02:38 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

Καταγγελίες ΝΔ για Συμφωνία των Πρεσπών: Οι βουλευτές δε γνωρίζουν τι θα κυρώσουν

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία των Πρεσπών (71)
0 0 0

Την κατάθεση του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και του προοιμίου του, ζητά η Νέα Δημοκρατία, καταγγέλλοντας ότι οι βουλευτές «καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν».

Τη διαδικασία στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι οι βουλευτές «καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν».

Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, «είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας», υπογραμμίζει σε ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Η γαλάζια παράταξη τονίζει, ότι η κυβέρνηση «όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».

Όπως τονίζει η ΝΔ, μέχρι στιγμής ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει καταθέσει «το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο "Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας" το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος».

Έχει κατατεθεί επίσης, ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις, στις οποίες όπως καταγγέλλει η ΝΔ «υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε "μακεδονικό λαό"».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Πειραιώς, μέχρι σήμερα «καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών», γεγονός που «παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση».

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι αυτό αποτελεί «ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης «υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινίσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες», αναφέρει η ΝΔ και δίνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ η 32η τροποποίηση του Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες τροποποιήσεις ακολουθούν επαναφέρεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Το γεγονός αυτό, λέει η ΝΔ, «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων».

Με βάση όλα αυτά, η γαλάζια παράταξη υποστηρίζει ότι οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν.

«Με τα δεδομένα αυτά, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων».

Καταλήγοντας, η ΝΔ ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του, καθώς σε αυτό υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο.

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (71)
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Ολομέλεια, Βουλή, Νέα Δημοκρατία, ΠΓΔΜ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK