01:46 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Τσίπρας: Θέλουμε σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας σε σταθερές ράγες, ξεπερνάμε τις δυσκολίες

© Sputnik / Mikhael Klimentyev
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, αλλά η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας να παραμείνουν σε «σταθερές ράγες», μας βοηθά να ξεπερνάμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες, ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την επιθυμία της Ελλάδας οι ελληνορωσικές σχέσεις να παραμείνουν σε «σταθερές ράγες», όπως είπε χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έπειτα από τη συνάντησή τους. 

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για τη «θερμή υποδοχή και φιλοξενία», υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε πάρα πολύ ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς. «Το σημαντικό αυτό υπόβαθρο μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή, αλλά και δυναμική σχέση», τόνισε ακόμη.  

Όπως επεσήμανε, ακόμη, ο πρωθυπουργός, αναδείχθηκε μέσα από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και μέσα από την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων με τη Ρωσία, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά να προωθεί ταυτόχρονα και ένα μοντέλο ενεργητικής και πολυδιάσταστης εξωτερικής πολιτικής και να είναι σε θέση να αξιοποιεί ιστορικές σχέσεις και συνεργασίες. Άλλωστε, όπως είπε, το θέμα των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ βρέθηκαν και στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Ρώσο πρόεδρο, όπου ο Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου, «ακόμη και όταν διαφωνούμε».

Δεδομένων των προκλήσεων, ενώπιον των οποίων συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα, ο Τσίπρας εξήρε τη σημασία του ελληνορωσικού διαλόγου, ακόμη και εάν δεν είναι πάντα εύκολος, όπως ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: LIVE — Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

Αν και η Ελλάδα έχει φύγει επιτέλους από τα φάσμα της χρεοκοπίας και διαμορφώνονται κατά συνέπεια καλύτερες προϋποθέσεις για μια πιο αποτελεσματική σχέση με τη Ρωσία, οι προκλήσεις δεν λιγόστευσαν, παρατήρησε ο ίδιος, καθώς επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις του προσφυγικού και την κρίση ασφάλειας στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνορωσικός διάλογος καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός, είπε. «Είναι σαφές βέβαια ότι ο διάλογος αυτός δεν είναι πάντα εύκολος», ανέφερε. Ενώ συνεχίζοντας, διεμήνυσε πως η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις Ελλάδας — Ρωσίας να παραμείνουν σε «σταθερές ράγες», μας βοηθά να ξεπερνάμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες και αν επιστρέφουμε στον αναγκαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση, αναφερόμενος προηγουμένως στις εξελίξεις του καλοκαιριού.

Σημείωσε ότι επί τάπητος στη συζήτησή τους ετέθησαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο νέος ενεργειακός χάρτης που διαμορφώνεται στην περιοχή, ο ρόλος της Ρωσίας και οι σχέσεις των δύο χωρών με την Τουρκία.

«Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν τις δικές μας ανησυχίες σε σχέση με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί το casus belli εις βάρος μας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Η συζήτησή τους στράφηκε και γύρω από τις δυνατότητες προώθησης του αγωγού Turkish Stream, ενός έργου που σε συνδυασμό με άλλους υπό διαμόρφωση αγωγούς αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, παρατήρησε ακόμη ο ίδιος.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Τσίπρας ανέφερε: «Υπογράμμισα στον πρόεδρο Πούτιν την εκτίμησή μου για τη σταθερή της θέση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα (…) και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οριστική λύση του Κυπριακού». 

Σχετικά:

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Turkish Stream, Κυπριακό, ΝΑΤΟ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλέξης Τσίπρας, Ανατολική Μεσόγειος, Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK