09:42 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης αν ο Καμμένος δεν στηρίξει την κυβέρνηση

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά από καιρό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει απαντήσεις για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας στο κεντρικό δελτίο του Open.

Την εκτίμηση ότι η επίλυση του Σκοπιανού είναι από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι είναι ένα άλυτο πρόβλημα που για χρόνια που στερεί από την Ελλάδα τη δυνατότητα να παίξει ηγετικό ρόλο. Εκτίμησε ότι εντός του Ιανουαρίου θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο και αποκάλυψε ότι την Παρασκευή θα ζητήσει από τον κυβερνητικό του εταίρο στήριξη και σε περίπτωση που δεν τη δώσει θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας τονίζοντας ότι αν χάσει τους 151 βουλευτές τότε θα προχωρήσει εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές.

«Η λύση του μακεδονικού από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της κυβέρνησης. Το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα είναι η ανάπτυξη του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο η συμφωνία σε κάποιον μελλοντικό εθνικιστή. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ανοιχτό μέτωπο με μία γειτονική χώρα, με τη διάλυση μιας χώρας και τη δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας» είπε.

Διεμήνυσε ότι «αναγκάσαμε μία χώρα να αλλάξει το σύνταγμά της και το όνομά της, αν μετά από όλα αυτά έρθουμε εμείς και πούμε ξέρετε επειδή ο κ. Μητσοτάκης φοβάται μήπως διασπάσει το κόμμα του και επειδή ο κ. Καμμένος έχει κάποια δικά του ζητήματα η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς».

Ερωτηθείς για το πότε θα έρθει η Συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο απάντησε άμεσα και εξήγησε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια και γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εξωτερικών «θα δώσω το αποτέλεσμα στον ΠτΔ και στα κόμματα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες» και εκτίμησε ότι « είναι πολύ πιθανό να έρθει η συμφωνία στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου».

Χαρακτήρισε ανύπαρκτο το θέμα μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας. «Κάποιοι βλέπουν το θέμα, μέσα από το πρίσμα του πρόσκαιρου μικροκομματικού συμφέροντος. Βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού σε ένα κρίσιμο υπαρξιακό σημείο για τη χώρα. Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το μακεδονικό, ο κύριος Μητσοτάκης είχε συμβουλεύσει την κυβέρνηση να ακολουθήσει αυτή τη γραμμή Καραμανλή. Όταν είδε ότι ακολουθούσαμε αυτή τη γραμμή ανέβαζε συνεχώς τον πήχη. Ο κύριος Μητσοτάκης διέπραξε μια λαθροχειρία, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια σε εθνικότητα» σημείωσε.

Αν ο Καμμένος δεν στηρίξει την κυβέρνηση

Απέρριψε τα περί κυβερνητικής κρίσης και αποκάλυψε ότι θα ζητήσει την Παρασκευή από τον κ. Καμμένο να στηρίξει την κυβέρνηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κυβερνητικός του εταίρος δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του. Ωστόσο αν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Καμμένος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί απέναντι σε νομοσχέδιο. Στα εθνικά θέματα δικαιούται να εκφέρει την άποψή του. «Δεν θέλω να αδικήσω τον Πάνο Καμμένο. Έναν από τους μακροβιότερους υπουργός Άμυνας που αγαπάει αυτό που κάνει και έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά εδώ και τέσσερα χρόνια» τόνισε.

Πρόωρες εκλογές εν ευθέτω χρόνω αν δεν έχω τους 151

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές για το πότε μία κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, ακόμα και αν δεν έχεις 151 δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να προχωρήσεις.

Ξεκαθάρισε ότι «συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω αλλά είναι εμφανές ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, σε αυτή την απίθανη εκδοχή θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντατεταγμένα σε προσφυγή στις κάλπες».

Όπως διευκρίνισε ο χρόνος σε αυτή την απίθανη όπως τη χαρακτήρισε περίπτωση θα αποφασιστεί με γνώμονα και κριτήριο την οικονομία, τη συνταγματική αναθεώρηση, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις σχέσεις Εκκλησίας — κράτους, την επιδότηση ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού και μία σειρά από κρίσιμα θέματα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. «Δεν θα τα αφήσουμε στη μέση» ανέφερε.

«Υπαρκτότατο το σκάνδαλο στην υπόθεση Novartis»

Για την υπόθεση Novartis τόνισε ότι είχε την ενημέρωση που όφειλε από τον θεσμικό του ρόλο και δεν γνωρίζει λεπτομέρειες ούτε είναι ρόλος του να κρίνει. «Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεταπολίτευσης» σημείωσε.

«Η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει ως το τέλος και να διαλευκανθεί. Μίλησα και στη Βουλή για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που μας οδήγησαν σε αυτό. Για τις ποινικές ευθύνες αρμόδια είναι η δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον κ. Πολάκη σημείωσε ότι «έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει την επικοινωνία του αλλά σημασία έχει η ουσία αυτών που λέει. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, που έχει άμεση εμπλοκή γιατί έχει δώσει στοιχεία για την έρευνα έστειλε επιστολή στην εισαγγελέα του ΑΠ λέγοντας ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή. Αυτό ήταν λάθος και του το είπα».

Ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι να αποδειχθούν αθώοι διαμηνύοντας ότι δεν θα είναι αυτός που θα κουκουλώσει τυχόν ευθύνες.

«Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο με ΣΥΡΙΖΑ εως τον Οκτώβριο»

Αναφορικά με την οικονομία εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση πηγαίνει πολύ καλύτερα. «Έχω μια άλλη άποψη για την οικονομία. Τα Χριστούγεννα η αγορά θύμισε προ κρίσης επίπεδα» επισήμανε.

«Θα έχουμε μεγαλύτερες δημοσιονομικές δυνατότητες και τότε θα μπορούμε να δώσουμε περισσότερα», τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο με ΣΥΡΙΖΑ έως τον Οκτώβριο.

«Αν εκλεγεί ο Μητσοτάκης θα φέρει το ασφαλιστικό του Πινοσέτ, έχει ένα πρόγραμμα ακραία νεοφιλεύθερο», τονίζοντας ότι κατάφερε να διασώσει τις συντάξεις.

«Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα χαμηλά στρώματα».

Για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

Αρχές Φεβρουαρίου όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν καθώς θα μεταβεί ο ίδιος στην Τουρκία. 

Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα και ο ίδιος φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον κ. Ερντογάν.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου επισήμανε ότι δεν φοβάται κάτι τέτοιο ενώ εξήρε την επιχειρησιακή ετοιμότητά των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα»

«Ήθελε καιρό να έρθει», είπε, «και θεώρησε σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα».

«Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν και για εκείνη μια δύσκολη στιγμή. Παρά την οξύτητα και τις μεγάλες αντιθέσεις, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης, ό,τι λέγαμε ήταν πράγματα που πιστεύαμε και δεν είχαν στόχο να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου», απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση ποιο λάθος έχει κάνει στη μέχρι τώρα πρωθυπουργική θητεία του.

Tags:
ασφαλιστικό, ψήφος εμπιστοσύνης, εκλογές 2019, Εκκλησία, Συντάξεις, οικονομία, Σκοπιανό, μακεδονικό, συμφωνία των Πρεσπών, Novartis, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Άνγκελα Μέρκελ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Παύλος Πολάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πάνος Καμμένος, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK