21:24 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Συμφωνία των Πρεσπών (99)
0 12
Βρείτε μας

Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία για την ψηφοφορία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκτιμώντας ότι θα συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 151 ψήφοι. Ποιους βουλευτές υπολογίζουν στο Μαξίμου.

Μετά τον «σκόπελο» της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναμένεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα Τρίτη ή Τετάρτη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται αισιοδοξία ότι το Σκοπιανό θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, με ευρύτερη πλειοψηφία μάλιστα, σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία επί της ψήφου εμπιστοσύνης.

«Η συμφωνία για το Μακεδονικό θα δημιουργήσει μία μεγαλύτερη πλειοψηφία. Δεν υπάρχει κίνδυνος καταψήφισης. Είμαστε βέβαιοι ότι θα "περάσει"» τονίζει πηγή από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Sputnik.

Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το Σκοπιανό θα εγκριθεί με τουλάχιστον 151 «ναι», απορρίπτοντας το σενάριο της υπερψήφισης με 148 ή 149 «ναι», σε περίπτωση αποχής ορισμένων βουλευτών (σ.σ. για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων).

Η ίδια πηγή διευκρινίζει πάντως, ότι η πλειοψηφία που θα δημιουργηθεί στην επικείμενη ψηφοφορία θα είναι ελαφρώς τροποποιημένη σε σχέση με την πλειοψηφία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο… βέβαιος Θεοχαρόπουλος

Στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία, υπέρ της κυβέρνησης τάχθηκαν, πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξής βουλευτές: Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά.

Στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ως «βέβαιες» για τη Συμφωνία των Πρεσπών τις ψήφους των κ.κ. Παπαχριστόπουλου, Δανέλλη, Παπακώστα και Κουντουρά. Σ' αυτό το γκρουπ των «σίγουρων», στον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλο.

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ότι η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι δεν θα επιβληθεί κομματική γραμμή στην επίμαχη ψηφοφορία, διευκολύνοντας ως εκ τούτου τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ.

Οι «εφεδρείες» του Ποταμιού

Για τον 151ο βουλευτή, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι διαθέτουν πολλαπλές «εφεδρείες». Μία εξ αυτών αποτελεί η ψήφος των τριών βουλευτών του Ποταμιού: του Σπύρου Λυκούδη, του Γιώργου Μαυρωτά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Οι τρεις αυτοί βουλευτές έχουν αναφανδόν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι έχουν καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, φέρεται να αμφιταλαντεύονται μεταξύ του παρών-αποχής και του «ναι». Στην κυβέρνηση εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα προωθηθεί το δεύτερο σενάριο, ανεβάζοντας τα «ναι» για το Σκοπιανό στους 153 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο έτεροι βουλευτές του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, έχουν επανειλημμένως ταχθεί εναντίον των Πρεσπών, απειλώντας μάλιστα, με ανεξαρτητοποίηση σε περίπτωση που το «Ποτάμι» στηρίξει τη συμφωνία.

Τι ισχύει με Κόκκαλη — Ζουράρι

Ωστόσο, όπως διαμηνύουν στην Κουμουνδούρου, οι «εφεδρείες» δεν σταματούν εδώ, καθώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης του Σκοπιανού και από τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ, βουλευτές, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι.

Οι τελευταίοι έχουν κατά καιρούς ταχθεί εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το σενάριο της υπερψήφισης, εφόσον τεθεί κίνδυνος επίτευξης των 151 «ναι».

Άλλωστε, για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μακεδονικό αποτελεί μία δεύτερη «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση, καθώς ευελπιστούν ότι ενδεχόμενη κοινοβουλευτική «νίκη» θα προλειάνει το έδαφος για τη διατήρηση του κυβερνητικού βίου έως τον Οκτώβριο του 2019.

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (99)

Σχετικά:

Θεοδωράκης: Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Με 151 «ναι» έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση
Δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας η Γεννηματά για τις Πρέσπες
Ψήφος εμπιστοσύνης μετά την αποχώρηση Καμμένου
Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Σκοπιανό, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ, Κυβέρνηση, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζουραμπισβίλι, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Σταύρος Θεοδωράκης, Έλενα Κουντουρά, Φώφη Γεννηματά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK