11:29 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κατατέθηκε στη Βουλή στη διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. 

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Πέμπτης στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή με την ψήφισή του.

Νωρίτερα, οι χώρες του ΝΑΤΟ και η πΓΔΜ υπέγραψαν το πρωτόκολλο, ένα βήμα απαραίτητο, προκειμένου τα Σκόπια γίνουν πλήρες μέλος της συμμαχίας. 

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα», ενώ την υπογραφή του πρωτοκόλλου χαιρέτισε και ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Είχε προηγηθεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή με τα 153 «ναι» και έπειτα από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και διαδοχικά συλλαλητήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με 153 «ναι» πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών

Εν τω μεταξύ και λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι είναι αναγκαία η πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;», σημείωσε.

Σχετικά:

Συμφωνία των Πρεσπών
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Σκοπιανό, ΝΑΤΟ, ΠΓΔΜ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK