ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Σημαντικό βήμα» προς τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ μιλώντας σε τουρκικό κανάλι, αναφέρθηκε στο προσφυγικό και στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ομοιότητες των δύο λαών, εξηγώντας ότι μπορεί να υπάρξουν στενές και φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πρόσθεσε ότι ο παππούς του είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την επίσκεψή του στην Τουρκία λέγοντας ότι πήγε στη Χάλκη όπου συνάντησε «πολλούς Τούρκους που ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου». «Πιστεύω πως αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα που στείλαμε διεθνώς ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί χωρίς φόβο και μίσος», πρόσθεσε o Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο TGRT.

«Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να ζούμε μαζί και να γίνει σύμβολο των στενών και φιλικών σχέσεων του τουρκικού και του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο προσφυγικό και στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία
© Φωτογραφία : Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Φυσικά με τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να αναλάβουμε περισσότερα βήματα προς τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να σταματήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο Πέλαγος. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει την Τουρκία. Η Τουρκία έχει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Η τροφή και βοήθεια στέγασης που παρέχεται στους πρόσφυγες στην Τουρκία είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν πάνω από 70.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, ειδικά στο Αιγαίο, η κατάσταση σε πέντε νησιά είναι κρίσιμη. Γι' αυτό σε επίπεδο ΕΕ κάνω πολλές προσπάθειες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, ζητώντας μια «δίκαιη» λύση και για τις δύο πλευρές. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα», είπε.

«Την επόμενη φορά, και τα δύο μέρη πρέπει να αποφασίσουν μαζί και να προετοιμάσουν στενές επαφές με τα σημεία αναφοράς. Εάν τελικώς επιτύχουμε να βρούμε μια δίκαιη κα μόνιμη λύση για το κυπριακό πρόβλημα και για τις δύο πλευρές, τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Έλληνες Κυπρίους, τότε όλα τα εναπομείναντα προβλήματα θα επιλυθούν. Το πιο δύσκολο θέμα είναι η ενέργεια. Πρόκειται για τέτοιο θέμα που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ενώνει τους ανθρώπους και να τους κάνει να ζουν ειρηνικά. Δε θα έπρεπε να είναι θέμα που διαιρεί τους ανθρώπους και προκαλεί διαμάχες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε, τέλος, για τους κοινούς δεσμούς των δύο λαών.

«Νομίζω πως οι λαοί σε αυτήν την περιοχή έχουμε κοινή κουλτούρα, μουσική, ήχους, κουζίνα και γεύσεις. Για παράδειγμα, ο παππούς μου έχει γεννηθεί εδώ, στην Κωνσταντινούπολη. Εννοώ πως έχουμε πολλές ομοιότητες. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, αλλά έχουμε κοινό πολιτισμό. Έτσι πρέπει να ζούμε ειρηνικά και φιλικά μαζί», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά:

Τσίπρας: Μήνυμα φιλίας η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης
Στην Αγία Σοφία ξεναγήθηκε ο Τσίπρας: «Είμαι πολύ χαρούμενος»
Στην Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας
Tags:
Κυπριακό, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλέξης Τσίπρας, Χάλκη, Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK