00:05 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Εικόνα από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής

Αλλαγές στη διαδικασία απόδοσης της ιθαγένειας προβλέπει νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή σχέδιο για αλλαγές στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας. Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, ακόμη, προβλέψεις για την ισότητα των φύλων, ρυθμίσεις για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και αλλαγές στον «Κλεισθένη».

Νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών με σειρά ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων για την ιθαγένεια και την ισότητα των φύλων, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στη γραμματεία της κυβέρνησης και για την ιθαγένεια, περιλαμβάνει ρυθμίσεις με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών εξέτασης των υποθέσεων πολιτογράφησης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, αλλάζει το τεστ πολιτογράφησης που δίνουν οι ενδιαφερόμενοι στην αρμόδια Επιτροπή. Οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν επιτυχώς σε 20 αντί για 30 ερωτήσεις, όπως ισχύει σήμερα. Οι ερωτήσεις σχετίζονται με γλώσσα, γεωγραφία, ιστορία, πολιτικούς θεσμούς και πολιτική πραγματικότητα. Οι ερωτήσεις θα επιλέγονται ηλεκτρονικά και τυχαία από μια «δεξαμενή» 300 ερωτήσεων, των οποίων οι απαντήσεις θα είναι διαθέσιμες σε σχετική ιστοσελίδα. Ανάλογο σύστημα ακολουθείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ. Στόχος των αλλαγών είναι να μηδενιστεί ο χρόνος καθαρογραφής των πρακτικών, που σήμερα είναι περί τους τρεις μήνες.

Επίσης, προβλέπεται ένα ειδικό ενιαίο πανελλαδικό τεστ για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Όσοι κρίνονται ότι κατέχουν γλωσσική επάρκεια, μετά από το τεστ, δε θα εξετάζονται στη γλώσσα από την Επιτροπή Πολιτογράφησης.

Το παράβολο για πολιτογράφηση μειώνεται από 700 σε 550 ευρώ, ενώ όσοι διατηρούν βιοτικούς δεσμούς στην Ελλάδα και απουσιάζουν μέχρι 18 μήνες, η διαδικασία αναστέλλεται και επανεξετάζεται μετά την εκ νέου εγκατάσταση στη χώρα για διάστημα ισόχρονο με την απουσία τους.

Επιπλέον, οι αποφάσεις πολιτογράφησης αλλογενών θα παίρνονται πλέον από τις περιφερειακές διευθύνσεις ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών αντί για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, αλλαγή που αναμένεται να μειώσει τον χρόνο εξέτασης κατά εννέα μήνες.

Τέλος, το επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απόδοση ιθαγένειας σε ηλικιωμένους, πρόσωπα με νοητική υστέρηση, βαριά ψυχική ασθένεια με στόχο τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Οι προβλέψεις για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και η «προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας», παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα πήγαινε στη Βουλή ως ξεχωριστό σχέδιο νόμου.

Το σχέδιο προβλέπει αύξηση της ποσόστωσης των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια των εκλογών από το 30% στο 40%, ορίζει ότι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν για την εξάλειψη παραγόντων που ευνοούν τις διακρίσεις λόγω φύλου στο εργασιακό περιβάλλον, προωθείται η ισότητα των φύλων στα MME, στη διαφήμιση και στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, προβλέπεται η λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών σε όλη τη χώρα, καθώς και ξενώνων φιλοξενίας γυναικών — θυμάτων έμφυλης βίας, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί 24ωρη πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων.

Ρύθμιση για τον διορισμό επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης ρύθμιση για τον διορισμό των 8.166 επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας με δημοσιογράφους, θα ενταχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι διορισμοί των οριστικά επιτυχόντων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων θα μπορούν να γίνουν και εντός της προεκλογικής περιόδου. Αυτό κρίνεται σκόπιμο, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μέχρι να ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες  με τους επιτυχόντες και να υπογραφούν από τους δημάρχους οι διαπιστωτικές πράξεις διορισμού τους, να έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση προσλήψεων, που ξεκινάει ένα μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή στις 26 Απριλίου.

Αλλαγές στον «Κλεισθένη»

Προβλέψεις θα υπάρχουν, τέλος, για αλλαγές στον «Κλεισθένη».

Συγκεκριμένα, η εκλογή του προέδρου των κοινοτήτων θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών.

Επίσης, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%, αντί για 30% που προβλέπεται μέχρι τώρα. 

Θα υπάρξουν, ακόμη, αλλαγές σχετικά με το ασυμβίβαστο για τις υποψηφιότητες στις προσεχείς εκλογές για την αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα δε θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα του «Κλεισθένη», που προβλέπουν παραίτηση από τη θέση 18 μήνες πριν από τις εκλογές, καθώς ο νόμος ψηφίστηκε πριν από οκτώ μήνες. Έτσι, θα ισχύσει ό,τι προβλέπει ο προηγούμενος σχετικός νόμος, δηλαδή ο «Καλλικράτης».

Tags:
Κλεισθένης, έμφυλη βία, ισότητα των φύλων, ιθαγένεια, ΑΣΕΠ, υπουργείο Εσωτερικών, Βουλή, Αλέξης Χαρίτσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK