15:51 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Μάρκος Μπόλαρης

Μπόλαρης για αυτοκεφαλία στην Ουκρανία: Η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει σε ζητήματα εκκλησιών

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα εκκλησιαστικά ζητήματα τα λύνει η εκκλησία, η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει, διεμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ερωτηθείς για το ζήτημα χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα θέματα διοίκησης και λειτουργίας των εκκλησιών, απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Θρησκευμάτων, Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε ερώτηση από πλευράς του Sputnik σχετικά με τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τους διπλωματικούς συντάκτες.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο Φανάρι, για τον εορτασμό των Θεοφανείων, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. Απαντώντας σε ερώτηση του Sputnik για το εάν η παρουσία του εκεί έχει κάποια σχέση με τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπόλαρης απάντησε:

«Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται κάθε χρόνο στη γιορτή των Θεοφανείων στο Φανάρι. Φέτος έτυχε και ήταν εκεί και η απονομή του Τόμου της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα, έχει εξηγήσει ότι στα ζητήματα διοίκησης και λειτουργίας των εκκλησιών δεν παρεμβαίνει. Αυτά, τα οποία αφορούν εκκλησιαστικά ζητήματα είναι ζητήματα, τα οποία τα λύνει η εκκλησία». 

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε τον Τόμο εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία στον επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας εκκλησίας, Επιφάνιο Δουμένκο.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι είναι αποτέλεσμα των πολιτικών φιλοδοξιών του Κιέβου, κάνοντας λόγο για μια τραγική ημέρα στην ιστορία της Ορθοδοξίας. Άλλωστε, το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε χαρακτηρίσει «νομιμοποίηση του σχίσματος» την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», σημειώνοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς τόσο της Ουκρανίας, όσο και άλλων χωρών.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε ο κ. Μπόλαρης, μετέφερε τον σκοπό που θέτει η χώρα να αποτελεί πυλώνα δημοκρατίας, ειρήνης, σταθερότητας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φιλίας και συνεργειών στον χώρο του πολιτισμού. «Αυτό γίνεται», όπως είπε, «όταν παρεμβαίνουμε και αξιοποιούμε τους τομείς της ήπιας πολιτικής και ήπιας διπλωματίας», στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της θρησκείας και του τουρισμού.

Tags:
αυτοκεφαλία, Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Μάρκος Μπόλαρης, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK