16:37 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Εικόνα από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής

Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Στις 10.00 το πρωί συγκαλείται εκτάκτως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Αναμένεται να αποφασίσει να ξεκινήσει αύριο η διαδικασία και να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης.

Έντονες είναι οι πολιτικές διεργασίες, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της βουλής στην κυβέρνησή του και την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στις 10.00 σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης συγκαλεί εκτάκτως τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για να ορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Βούτσης, αναμένεται να εισηγηθεί να ξεκινήσει η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αύριο, αργά το μεσημέρι και ολοκλήρωσή της το βράδυ της Τετάρτης με την ψηφοφορία.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης, τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, την δεύτερη μιλούν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές που το επιθυμούν και η διαδικασία ολοκληρώνεται την Τρίτη ημέρα, με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. Η διαδικασία κλείνει και πάλι με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αντίστροφα, δηλαδή οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης λαμβάνουν πρώτοι το λόγο και τελευταίος τοποθετείται ο πρωθυπουργός.

Πώς μπορεί να μείνει «ζωντανή» η κυβέρνηση με ψήφο ανοχής

Το Σύνταγμα προβλέπει διαφορετικές πλειοψηφίες που επιτρέπουν την επιβίωση μιας κυβέρνησης, έστω και με την ανοχή κάποιων βουλευτών.

Το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ονομαστική.

Συνεπώς, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής εφόσον διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής, παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Στην πρόσφατη συνέντευξή του πάντως, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε ως πήχη τις 151 ψήφους και προανήγγειλε πως σε περίπτωση που δεν τις συγκεντρώσει, θα προσφύγει σε εκλογές «εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα απόλυτα».

Σχετικά:

Τσίπρας για συμφωνία των Πρεσπών: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω
Δανέλλης: Τσίπρας και Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς γράφονται στην ιστορία
Τσίπρας: Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης, νέος υπουργός Άμυνας ο ναύαρχος Αποστολάκης
Tags:
ψήφος εμπιστοσύνης, Βουλή, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Βούτσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK