18:49 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ολομέλεια της Βουλής

Στη Βουλή η μάχη για την Συνταγματική Αναθέωρηση

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα και θα κρίνει ποια άρθρα του Συντάγματος θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη Βουλή. Πού συμφωνούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής, η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η συζήτηση θα διαρκέσει σήμερα έως τις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ αύριο θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ στις 10 με ονομαστικές ψηφοφορίες επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί.

Τόσο η συζήτηση όσο και οι ψηφοφορίες θα είναι επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς και όσες έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών και έχει εισηγηθεί η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί μετά από έναν μήνα, και θα κρίνει πόσες και ποιες διατάξεις του Συντάγματος θα παραπεμφθούν για αλλαγή στην επόμενη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί το ΑΠΕ — ΜΠΕ, όσες διατάξεις λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα μπορούν στην επόμενη Βουλή να αναθεωρηθούν με τις ψήφους 151 μελών του Κοινοβουλίου. Αντιστοίχως, όσες διατάξεις συγκεντρώσουν στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα 151 ψήφους και πάνω αλλά λιγότερες από 180 ψήφους, για να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή θα απαιτείται να περάσουν τον πήχη των 180. Εννοείται ότι οι προτάσεις για αναθεώρηση που δεν θα συγκεντρώσουν 151 ψήφους, απορρίπτονται και τα άρθρα που αφορούν δεν μπορούν να αλλάξουν.

Το επίμαχο άρθρο 32

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συζήτηση για το άρθρο 32, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο διαφωνούν ως προς την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα 6 μηνών και αν δεν καρποφορήσουν να γίνεται άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Η ΝΔ προτείνει τρεις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, με την τελευταία —αν δεν καρποφορήσει ούτε η πρώτη με 200 ψήφους ούτε η δεύτερη με 180- να μπορεί να εκλέγεται από 151 βουλευτές.

Σε ποια άρθρα συμφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Όπως φάνηκε κατά τις συζητήσεις στην επιτροπή αναθεώρησης της Βουλής, τα δυο μεγάλα κόμματα παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους και μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς, βρήκαν κοινό τόπο για τη συνταγματική αλλαγή έξι άρθρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τις προτάσεις της ΝΔ για το άρθρο 68 για τις Εξεταστικές Επιτροπές και δίνει το δικαίωμα και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να μπορεί να τις συγκροτεί, το άρθρο 96 που εξομοιώνει τα στρατιωτικά δικαστήρια με τα τακτικά.

Η ΝΔ υπερψήφισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή στο άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, στο άρθρο 54 που προβλέπει εκλογή μέχρι πέντε βουλευτές από τους απόδημους Έλληνες, στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, στο άρθρο 62 για την βουλευτική ασυλία που περιορίζεται μόνο για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων του και στο άρθρο 101Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων τους.

Σχετικά:

Μητσοτάκης: Να μην παραπεμφθεί στις καλένδες η αναθεώρηση του άρθρου 16
Πότε θα παραδοθεί το πόρισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Τσίπρας για Συνταγματική Αναθεώρηση: Να μην τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας
Tags:
Συνταγματική Αναθεώρηση, ΝΔ, Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK