06:35 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Κοινοβουλευτική ομάδα Νέας Δημοκρατίας

Σύμβουλος Μητσοτάκη: Καλούμαστε να αποφασίσουμε επί μη υπαρκτού Συντάγματος

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία των Πρεσπών (71)
0 0 0

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Γεραπετρίτης, είπε πως δεν έχει καμία απολύτως αξία η δήλωση Νίμιτς, με την οποία αναγνωρίζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της πΓΔΜ.

Σειρά ενστάσεων για την διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνικη πλευρά με βάση τόσο τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια αλλά και τη ρηματική διακοίνωση, εξέφρασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Καλούμαστε να αποφασίσουμε επί ενός μη υπαρκτού Συντάγματος», είπε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και εξήγησε ότι τα κεφάλαια του Συντάγματος που έχουν αλλάξει, είναι υπό αίρεση και δεν θα τεθούν σε ισχύ αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία από την ελληνική Βουλή.

«Δεν έχει ικανοποιηθεί τίποτα. Δεν ισχύει τίποτα αν δεν κυρώσουμε εμείς» τόνισε και πρόσθεσε ότι το γεγονός είναι σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Συνθήκης των Πρεσπών πως η Ελλάδα δεν θα εκκινήσει διαδικασία κύρωσης πριν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα έπρεπε να έχει κατατεθεί στη Βουλή ένα ενιαίο, κωδικοποιημένο κείμενο «για να δουν οι βουλευτές αν έχουν πληρωθεί οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του ονόματος και την απάλειψη του αλυτρωτισμού, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γίνει».

«Η βουλή καλείται να ψηφίσει ότι δίνει λευκή επιταγή για το πως έχει τροποποιηθεί αλλά και για το πως θα ερμηνευθεί το Σύνταγμα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και χαρακτήρισε αρκετές από τις τροποποιήσεις, «άκομψες και κακότεχνες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση όφειλε να απαντήσει στη ρηματική ανακοίνωση των Σκοπίων ζητώντας διευκρινήσεις και εν συνεχεία να καταθέσει ένα ενιαίο κείμενο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς πως η διαδικασία στη γείτονα έγινε με βάση τα συμφωνηθέντα και την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι δεν έχει καμιά απολύτως αξία και πως κανείς, όσο σπουδαίος και αν είναι, δεν μπορεί να προσδώσει νομιμότητα σε Συνθήκες.

«Δεν έχει καμία απολύτως αξία η δήλωση Νίμιτς. Υπάρχει μια Συνθήκη που δεσμεύει τα δύο μέρη. Κανείς εξωτερικός παράγοντας όσο σπουδαίος και αν είναι δεν μπορεί να αποδώσει νομιμότητα σε Συνθήκες. Οποιοσδήποτε, ακόμη και αν αν είναι ο Νίμιτς, ο Ομπάμα, ο Πούτιν ή ο Γεραπετρίτης», τόνισε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (71)

Σχετικά:

Χαμός στη Βουλή με διαβαθμισμένο έγγραφο του υπουργείου Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στην Ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» για τη Συμφωνία των Πρεσπών (Ζωντανή εικόνα)
Νέα συγκέντρωση ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών ανήμερα της ψηφοφορίας
Στην Ολομέλεια εν μέσω αντιπαραθέσεων η Συμφωνία των Πρεσπών
Την ελπίδα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή εξέφρασε ο Ζ. Ζάεφ
Θεοδωράκης: «Ναι» σε Συμφωνία των Πρεσπών, «ναι» σε πρόταση μομφής
Το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών η Συμφωνία των Πρεσπών
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της επιτροπής στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Συμφωνία των Πρεσπών
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK