18:13 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία των Πρεσπών (104)
0 0 0
Βρείτε μας

Προειδοποίηση για «μεγάλα δράματα στα Βαλκάνια» που φέρνει η συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε ο Πάνος Καμμένος. Πρόσθεσε ότι η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, 180 βουλευτών.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

«Καταψηφίζουμε την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί επικυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρούμε προδοτική για τη χώρα και παραχώρηση του όρου Μακεδονία», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «σήμερα υπογράφετε και εγκρίνετε την ίδρυση της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια».

Μίλησε, επίσης, για «κατάλυση της δημοκρατίας» στη γειτονική χώρα, καθώς όπως είπε, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ούτε και το δημοψήφισμα ήταν έγκυρο.

«Είδαμε εκβιασμούς, φυλακίσεις και αποφυλακίσεις βουλευτών, μέχρι να υπάρξει ο αριθμός των βουλευτών, που απαιτούνταν για τη στήριξη της Συμφωνίας. Είδαμε να παραβιάζονται τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Το δημοψήφισμα δεν ήταν έγκυρο. Ούτε αυτό δεν σας πείραξε;» είπε ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι η Συμφωνία «παραβιάζεται ακόμη και τώρα, με τις δημόσιες δηλώσεις εκείνων που την υπέγραψαν» αναφερόμενος στους κ.κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ.

«Η Συμφωνία ανατρέπει ακόμα και τη Συμφωνία της Γιάλτας και θα επιφέρει αρκετά μεγάλα δράματα στα Βαλκάνια στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος. Προειδοποίησε ότι «από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διάλογος για αλλαγή συνόρων στο Κόσοβο, η επόμενη προς συζήτηση περιοχή θα είναι τα Σκόπια και στη συνέχεια η Βοσνία Ερζεγοβίνη».

Αναφερθείς στη θέση της ΝΔ για erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό, είπε ότι συνιστά «παράδοση του όρου Μακεδονία».

Για τις εξελίξεις στους ΑΝ.ΕΛ. δήλωσε ότι «εμείς που έχουμε σταθερή θέση και τη στηρίξαμε αυτή τη θέση αποχωρώντας από την κυβέρνηση, κινδυνεύουμε, με μεθοδεύσεις του προέδρου της Βουλής να πληρώσουμε ακόμη και με διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας μας», αναφερόμενος ονομαστικά στους βουλευτές Παπακώστα, Κουντουρά, Κουίκ και Κόκκαλη.

«Το αριστερό άνοιγμα, ο κεντροαριστερός προοδευτικός πόλος έγινε με δεξιό πρόσημο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος έθεσε και πάλι ζήτημα αντισυνταγματικότητας για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης, τονίζοντάς ότι Ελλάδα εκχωρεί εθνική κυριαρχία, διότι, μετά την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα παύει να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής, ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης να γίνει με πλειοψηφία 3/5, δηλαδή με 180 ψήφους, επικαλούμενος την παραπάνω αιτιολογία.

«Η σημερινή κύρωση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει διαφορά με την προηγούμενη. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος. Αυτό το ζητούμε διότι μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους. Καθώς πλέον το κράτος αυτό δεν θα είναι τρίτο κράτος. Άρα, η συγκεκριμένη κύρωση αφορά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας», είχε δηλώσει ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ.

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (104)
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Βουλή, ΝΑΤΟ, ΑΝΕΛ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Πάνος Καμμένος, ΠΓΔΜ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK