02:18 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, Βουλή, 15 Ιανουαρίου 2019

Διαδικαστικές κόντρες αλλά και χειροκρότημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Δένδια

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία των Πρεσπών (71)
0 0 0

Εκ μέρους της ΝΔ ο Ν. Δένδιας κατήγγειλε τη Χρυσή Αυγή και αρνήθηκε να τοποθετηθεί στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε για τις Πρέσπες. Χειροκροτήθηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένταση με το καλημέρα στην ολομέλεια της Βουλής. Για δύο ώρες, οι βουλευτές δεν συζητούσαν για την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά για αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας και σειρά διαδικαστικών ενστάσεων, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.

Αντίρρηση συνταγματικότητας κατέθεσαν ο ο Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αρνήθηκε να τοποθετηθεί για την ένσταση αντισυνταγματικότητας των χρυσαυγιτών. Αποκάλεσε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής πολιτικούς και ιδεολογικούς απογόνους όσων παρέδωσαν στους Βούλγαρους τη Μακεδονία, λέγοντας μάλιστα ότι όποιος χρυσαυγίτης σηκώνει την ελληνική σημαία αντιποιείται το εθνικό σύμβολο.

Τη θέση που εξέφρασε ο κ. Δένδιας χειροκροτήθηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σταύρο Κοντονή να τονίζει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τα λεγόμενα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, καθώς οι χρυσαυγίτες είναι «προδότες της Δημοκρατίας και του έθνους».

Οι αποκαλύψεις Καμμένου για διαβαθμισμένο έγγραφο του ΥΠΕΘΑ

Σειρά εγγράφων των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας που αφορούν τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ για τα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας, ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.

«Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απάντησε ότι πρόκειται για αναβαθμισμένα έγγραφα, έδωσε το περίγραμμα όσων αναφέρουν τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά για εκείνα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είπε ότι είναι ένα θέμα που «θα το δει» το ΥΠΕΘΑ.

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Είπε πως άρει εκείνος τη διαβάθμιση και πως τα έγγραφα αυτά αναφέρουν ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν συνάδει με το Σύνταγμα της Ελλάδος.

«Πήγατε να εξαπατήσετε το υπουργείο Άμυνας και σας απάντησε ο κ. Καραγιάννης και σας μπλοκάραμε την υπόθεση. Γράφει ότι δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε χρήση του όρου "Μακεδονία". Αλλά τώρα κοιτάτε αλλού. Σας λέω ότι την αίρω τη διαβάθμιση» είπε ο κ. Καμμένος στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το αναθεωρημένο Σύνταγμα της FYROM ζήτησε η ΝΔ

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκου Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή το αναθεωρημένο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Αντίστοιχο αίτημα είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση και κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλης.

«Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απάντησε ότι σύμφωνα με την συνταγματική τάξη στη γειτονική χώρα, οι αλλαγές και τροποποιήσεις δεν ενσωματώνονται, τουλάχιστον επίσημα, αλλά παρατίθενται στο τέλος του κειμένου.

Πρόσθεσε ότι το αίτημα της ΝΔ έχει απαντηθεί ήδη τις προηγούμενες ημέρες και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά γιατί δεν θέλει να συζητήσει επί της ουσίας.

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (71)

Σχετικά:

Χαμός στη Βουλή με διαβαθμισμένο έγγραφο του υπουργείου Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στην Ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» για τη Συμφωνία των Πρεσπών (Ζωντανή εικόνα)
Νέα συγκέντρωση ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών ανήμερα της ψηφοφορίας
Στην Ολομέλεια εν μέσω αντιπαραθέσεων η Συμφωνία των Πρεσπών
Την ελπίδα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή εξέφρασε ο Ζ. Ζάεφ
Θεοδωράκης: «Ναι» σε Συμφωνία των Πρεσπών, «ναι» σε πρόταση μομφής
Το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών η Συμφωνία των Πρεσπών
Συμφωνία των Πρεσπών
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Νίκος Δένδιας, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Κατρούγκαλος, Πάνος Καμμένος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK