06:34 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Hurriyet: Οι συμβολισμοί και το «μενού» της συζήτησης Τσίπρα - Ερντογάν

© Φωτογραφία : SOOC/Nick Paleologos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στην αυριανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Από τις εντάσεις στο Αιγαίο έως την Κύπρο και τους Τούρκους αξιωματικούς.

Στους συμβολισμούς αλλά και το «μενού» των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

«Για πολλούς προφανείς λόγους, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη, δεδομένης της μακρά λίστας των άλυτων διμερών και περιφερειακών προβλημάτων» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο τουρκικό δημοσίευμα.

Αρχής γενομένης, ο αρθρογράφος της εφημερίδας υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας τυγχάνει της θετικής γνώμης της τουρκικής κοινής γνώμης και των κυβερνητικών κύκλων, χάρη στην ανάκαμψη της — σχεδόν χρεοκοπημένης — ελληνικής οικονομίας.

Στα θετικά του κ. Τσίπρα συγκαταλέγεται και η σταθερή προσέγγιση της Αθήνας για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από την Άγκυρα.

Στο δημοσίευμα, επίσης, υπογραμμίζεται ότι παρότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές το τελευταίο διάστημα, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ουδέποτε διεκόπηκαν.

Όσον αφορά τη χρονική συγκυρία αυτού του ταξιδιού, η Hurriyet παρατηρεί ότι επέρχεται λίγες ημέρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την «αποχώρηση του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου», εξέλιξη η οποία αποτιμάται ως θετική για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κάνοντας ειδική μνεία στην ατζέντα των επαφών Τσίπρα — Ερντογάν, η τουρκική εφημερίδα παραπέμπει στα προβλήματα που συνδέονται με τη θάλασσα του Αιγαίου, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Άμυνας στον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Αποστολάκη, για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης.

«Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις της πρόθεσης της Τουρκίας για επανεξέταση των άλυτων προβλημάτων με την Ελλάδα ως προς το Αιγαίο» εκτιμάει ο αρθρογράφος.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί τόσο το Κυπριακό, όσο και το ζήτημα των υδρογονανθράκων, όπως επίσης και το αίτημα έκδοσης των «8» Τούρκων αξιωματικών. Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η Άγκυρα ήταν απολύτως σίγουρη ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε σκληρά προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση και να εκδοθούν στην Τουρκία».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η Hurriyet, «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ως γεγονός και μόνο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετική εξέλιξη, με στόχο έναν βιώσιμο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον νέο Τούρκο πρέσβη ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία

Σχετικά:

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον νέο Τούρκο πρέσβη ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Κύπρος κάνει κατάχρηση της ιδιότητάς της ως μέλος ΕΕ
Τσίπρας: Επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο
Tags:
ελληνοτουρκικά, οχτώ τούρκοι αξιωματικοί, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αλέξης Τσίπρας, Άγκυρα, Αιγαίο, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK