15:35 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Πούτιν, 7 Δεκεμβρίου 2018

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όλα όσα συζητήθηκαν

© Sputnik / Sergey Guneev
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Ρωσίας συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η ενεργειακή πολιτική και οι αγωγοί φυσικού αερίου που κατασκευάζονται. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν «λήξαν» το περιστατικό με τις απελάσεις διπλωματών.

Σε θερμό κλίμα διεξήχθη χθες η συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ρώσος πρόεδρος υποδέχτηκε τον έλληνα πρωθυπουργό υπενθυμίζοντας ότι φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην «ιστορική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, τόνισε ότι «μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και συνολικά στον κόσμο».

Ενεργειακά, διεθνείς σχέσεις και οικονομία στο επίκεντρο των συζητήσεων

Όπως τόνισε ο ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ηγετών, «αναλύσαμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς» ενώ έμφαση δόθηκε στις επενδύσεις και την εμπορική συνεργασία, συμπληρώνοντας ότι «συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του τουρισμού».

Αναφερόμενοι στους αγωγούς, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε από κοινού με την Ελλάδα μεγάλα έργα υποδομών. Αυτό σημαίνει και το πέρασμα της νότιας διαδρομής. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που σχεδόν ολοκληρώθηκε και θα συνδέσει Ελλάδα με Ιταλία, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα το συνδέσουμε με το πραγματικό προϊόν, πρέπει να το εξετάσουμε από την οπτική της οικονομικής σκοπιμότητας. Θεωρώ ότι είναι αρκετά εφικτό».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά εντός της ΕΕ», αναφορικά με τη στάση που κρατά για τον North Stream και την υπόθεση του TurkStream για τον οποίο, όπως είπε, υπάρχουν συνεχώς «κολλήματα».

Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν κοινή στάση απέναντι στο θέμα και «θεωρούμε ότι θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της ΕΕ».

«Ήδη έχουν προχωρήσει στην κατασκευή του 80% του αγωγού TAP που φέρνει αζέρικο αέριο προς την Ευρώπη. Μια βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό φυσικό αέριο καθώς αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της συνεργασίας και συνανάπτυξης σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο θέμα του αγωγού TurkStream, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ««Συζητήσαμε τις δυνατότητες προώθησης του αγωγού TurkStream μέσω της Ελλάδας, ένα έργο που σε συνδυασμό με άλλους αγωγούς αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε ενεργειακό περιφερειακό κόμβο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στη συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επί τάπητος ετέθησαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο νέος ενεργειακός χάρτης που διαμορφώνεται στην περιοχή, ο ρόλος της Ρωσίας και οι σχέσεις με την Τουρκία.

«Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν τις δικές μας ανησυχίες σε σχέση με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί το casus belli εις βάρος μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η σελίδα των απελάσεων έχει κλείσει»

Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισαν λήξαν το περιστατικό των απελάσεων διπλωματών κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. «Αυτή η σελίδα έχει κλείσει» το μήνυμα των δύο ηγετών.

«Δύσκολα θα φανταζόμουν ότι η Ρωσία κάνει "μαύρα παιχνίδια" εις βάρος της Ελλάδας, όλα αυτά είναι σαχλαμάρες. Διευθέτηση αυτών των καταστάσεων χωρίς θεατρινισμούς», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλοκαίρι» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, υπερθεματίζοντας.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «σε κρίσιμα θέματα, δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις τρίτων χωρών» και παρέπεμψε στην υπόθεση Σκριπάλ.

Συνάντηση και με τον Μεντβέντεφ

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από εμπορικά και οικονομικά ζητήματα.

Ειδικότερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, παρουσία των αντιπροσωπειών, συζήτησαν την εφαρμογή κοινών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών, των μεταφορών, της υψηλής τεχνολογίας, της γεωργίας και άλλων τομέων.

Σχετικά:

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα
Πώς σχολίασαν Πούτιν και Τσίπρας την υπόθεση με τις απελάσεις (Βίντεο)
Τσίπρας: Θέλουμε σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας σε σταθερές ράγες, ξεπερνάμε τις δυσκολίες
Τσίπρας: Στόχος ο Turkish Stream να καταστεί... European Stream
Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι σε διάλογο με τις Βρυξέλλες για την επέκταση του Turkish Stream
Το αστείο με τη γραβάτα στην κοινή συνέντευξη Τσίπρα - Πούτιν (Βίντεο)
Πούτιν: Έτοιμοι να εξετάσουμε σύνδεση της Ελλάδας στη νότια διαδρομή για το φυσικό αέριο
Ο διάλογος Τσίπρα - Πούτιν μπροστά στις κάμερες
Tags:
ενεργειακά, συνάντηση, διπλωμάτες, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλέξης Τσίπρας, Ρωσία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK