01:35 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Δεν γίνεται στην Ελλάδα του 2019 να λέγονται πράγματα τα οποία δεν ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου», είπε ο Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους δικαστές και εισαγγελείς, αναφερόμενος μάλιστα στις δηλώσεις Πολάκη που πυροδότησαν κόντρα με τους δικαστικούς λειτουργούς και αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

«Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών αποτελούν θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καλώντας τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του —τις οποίες δυστυχώς δεν καταδικάζει- οι οποίες στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς».

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποιες δικαστικές υποθέσεις «έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα», αναφέροντας συγκεκριμένα ονόματα δικαστών, προκάλεσε άλλωστε, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, πλήθος αντιδράσεων. 

Στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στο γραφείο του στη Βουλή με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα και που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας. Και θέλω να σας πω ότι συμμερίζομαι —και συμμεριζόμαστε ως Νέα Δημοκρατία- απόλυτα τις ανησυχίες τις οποίες για ακόμη μια φορά διατυπώσατε δημόσια σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα τεκταινόμενα της Δικαιοσύνης».

«Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών αποτελούν θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η δε Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, ειδικά των πιο αδύναμων. H εντύπωση η οποία μπορεί να δημιουργείται ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται, ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς, υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της Δημοκρατίας μας», είπε, συμπληρώνοντας:

«Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, καλούμε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, πρώτα απ' όλα, να υπερασπιστούν τη δική τους Συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία. Να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι, χωρίς να δέχονται και χωρίς να υποκύπτουν σε κανενός είδους πολιτική πίεση».

«Καλούμε, επίσης, για ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση, και προσωπικά καλώ τον Πρωθυπουργό να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του —τις οποίες δυστυχώς δεν καταδικάζει- οι οποίες στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς και δημιουργούν ένα πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας», επεσήμανε ακόμη.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε έναν ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών στην πατρίδα μας. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να σταματήσει με συλλογική αντίδραση όλων των εμπλεκομένων: των λειτουργών της Δικαιοσύνης αλλά και των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ώστε να πουν επιτέλους ένα μεγάλο "όχι" σε αυτές τις πρακτικές.

«Ως προς τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία σας αφορούν και τα οποία αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τα έχουμε συζητήσει στο παρελθόν θα μας δοθεί και σήμερα η ευκαιρία να τα συζητήσουμε και πάλι. Όπως θα συζητήσουμε —μιας και είναι εξαιρετικά επίκαιρο το ζήτημα- και τις προτάσεις τις δικές σας και τις προτάσεις τις δικές μας για τις Συνταγματικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στα κεφάλαια που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης», είπε ακόμη και κατέληξε:

«Αλλά θα κλείσω επαναλαμβάνοντας το μείζον: την υποχρέωση μας να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών. Δεν γίνεται στην Ελλάδα του 2019 να λέγονται και να ακούγονται πράγματα τα οποία δεν ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου».

Tags:
εισαγγελείς, δικαστές, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK