18:30 23 ΜΑΡΤΙΟY 2019
Η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Μέρκελ

Τι είπαν Τσίπρας - Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου (Βίντεο)

© Sputnik /
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Περίπου δύο ώρες διήρκησε η κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου η γερμανίδα καγκελάριος και ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ παραχωρούν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την Πέμπτη όπου συναντήθηκε για περίπου δύο ώρες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο ηγέτες είχαν ιδιαίτερα θερμή χειραψία κατά την υποδοχή στο Μαξίμου, ενώ στη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες εντύπωση προκάλεσε η αναφορά της κ. Μέρκελ σε «σκληρά μέτρα» που υιοθέτησε η Ελλάδα. 

Νεα μηνύματα
 • 20:30

  Τσίπρας για μεταναστευτικό

  Τις πρώτες ημέρες της κρίσης στις πλάτες της Ελλάδας βρέθηκε το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Η Ελλάδα και σήμερα είναι η πρώτη σε αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τα προβλήματα που αφορούν διεθνή γεγονότα θα τα αντιμετωπίζει κάθε κράτος μέλος μόνο του χωρίς τον επιμερισμό της ευθύνης, ή η ΕΕ θα μοιράζεται το πρόβλημα. Αυτό είναι το κρίσιμο υπαρξιακό πρόβλημα. Υπάρχουν χώρες που θεωρούν την αλληλεγγύη α λα καρτ. Θέλω να τονίσω ότι παρά τις διαφορές στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης, στο θέμα αυτό βρεθήκαμε σε μετερίζι μάχης από την πρώτη στιγμή. Υπερασπιζόμαστε ότι η ΕΕ θα πρέπει να λειτουργήσει με την αρχή της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Αυτό που ζητάμε από την Ευρώπη είναι ένας κοινός μηχανισμός ασύλου και η αναθεώρηση του Δουβλίνου γιατί αν δεν τα καταφέρουμε να προχωρήσουμε η Ευρώπη θα βρεθεί σε σημαντικούς κινδύνους. Το προσφυγικό δεν είναι πρόσκαιρο αλλά είναι το πρόβλημα του μέλλοντος.

 • 20:29

  Ερώτηση για Τουρκία και το μεταναστευτικό στη Μέρκελ

  Οι επιστροφές στην Τουρκία μεταναστών δεν είναι αυτές που θέλουμε. Θα δουλέψουμε μαζί με την Ελλάδα για να βελτιώσουμε κάποια σημεία της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ. 

 • 20:26

  Ερώτηση για την έξοδο στις αγορές

  Μέρκελ - Όλη η δουλειά μου είχε αυτόν τον σκοπό, ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Αυτή η ελπίδα μας είναι αμοιβαία, καμιά φορά έχουμε αντιπαραθέσεις για το ποιος θα πρέπει να είναι ο δρόμος αυτός. Το γεγονός ότι μεγάλες επενδύσεις γίνονται από γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα δείχνει την εμπιστοσύνη μας. 

 • 20:24

  Ερώτηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ στη Μέρκελ

  Δεν υπάρχει καμία σχέση του ονοματολογικού και των οικονομικών ζητημάτων και με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι έπρεπε να αναφερθούμε σε αυτό. Θα ήθελα να υπογραμμίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης με το ονοματολογικό, θα μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη. Η συμφωνία θα είναι προς όφελος της πΓΔΜ, της Ελλάδας και της ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει σωστή στάση όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα.

 • 20:22

  Τσίπρας: Όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες

  Εκπροσωπείς και αυτούς που διαδηλώνουν και αυτούς που φοβούνται, αυτούς που είναι άνεργοι και αυτούς που έχουν εργασία, αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και αυτούς που φοβούνται γιατί έχουν καταθέσεις στις τράπεζες. Η συνισταμένη πρέπει να είναι επωφελής για όλους. Οι θέσεις μας οι ιδεολογικές είναι διαφορετικές και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία ότι βρήκαμε τον δρόμο.

 • 20:20

  Μέρκελ για συμφωνία των Πρεσπών

  Είμαι ευγνώμων στον τσίπρα για το ονοματολογικό της Βόρειας Μακεδονίας και θέλω να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για ένα αποφασιστικό βήμα που επωφελείται όλη η Ευρώπη.

   

   

 • 20:18

  Μέρκελ: Χαίρομαι που η κατάσταση έχει αλλάξει

  Η καγκελάριος εξέφρασε τη χαρά της που διαπιστώνει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και τόνισε ότι δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μια νέας κατάστασης. Αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων, ενώ τόνισε ότι τις δύο χώρες τις συνδέει και η πρόκληση του προσφυγικού

   

   

 • 20:13

  Μέρκελ: Κλείνει ένας κύκλος

  Την πρώτη φορά που είχε έρθει ο κ. Τσίπρας στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασαν δύσκολη περίοδο, μία περίοδο που η Ελλάδα έλαβε υποστήριξη αλλά ήταν οι Έλληνες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

 • 20:11

  Τσίπρας: Δεν ξεχνάμε τις επανορθώσεις

  Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν ξεχνά το κατοχικό δάνειο, ωστόσο, αναγνώρισε τις δραστηριότητες που μπορούν να προωθήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των σχέσεων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα το 2020 στη ΔΕΘ.

 • 20:10

  Τσίπρας: Στήριξη στη διατήρηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

  Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο στην περιοχή του Αιγαίου και την ανατολική Μεσόγειο. Οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας δνε μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον έντασης. Και αυτό σε μία περίοδο που θα διαμορφωθεί ένας νέος ενεργειακός χάρτης.

 • 20:07

  Τσίπρας: Ανάγκη σταθερότητας στα Βαλκάνια

  Η συμφωνία των Πρεσπών είναι αναγκαία για την σταθερότητα στην περιοχή. Μπορεί να είναι και μοντέλο λύσεων καθώς χωρίς την επιβολή λύσεων δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά. Τόνισα την ανάγκη της διεύρυνσης της ευρωπαϊκής ατζέντας στα Βαλκάνια. Μίλησα για την προοπτική της Αλβανίας που στηρίζουμε ταυτόχρονα θεωρώ ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα όπως ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας που αποτελεί προτεραιότητα.

 • 20:05

  Τσίπρας: Μιλήσαμε για το άσυλο και το μεταναστευτικό

  Συζητήσαμε για την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων με της Ευρώπης με τρίτες χώρες. Θέλω να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο της Μέρκελ για την εξεύρεση λύσης στις αρχές του μεταναστευτικού προβλήματος. 

 • 20:04

  Τσίπρας: Ανάγκη οικοδόμησης της κοινωνικής Ευρώπης

 • 20:04

  Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης. Έχουμε τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά. Λέμε όχι στις δυνάμεις που προτάσσουν τον ρατσισμό. Έχουμε το θάρρος να λέμε όχι στις φωνές τις μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν ενισχυμένο ρόλο και στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

 • 20:02

  Τσίπρας: Κάναμε δύσκολους συμβιβασμούς

 • 20:00

  Τσίπρας: Εξερχόμαστε από την κρίση με σοβαρές πληγές

  Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης με πληγές που επουλώνει σταδιακά, δίνοντας έμφαση στους αδυνάτους, ενώ όπως υποστήριξε οι μεταρρυθμίσεις έχουν συναίνεση της κοινωνίας.

   

 • 19:59

  Δεν θα το κρύψουμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά. Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα, όπως του αυταρχικού γερμανού και του τεμπέλη έλληνα.

 • 19:59

  Τσίπρας: Διαφορετική η Ελλάδα σήμερα από την προηγούμενη επίσκεψη της καγκελαρίου

  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η καγκελάριος έρχετε σε μια διαφορετική Ελλάδα, καθώς κατά την πρώτη της επίσκεψη η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, με την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά, καμία ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης.

   

   

live
Τι είπαν Τσίπρας - Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου (Βίντεο)
+

Σχετικά:

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα
Tags:
Άνγκελα Μέρκελ, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK