06:35 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Οι έξι βουλευτές που αναμένεται να δώσουν «φιλί ζωής» στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Γεράσιμος Χιόνης
Ψήφος εμπιστοσύνης μετά την αποχώρηση Καμμένου (23)
0 01

Τη θετική ψήφο έξι βουλευτών αναζητάει η κυβέρνηση, προκειμένου να βγει νικήτρια από τη δοκιμασία της Τετάρτης. Ποιοι βουλευτές βολιδοσκοπούνται και γιατί στην Κουμουνδούρου επικρατεί αισιοδοξία.

«Κουκιά» έχουν αρχίσει να μετρούν στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας τους έξι βουλευτές, οι οποίοι θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αποτρέποντας — τουλάχιστον σ' αυτή τη χρονική συγκυρία — το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Αλέξη Τσίπρα αριθμεί σε 145 βουλευτές και για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151 απαιτούνται ακόμη έξι βουλευτές.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, οι οποίες μίλησαν στο Sputnik, οι συγκεκριμένες ψήφοι είναι σχεδόν διασφαλισμένες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο Πρωθυπουργός δεν θα προσέφευγε στη Βουλή, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης και θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την επιβίωση της κυβέρνησης, όσο και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Άλλωστε, είναι σαφές ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του βουλευτικού σώματος, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, με τον κ. Τσίπρα να προσφεύγει στις κάλπες, αναβάλλοντας επ' αόριστον την ψηφοφορία για το Σκοπιανό.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ως εκ τούτου, «ποντάρουν» στη θετική ψήφο έξι τουλάχιστον βουλευτών. Πρόκειται για τέσσερις βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενός του Ποταμιού και μίας ανεξάρτητης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατσίκης στο Sputnik: Οι ΑΝΕΛ μπορούν να αποτρέψουν την κύρωση των Πρεσπών

Συγκεκριμένα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ψήφο εμπιστοσύνης θα παράσχουν η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και οι βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος — Κώστας Ζουράρις.

Ενδεικτικές είναι άλλωστε και οι ευθείες απειλές του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, προς όσους υπουργούς-στελέχη του κόμματος «ανταλλάξουν την υπουργική θέση με ψήφο εμπιστοσύνης», φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τους κ.κ. Κουντουρά και Κόκκαλη.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και της κυβέρνησης, ενώ το ίδιο έχει πράξει και ο κ. Ζουράρις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές από το κυβερνών κόμμα, στους 151 βουλευτές συγκαταλέγεται και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα, παρότι η ένταξή της στην κυβέρνηση αποτέλεσε πρωτοβουλία του κ. Καμμένου.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί, επίσης, σχεδόν δεδομένη και τη θετική ψήφο του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεν πρέπει μάλιστα, να παραβλεφθεί η παρουσία του κ. Δανέλλη στην ειδική εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στο Μέγαρο Μουσικής.

«Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρούμε τους 151 βουλευτές και θα συνεχίσουμε το κυβερνητικό έργο, όπως και ότι θα επικυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» σπεύδουν να επαναλάβουν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλώς και βάσει προγράμματος, θα εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Χαρακτηριστικά, στην ψηφοφορία για το «Μακεδονικό», η οποία είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί, προσβλέπουν στη στήριξη και ορισμένων, μεμονωμένων βουλευτών από το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κωνσταντοπούλου: Ο Καμμένος διευκολύνει τον Τσίπρα να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Θέμα:
Ψήφος εμπιστοσύνης μετά την αποχώρηση Καμμένου (23)

Σχετικά:

Κωνσταντοπούλου: Ο Καμμένος διευκολύνει τον Τσίπρα να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Πέταξε πάνω από τα Ίμια ο Καμμένος, ρίχνοντας στεφάνι (Φωτογραφία)
Γεννηματά: Ο Καμμένος φεύγει, αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν
Καμμένος: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Ύδρα
Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την Κυβέρνηση
Tags:
ψήφος εμπιστοσύνης, συμφωνία των Πρεσπών, Σκοπιανό, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ, Κυβέρνηση, Βασίλης Κόκκαλης, Σπύρος Δανέλλης, Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Πάνος Καμμένος, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK