ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Υψηλά στην ατζέντα με τα διμερή θέματα παραμένει το ζήτημα τον οχτώ Τούρκων στρατιωτικών στρατιωτικών που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και το οποίο κυριάρχησε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το αίτημά του να μην βρίσκουν θέση στην Ελλάδα όσοι είναι φυγάδες από «κινήματα τρομοκρατίας» επανέλαβε ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που απάντησε ότι «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνεται σεβαστή».

Το ζήτημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα καθώς τέθηκε σε κάθε ευκαιρία από τον Τούρκο πρόεδρο και αποτέλεσε και το αντικείμενο της μοναδικής ερώτησης που υποβλήθηκε από τουρκικό Μέσο στη συνέντευξη Τύπου.

Στην απάντησή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι «το θέμα έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μας», τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία στηρίζει τη Δημοκρατία και δεν έχει πρόθεση να ευνοήσει πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκεινται στη σταθερότητα της γειτονικής χώρας. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η Ελάδα έχει το δικό της δικαιϊκό σύστημα και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνεται σεβαστή, τονίζοντας ότι η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα — Ερντογάν μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα

Σαφής ήταν και η προηγούμενη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει αποδεκτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα δεν είναι καλοδεχούμενοι και προσθέτοντας πως αυτό που προέχει είναι «να εντείνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας».

Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αγκάθια» για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, αναφερόμενος στην υπόθεση των «8», αλλά και στη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. 

Στη συνάντηση, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο τη σημασία που έχει ο σεβασμός του Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ όπως επεσήμανε, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο. 

«Στις διμερείς σχέσεις μας με την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που δεν επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε», είπε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά, ο οποίος αργότερα έκανε ειδική μνεία στην υπόθεση των «8», αλλά στο θέμα των μειονοτήτων.

«Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι πολίτες μας στην Τουρκία δεν είναι ένα θέμα διαχωρισμού, αλλά συνεργασίας. Οι μειονότητές μας είναι γερές γέφυρες. Με αυτήν την αντίληψη συζητήσαμε στις συνομιλίες μας τα προβλήματα των πολιτών μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια για να επιλύσει τα προβλήματα των πολιτών ελληνικής καταγωγής στη χώρα και αναμένει αντίστοιχη προσέγγιση από την Ελλάδα. 

«Οι δύο πλευρές, προτού ξεκινήσουν τον διάλογο, θα πρέπει να εντοπίσουν έναν οδικό χάρτη, θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης», είπε ακόμη ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι μία παράμετρος είναι η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο. 

Πάντως, και από τις δύο πλευρές, τόσο από μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού, όσο και από μέρους του Τούρκου προέδρου, επισημάνθηκε η σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρατηρεί ότι έτσι αποτρέπονται επικίνδυνες κλιμακώσεις, αναφέροντας ότι η κριτική που ασκείται όσον αφορά στις τακτικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών «είναι μια τακτική που οδηγεί σε ένα τέλμα, αδράνεια και επικίνδυνους ολισθηρούς δρόμους». 

Αναφορικά με τους «8», τόνισε ότι αυτοί που είναι φυγάδες από τρομοκρατικά κινήματα δεν θα πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Αυτήν την προσμονή έχουμε και θέλω να τραβήξω την προσοχή της γείτονος χώρας, είπε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που την 15η Ιουνίου έχασαν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας το πραξικόπημα και η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, όπως είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό — προσφυγικό, τονίζοντας ότι όπως η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της, έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 

Tags:
οχτώ τούρκοι αξιωματικοί, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK