02:52 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

«Μάχη» Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Βουλή για την ακύρωση περικοπής των συντάξεων

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Τον λόγο αναμένεται να πάρουν εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα με την κυβέρνηση να θέλει να προσδώσει «μείζονα συμβολισμό για τη μετά το μνημόνιο εποχή», σύμφωνα με πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται το ΑΠΕ.

Βέβαιη θεωρείται ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη σημερινή συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να απευθυνθεί πέραν των συνταξιούχων και στους νέους, καθώς στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται τροπολογία για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για νέους έως 25 ετών.

Τον λόγο αναμένεται να πάρει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εκφράσει την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  η οποία παρότι αναμένεται να ψηφίσει την κατάργηση μείωσης των συντάξεων, θα ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «ξεψηφίζει» διατάξεις που ήταν αχρείαστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίμαχο νομοσχέδιο κατατέθηκε και τροπολογία για την ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α' βαθμού καθώς και τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.

«Προχωρούμε στη σταδιακή διόρθωση αδικιών, στην ενίσχυση κοινωνικού κράτους, στην έμπρακτη τόνωση της οικονομίας, των νοικοκυριών και την επακόλουθη ανάπτυξη της οικονομίας και της αγοράς», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μη περικοπή των συντάξεων δεν ήταν δεδομένη πολιτική επιλογή. Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα «συγκεκριμένου πολιτικού σχεδιασμού» και «πολιτικής βούλησης», όπως τόνισε.

Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μικρά ευνοϊκά μέτρα, αλλά είναι «τα πρώτα βήματα γιατί σιγά — σιγά ανακτούμε κομμάτι της δημοσιονομικής κυριαρχίας μας».

Από τη μεριά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, τόνισε πως «το συγκεκριμένο μέτρο ήταν αχρείαστο έστω και αν τότε που το ψηφίζατε επιχειρηματολογούσατε διαφορετικά». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ είχε υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί αυτό το μέτρο και «σταθερά υποστήριζε, εντός και εκτός της χώρας και σε όλα τα επίπεδα, τη μη υλοποίηση αυτής της περικοπής».

«Διαπραγματευτήκατε μόνοι, αποφασίσατε μόνοι σας, αγνοήσατε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, διαπραγματευτήκατε τα αντίμετρα με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων», είπε ο Γιώργος Βλάχος.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Κουτσούκος, καλωσόρισε την πρόθεση της κυβέρνησης «να ξεψηφίσει αυτά που είχε ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία με τα δύο χέρια». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να αποσύρει την περικοπή των συντάξεων, όμως διατηρεί «το έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου» το οποίο, όπως υποστήριξε, πρέπει να ακυρωθεί.

Tags:
Συντάξεις, Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK