ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη χθες σε εκδήλωση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Στην ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την σημασία της εμπορικής ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος ειδική εκδήλωση προς τιμήν των ανθρώπων που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ανάδειξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βουλευτές, ο μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, εφοπλιστές και φορείς της ελληνικής ναυτοσύνης.

«Συγχαίρω το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος για την πρωτοβουλία του αυτή και ανταποκρίθηκα ασμένως στην πρόσκλησή του, προκειμένου ν' αποτίσω τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην ελληνική εμπορική ναυτιλία και στα στελέχη της, από την κορυφή της ιεραρχίας της ως τη βάση της. Και το πράττω, αναφερόμενος πρωτίστως στην εμβληματική συμβολή της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας κατ' εξοχήν βεβαίως προς την Ελλάδα μας και την ελληνική οικονομία, αλλά και προς την ευρωπαϊκή και παγκόσμια, εν γένει, οικονομία» τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται στο ΑΜΠΕ, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε δε πως «η ελληνική εμπορική ναυτιλία και οι άνθρωποί της συνεχίζουν, επαξίως, τη μακρά ιστορική παράδοση των Ελλήνων. Ο ελληνικός λαός είναι, διαχρονικώς — και μάλιστα από τους προϊστορικούς χρόνους ακόμη — λαός ναυτικός. Όμως η σχέση των Ελλήνων με την θάλασσα εμφανίζει μία εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα: Ήδη από τα βάθη των αιώνων, οι Έλληνες ναυτικοί δεν έδρασαν αποκλειστικώς ως «έμποροι της θάλασσας». Έβλεπαν, βλέπουν και θα βλέπουν, στο διηνεκές, τα πέλαγα και τους ωκεανούς περισσότερο ως γέφυρες, οι οποίες επιτρέπουν στους λαούς και στους ανθρώπους να ενώνονται σε μια προσπάθεια αρμονικής και δημιουργικής συνύπαρξης. Έτι περαιτέρω, τους επιτρέπουν να συμμετέχουν, με τον τρόπο τους και κατά τη φύση του «υγρού στοιχείου», σ' ένα είδος ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, όπου δεν υπάρχει μεταξύ τους πολιτισμική ιεράρχηση, αλλά καθένας τους προσφέρει στον άλλο ότι θετικό κλείνει μέσα του. Υπό τα δεδομένα αυτά, η νοοτροπία των Ελλήνων ναυτικών είναι και μια «κατάθεση ψυχής» στην κοινή υπόθεση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και, επέκεινα, στην εμπέδωση της Διεθνούς Ειρήνης, η οποία τόσο βάναυσα πλήττεται ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας».

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «η ελληνική εμπορική ναυτιλία συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και, κατ' επέκταση, στην οικονομική πρόοδο του ελληνικού λαού». «Πραγματικά, και με βάση τα οικονομικά της επιτεύγματα, η ελληνική εμπορική ναυτιλία συνιστά μέγιστο παράδειγμα επιτυχίας των Ελλήνων στο πεδίο του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού. Αυτό δε το παράδειγμα είναι τόσο περισσότερο αξιοθαύμαστο, όσο στηρίζεται στα θεμέλια του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού, δοθέντος ότι υπακούει, στο ακέραιο, στην αρχή του σεβασμού όλων των κανόνων δικαίου — εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς- οι οποίοι καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της εμπορικής ναυτιλιακής δραστηριότητας, στο σύνολό της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική εμπορική ναυτιλία συμβάλλει, με τον τρόπο της, από τη μια πλευρά στην ανάπτυξη και της ευρωπαϊκής εμπορικής ναυτιλίας, αρκεί ν' αναλογισθούμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα διεθνή οικονομικά στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει το 50% της ευρωπαϊκής εμπορικής ναυτιλίας. Και, από την άλλη πλευρά, συμβάλλει, για το καλό όλων των λαών όπως επισήμανα, στην πρόοδο και την ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας».

Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε υπερήφανος για τους εκπροσώπους της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, για τις επιδόσεις και το ήθος τους αναφέροντας πως «είμαστε υπερήφανοι για εσάς διότι, με το παράδειγμά σας, δείχνετε τον δρόμο της ουσιαστικής αριστείας προς όλους τους Έλληνες, «διδάσκοντας» ιδίως τον τρόπο, με τον οποίο καθένας μπορεί να πρωτεύει επαξίως στον τομέα του».

Tags:
εμπορική ναυτιλία, πρόεδρος, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, Προκόπης Παυλόπουλος, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK