18:24 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος

Κατρούγκαλος: Θέσαμε βάσεις για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε ότι κατά την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία υπεγράφησαν «σημαντικές διακρατικές συμφωνίες» και προωθήθηκαν συνέργειες σε αγροτοδιατροφικό, ναυπηγοεπισκευαστικό και άλλους τομείς της οικονομίας.

Για σημαντικές διακρατικές συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Αναθερμάναμε τις διμερείς σχέσεις και θέσαμε τις βάσεις για σημαντική περαιτέρω βελτίωση τους, ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Πρόσθεσε ότι το 2019 θα είναι έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας — Ρωσίας.

«Υπογράφηκαν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες και προωθήθηκαν συνέργειες μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό, ναυπηγοεπισκευαστικό και άλλους κρίσιμους για την ελληνική οικονομία τομείς. Σημαντικές ήταν οι συζητήσεις και για τα ενεργειακά, σε σχέση με την ευρωπαϊκή επέκταση του TurkStream», τόνισε ο αν. υπουργός.

Ο ίδιος επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για μια «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» με αφορμή και την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. «Θέλουμε να είμαστε μία γέφυρα επικοινωνίας και διαλόγου της Δύσης με τη Ρωσία», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «δε νοείται σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας που να μην ενσωματώνει» τη Μόσχα.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» και των «Μακεδόνων του Αιγαίου», ο αν. υπουργός εξήγησε πως «δεν αποτύπωναν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας (των Πρεσπών) και μπορούσαν να παρερμηνευθούν εναντίον της».

«Στάλθηκε αυστηρό μήνυμα σε ανώτατο επίπεδο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερθείς στη συνάντηση του ίδιου με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Δημητρώφ και την παρέμβαση Νίμιτς.

«Το μήνυμα ελήφθη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και την αναθεώρηση το Συντάγματος της γειτονικής χώρας. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εφαρμοστούν πλήρως οι προβλέψεις της Συμφωνίας», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, ελληνορωσικές σχέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK