19:01 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος

Κατρούγκαλος για Ευρώπη: Στην άμυνα είμαστε νάνοι

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Αθηνά Δημητρακοπούλου
122

Η Ευρώπη δεν έχει μπορέσει να έχει μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική στα σημαντικότερα θέματα, εκτίμησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι στην άμυνα «αυτή τη στιγμή είμαστε νάνοι».

Στα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ενημέρωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη INF για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς, αλλά και στην πρόθεση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη ως «συμμετρική απάντηση» στις αμερικανικές αποφάσεις. Μεταξύ άλλων, απάντησε και σε ερώτημα αναφορικά με τους φόβους εκ μέρους της Ελλάδας για επαναφορά του Ψυχρού Πολέμου.

«Στη Συνθήκη INF θέλουμε η Ευρώπη να είναι παγκόσμιος παίκτης, να έχει δηλαδή τη στρατηγική της αυτονομία χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, υπονόμευση της συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό; Χρησιμοποιώ πάντοτε μια φράση του προέδρου Γιούνκερ που λέει ότι "Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι global player" εννοώντας ότι δίνει χρήματα που εξυπηρετούν ευρωπαϊκούς σκοπούς, που αφορούν την εξωτερική πολιτική, αλλά δεν είναι "global player", γιατί δεν έχουμε μπορέσει πραγματικά να έχουμε μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική στα σημαντικότερα θέματα, αντιδρούμε συνήθως εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων και σε έναν σημαντικό τομέα όπως είναι της άμυνας είμαστε, αυτή τη στιγμή, νάνοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Συνδέουμε λοιπόν αυτό το θέμα με την ανάγκη να διαμορφώσουμε μια συμπαγή πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα χαρακτηριστικά της ενότητας και της αυτοτέλειας. Και πράγματι μας απασχολεί η κλιμάκωση στον τομέα των εξοπλισμών. Έχουμε καλέσει βεβαίως ομόφωνα τη Ρωσία να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις της. Εμείς, όμως, πάγια η θέση που υποστηρίζουμε στα συμβούλια είναι ότι θα πρέπει η εξωτερική πολιτική της Ευρώπης να συνίσταται στο να ενσωματώσει τη Ρωσία στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και τώρα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Εάν κάποιος μπορεί να ανοίξει τη Χάλκη, είναι ο Ερντογάν»

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και ειδικότερα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «αν κάποιος μπορεί να ανοίξει τη Χάλκη, αυτός είναι ο Ερντογάν».

Είναι διάχυτο ότι «ο Ερντογάν έχει τις ιδιαιτερότητές του ως ηγέτης», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «ωστόσο αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να ανοίξει την Σχολή της Χάλκης αυτός είναι ο Τούρκος πρόεδρος».

Αναφερθείς στα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ότι δύο πολύ σημαντικά κεφάλαια που άνοιξε η επίσκεψη στην Άγκυρα ήταν ότι άνοιξαν άμεσοι δίαυλοι επικοινωνίας για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και γίνεται επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν είχαμε συστηματικές επαφές μετά το πραξικόπημα», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούσε να πάει καλύτερα απ' όσο πήγε. Αποκαταστάθηκε το κανάλι επικοινωνίας, άνοιξε η γκάμα σε όλα τα θέματα και αυτό φάνηκε από τη διάρκεια που είχε η κατ' ιδίαν συνάντηση του Τσίπρα με τον Ερντογάν».

Όσο για το αν υπήρχαν συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διήμερη επίσκεψη, ο ίδιος σημείωσε πως «δεν ήταν συνάντηση αποτελεσμάτων, αλλά σημειώθηκε και από τους δυο (σ.σ. ηγέτες) ότι είναι η ώρα να ρίξουμε τα θεμέλια». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «υπάρχει σκόπευση σε άμεσα αποτελέσματα αλλά τώρα είμαστε στη φάση της συστηματικής προετοιμασίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για μηδενική τουρκική δραστηριότητα εντός του FIR. «Στις 5 και 6 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε ούτε μία παραβίαση στο Αιγαίο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη INF και θα ξεκινήσει μια εξάμηνη διαδικασία απόσυρσης. Η συνθήκη INF υπεγράφη το 1987 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ, και περιλαμβάνει μία σειρά περιορισμών για την ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο ρωσικός πύραυλος 9Μ729 παραβίασε τους όρους της Συνθήκης. Αντιθέτως, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει ενημέρωση για τον επίμαχο πύραυλο με προσκεκλημένους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους, εκπροσώπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς και ορισμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

«Στο Brexit η μπάλα είναι στη βρετανική πλευρά»

Για το Brexit, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «όλοι θέλουν να αποφύγουν ένα "no deal Brexit"», δηλαδή έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, σημειώνοντας ότι «η μπάλα είναι στη βρετανική πλευρά και όχι στην ευρωπαϊκή».

«Δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης», είπε, ενώ σε ό,τι αφορά στα μείζονα προβλήματα που δημιουργούνται για την ελληνική πλευρά, επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να διασφαλίσει «την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων φοιτητών και εργαζόμενων». Στον οικονομικό τομέα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μικρότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπογράμμισε όμως ότι η επιθυμία είναι να υπάρχει «φιλική-στρατηγική σχέση». Όπως ενημέρωσε, άμεσα προγραμματίζεται και μια ιστοσελίδα για το Brexit.

«Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του»

Για τα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση ομάδας επαφής που γίνεται στο Μοντεβίδεο, τονίζοντας ότι «μόνο ο λαός της Βενεζουέλας πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του». Από ελληνικής πλευράς, δεν υπάρχει συμμετοχή στην ομάδα επαφής, καθώς συμμετέχουν κράτη με σχέσεις γειτονίας όπως η Ισπανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι το θέμα της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, δεν συζητήθηκε μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς όπως σχολίασε «δεν είναι θέμα διμερές», τα πνευματικά θέματα «είναι θέματα της Εκκλησίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ίδια απάντηση έδωσε και σε ερώτηση για την «Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Δύο ειδών αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Έχουμε δυο ειδών αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, σχετικά με το βίντεο που δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να έχει έναν σύντομο διάλογο με τον Εμανουέλ Μακρόν και να κάνει αναφορά σε «διαδηλώσεις ακροδεξιών λαϊκιστών». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δυο μέτωπα αυτών των αντιδράσεων είναι εκείνα «ακροδεξιών-φασιστών, που είναι μειοψηφία» και «πατριωτών, με τραυματισμένη εθνική υπερηφάνεια έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων».

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση για το πότε θα πρέπει να αρχίσουμε να αναφερόμαστε στην πΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία», ο υπουργός εξήγησε ότι αυτό θα γίνει αφού σταλεί η ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια και αφού ενημερωθεί ο ΟΗΕ, κάτι, που όπως είπε, «είναι θέμα ημερών».

Όσον αφορά τα αιτήματα του σλαβόφωνου κόμματος «Ουράνιο Τόξο» για τη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στα ελληνικά σχολεία, ο κ. Κατρούγκαλος αρκέστηκε να πει: «Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, όπως οι Ρασταφάριανς, έτσι και το Ουράνιο Τόξο».

«Θέλουμε την προέκταση του Turkish Stream»

«Θέλουμε την προέκταση», σημείωσε για τον Turkish Stream, αυτή είναι όμως, τόνισε, «απόφαση που θα πάρει η Ρωσική Ομοσπονδία».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

Tags:
Συνθήκη INF, TurkStream, INF, Turkish Stream, αυτοκεφαλία, συμφωνία των Πρεσπών, Brexit, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Βενεζουέλα, ΠΓΔΜ, Ρωσία, Ευρώπη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK