίπρα αναφερόμενος στην «ιστορική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, τόνισε ότι «μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και συνολικά στον κόσμο».

  Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν στο Κρεμλίνο.
  © Sputnik / Mikhail Klimentyev
  Συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα στο Κρεμλίνο
  © Sputnik / Mikhail Klementiev
 • 13:09

  Το tweet του Μεντβέντεφ για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

  «Είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Συζητήσαμε κοινά πρότζεκτ και τις προοπτικές συνεργασίας Ρωσίας και Ελλάδας», ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, σε μήνυμά του στο Twitter.

 • 13:06

  Το «Πάρε το φεγγάρι και καν’ το βέρα μου» έπαιξε η ρωσική μπάντα στον Αλέξη Τσίπρα

  Τη μελωδία του γνωστού τραγουδιού «Πάρε το φεγγάρι και κάν' το βέρα μου» έπαιξε η ρωσική μπάντα στον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για κομμάτι που έγραψε ο Ντέμης Ρούσσος με τίτλο «From Souvenirs to Souvenirs» και αργότερα το τραγούδησε η Μαρινέλα σε στίχους Πυθαγόρα.

 • 12:44

  Ελλάδα και Ρωσία συζητούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Νοβοροσίσκ

  Στο τραπέζι των συζητήσεων Αθήνας και Μόσχας βρίσκεται μεταξύ άλλων και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Νοβοροσίσκ και η πώληση ιπτάμενων δελφινιών τύπου «Κometa 120M Hydrofoil».

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου

  Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Νοβοροσίσκ στην ατζέντα Πούτιν - Τσίπρα

  Στο τραπέζι των συζητήσεων Αθήνας και Μόσχας βρίσκεται μεταξύ άλλων και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Νοβοροσίσκ και η πώληση ιπτάμενων δελφινιών τύπου «Κometa 120M Hydrofoil».
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 12:40

  Πεσκόφ: Θα υπογραφούν πέντε συμφωνίες μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Τσίπρα

  Μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα, θα υπογραφούν πέντε έγγραφα, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις διμερείς επαφές μεταξύ των δύο ηγετών θα υπογραφούν τα έγγραφα και θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου.

  Όπως προέβλεπε το επίσημο πρόγραμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση μισής ώρας με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και κατόπιν η υπογραφή διμερών συμφωνιών. Λίγο αργότερα, θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου.

 • 12:34

  Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα: Ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Αθήνας για στρατιωτική συνεργασία δεν σταματά

  Την ετοιμότητα της Μόσχας να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Αθήνα είχε επισημάνει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα

  Η Μόσχα είναι ανοιχτή στην επέκταση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας με την Αθήνα και ταυτόχρονα είναι έτοιμη να συζητήσει νέα έργα, δήλωνε πριν λίγες ημέρες στο TASS, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Αντρέι Μασλόφ.

  «Ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Αθήνας για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία δεν σταματά», πρόσθετε ο ίδιος.

  Εορτασμός της Ημέρας της Ρωσίας στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, στις 11 Ιουνίου, 2015

  Μασλόφ: Η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Αθήνα

  Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, κ. Αντρέι Μασλόφ υπογράμμισε την προθυμία της Μόσχας να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα σε θέματα όπως η στρατιωτική συνεργασία καθώς και να προωθήσει και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 12:12

  Το τηλεφώνημα Τσίπρα – Πούτιν τον περασμένο Μάρτιο που αποτέλεσε «κλειδί» για την πρόσκληση στη Μόσχα

  Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάρτιο εν μέσω φορτισμένου και αντιρωσικού κλίματος στην ΕΕ για την υπόθεση Σκριπάλ, φαίνεται πως αποτέλεσε «κλειδί» για την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα.

  Το τηλεφώνημα έγινε ενώ ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Λίγο αργότερα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την είδηση και ανακοίνωσε επίσημα την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου στον κ. Τσίπρα.

  Παρότι το θερμό κλίμα, φάνηκε να ανατρέπει η απέλαση των Ρώσων διπλωματών, η ρωσική πλευρά τήρησε μια ψύχραιμη και εποικοδομητική στάση δίχως να απαντά αρνητικά αναφορικά με την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η προοπτική συνάντησης διατηρήθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση.

 • 11:59

  Πρόεδρος ελληνορωσικού επιμελητηρίου: Αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

  Για «αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα» από την πλευρά της Ρωσίας, είχε μιλήσει ο πρόεδρος του ελληνορωσικού εμπορικού επιμελητηρίου, Δημήτρης Μπακόλας.

  «Πρόσφατα, το ενδιαφέρον ρώσων επιχειρηματιών για την Ελλάδα αναγεννήθηκε. Συγκεκριμένα, με προσέγγισαν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, δύο ιδιωτικές εταιρείες ζητώντας βοήθεια με τις επιχειρήσεις τους. Δύο ή τρεις μεγάλες επενδύσεις έχουν προχωρήσει. Ο τουρισμός αυξάνεται», τόνιζε ο κ. Μπακόλας, μιλώντας στο Sputnik.

 • 11:49

  Γιαλλουρίδης: Η Ρωσία είναι διεθνής παράγοντας, χρήσιμος για τα ελληνικά συμφέροντα

  Για τη σημασία της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία είχε μιλήσει αναλυτικά στο Sputnik ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

  «Η Μόσχα είναι ιστορικός εταίρος της Αθήνας. Πέραν τούτου είναι και ένας διεθνής παράγοντας χρήσιμος για τα ελληνικά συμφέροντα, όχι μόνο για το Κυπριακό, για το Αιγαίο και για την Τουρκία που προσπαθεί να παίξει ένα παιχνίδι εξισορρόπησης προς τη Μόσχα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

  «Ο κύριος Τσίπρας είναι ευφυής, μπορεί να μην έχει τη διπλωματική εμπειρία, αλλά μπορεί να καταλάβει την τεράστια σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία. Θεωρώ ότι το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση της πλήρους και ενεργού αποκατάστασης των σχέσεων με τη Μόσχα», είχε προσθέσει.

  Οι σημαίες της Ελλάδας και της Ρωσίας

  Γιαλλουρίδης: Ο κ. Τσίπρας είναι ευφυής, καταλαβαίνει τη σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία

  Λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης μίλησε στο Sputnik και ανέπτυξε τις προοπτικές που ανοίγονται στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και ποιο θα είναι το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 11:44

  Οι προσδοκίες από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

  Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν

  Επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα: Συναντήσεις με Πούτιν - Μεντβέντεφ, η ατζέντα και οι συμφωνίες

  Στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σήμερα το μεσημέρι θα συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ θα υπογράψουν και διμερείς συμφωνίες.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 11:36

  Την εφαρμογή κοινών πρότζεκτ σε ενέργεια, βιομηχανία, υποδομές μεταφορών, υψηλή τεχνολογία και γεωργία συζήτησαν Τσίπρας - Μεντβέντεφ

  Θέματα εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με ανταποκριτές του Sputnik.

  Οι συζητήσεις Τσίπρα - Μεντβέντεφ πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών, παρουσία μελών από τις δύο αντιπροσωπείες, συζήτησαν την εφαρμογή κοινών πρότζεκτ σε ενέργεια, βιομηχανία, υποδομές μεταφορών, υψηλή τεχνολογία, γεωργία και άλλους τομείς.

  Η συνάντηση Τσίπρα - Μεντβέντεφ
  © Sputnik / Ekaterina Shtukina
 • 11:28

  Κρεμλίνο: Η επίσκεψη του Τσίπρα στη Ρωσία ήταν «πολυαναμενόμενη»

  «Πολυαναμενόμενη» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι είχε προηγηθεί ενεργή προετοιμασία για τη συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Ελλάδας.

 • 11:21

  Εμπόριο, οικονομική συνεργασία και ενέργεια επί τάπητος στη συνάντηση Τσίπρα – Μεντβέντεφ

  Αλέξης Τσίπρας και Ντμίτρι Μεντβέντεφ «θα συζητήσουν την κατάσταση και τις προοπτικές στο ρωσο-ελληνικό εμπόριο και στην οικονομική συνεργασία, την εφαρμογή κοινών σχεδίων στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στις υποδομές μεταφορών, στην τεχνολογία, στη γεωργία και σε άλλους τομείς», ανέφερε ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

 • 11:16

  Σύμβουλος Τσίπρα: Έκανε λάθος όποιος θεώρησε ότι θα επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις

  Μπορεί φέτος «να υπήρξαν κάποιες κακές στιγμές», όμως Έλληνες και Ρώσοι «ήμασταν πάντα αδελφοί λαοί» κι αυτό δεν αλλάζει, είχε δηλώσει ο Δημήτρης Βελάνης, μιλώντας στο Sputnik.

  Συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν - Αλέξη Τσίπρα

  Σύμβουλος Τσίπρα: Έκανε λάθος όποιος θεώρησε ότι θα επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις

  Μπορεί φέτος «να υπήρξαν κάποιες κακές στιγμές», όμως Έλληνες και Ρώσοι «ήμασταν πάντα αδελφοί λαοί» κι αυτό δεν αλλάζει, διαμηνύει ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία με τη Ρωσία, μιλώντας στο Sputnik, εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 11:07

  Στην πρωθυπουργική κατοικία πραγματοποιείται η συνάντηση Τσίπρα - Μεντβέντεφ

 • 11:06

  Παπαδημούλης: Σημαντικές οι ενισχυμένες σχέσεις με τη Ρωσία

  «Από την πρώτη μέρα της θητείας της η ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο αυτό οι καλές και ενισχυμένες σχέσεις με τη Ρωσία είναι σημαντικές», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.

  Ο ίδιος αναφέρει πως «η Ρωσία είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας, με τον οποίο η Ελλάδα επιθυμεί να έχει γόνιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις».

 • 11:01

  Ο στόχος Τσίπρα για τον αγωγό Turkish Stream: Θα πρέπει να γίνει και European Stream

  Σε χτεσινή του συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε δηλώσει πως «Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream».

  Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου

  Τσίπρας: Στόχος ο Turkish Stream να καταστεί... European Stream

  Συνέντευξη στη ρωσική εκπομπή «Formula of Power» παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream».
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 10:53

  Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Μεντβέντεφ

  Με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συναντάται αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

 • 10:50

  Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα

  Ο Αλέξης Τσίπρας

  Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

  Με βάση το επίσημο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα δοθεί σιτς 15:00-15:30, ενώ θα έχει προηγηθεί γεύμα εργασίας.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 10:47

  Το πρώτο tweet Τσίπρα από τη Μόσχα

 • 10:46

  Το δώρο που θα κάνει ο Πούτιν στον Τσίπρα

  Στον Έλληνα πρωθυπουργό θα δοθεί ακριβές αντίγραφο της παλιάς σημαίας των ελληνικών στρατευμάτων της τσαρικής Ρωσίας που είχε εκδοθεί από την Μεγάλη Αικατερίνη πριν την επανάσταση του 1821. Η σημαία αυτή φυλάσσεται στα Αρχεία του Ερμιτάζ.

 • 10:42

  Κατρούγκαλος: Περαστικό σύννεφο στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας τα γεγονότα του καλοκαιριού

  Ως ένα «περαστικό σύννεφο στις παραδοσιακά καλές μας σχέσεις» είχε χαρακτηρίσει τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Sputnik.

  Είχε αποκαλύψει, μάλιστα, ότι «αναζητήσουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων» στη μεικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας- Ρωσίας.

  «Σκεφτόμαστε το έτος 2019 να είναι έτος Πολιτισμού Ελλάδας-Ρωσίας», είχε δηλώσει ο ίδιος.

 • 10:31

  Λαβρόφ για επίσκεψη Τσίπρα: Ευκαιρία οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας να επιστρέψουν στην ομαλότητα

  Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποτελούν ευκαιρία ώστε ο διμερής διάλογος να επιστρέψει στην ομαλή του πορεία.

  Αναγνωρίζοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν ήταν απλό για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε πως η επιδείνωση των σχέσεων ήταν σε βάρος των συμφερόντων τόσο της Μόσχας, όσο και της Αθήνας.

  Η Μόσχα θεωρεί την επίσκεψη του Τσίπρα ως πολύ σημαντική, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Μετέφερε, επίσης, την εκτίμηση της Μόσχας ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για τη σταδιακή βελτίωση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, ενώ τόνισε πως η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα έναν σημαντικό εταίρο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ειδικότερα στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

 • 10:15

  Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Μόσχα

  Με την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στον Κήπο Αλεξάνδρου, όπου του αποδόθηκαν τιμές από άγημα και κατέθεσε στεφάνι. Ακολούθησε η ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου.

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου
  © Sputnik / Ilya Pitalev
  Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου
  © Sputnik / Ilya Pitalev
  Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου
  © Sputnik / Ilya Pitalev
  Επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα: Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου.
  © Sputnik / Ilya Pitalev
live
Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα: Βίντεο, εικόνες, όλες οι εξελίξεις
+
Θέμα:
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα (28)
Tags:
Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιώργος Κατρούγκαλος, Αλέξης Τσίπρας, Μόσχα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK