18:54 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Υπόθεση Novartis (120)
0 20
Βρείτε μας

Το «αυτονόητο» δηλώνει ότι έπραξε με την παραίτησή του από βουλευτής ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο που ο κ. Καμμένος έχει επιτεθεί σε όλους εκτός από εμένα».

Για εξελίξεις στην υπόθεση Novartis έκανε λόγο ο πρώην βουλευτής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στο Sputnik. «Κάποιοι πολιτικοί θα κληθούν σε πρώτη φάση σαν ύποπτοι», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε «μια απίστευτη δικογραφία» που έχει σχηματιστεί.

«Δεν έκανα καμιά ηρωική πράξη», τονίζει για την παραίτησή του από βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι έπραξε το «αυτονόητο». Εξήγησε ότι είχε ενημερώσει πριν από 11 μήνες τον κ. Καμμένο για τη στάση που θα κρατήσει με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και χαρακτήρισε «τυπική» διαδικασία τη διαγραφή του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που προηγήθηκε της παραίτησης.

Για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και την απόφαση να μην παραιτηθεί μέχρι να ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είπε ότι ούτε δέχτηκε παραίνεση ούτε εξαναγκάστηκε από κανέναν.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος εμφανίζεται έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση και δηλώνει ότι σκοπεύει να συναντήσει τον πρωθυπουργό προκειμένου να του πει ότι θέλει να βοηθήσει από οποιαδήποτε θέση κι αν του ζητηθεί.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο:

- Θεωρείτε ότι επιτελέσατε το καθήκον σας με την παραίτησή σας από βουλευτής;

Δε θεωρώ ότι έκανα καμιά ηρωική πράξη. Νομίζω ότι έκανα το αυτονόητο. Όταν δανείζεσαι κάτι, το επιστρέφεις. Και 100.000 σταυρούς να έπαιρνα, δε θα μπορούσα να μπω στη Βουλή. Μπαίνεις γιατί είσαι κάτω από την ομπρέλα ενός κόμματος και έχω μάθει τα δανεικά μου να τα επιστρέφω, όταν έχεις κομβική διαφωνία με το κόμμα με το οποίο μπήκες στη Βουλή. Το αυτονόητο έκανα και παρότι όταν σε διαγράφουν δεν είσαι υποχρεωμένος να δώσεις την έδρα, εγώ την επέστρεψα στους ανθρώπους που με είχαν ψηφίσει. Δεν ανεξαρτητοποιήθηκα, δεν είμαι περιφερόμενος βουλευτής, έκανα το αυτονόητο.

- Η θέση των ΑΝ.ΕΛ. δεν ήταν, όμως, η μη εκχώρηση του όρου «Μακεδονία»;

8 Φεβρουαρίου 2015, προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού: Μιλάνε για σύνθετη ονομασία erga omnes. Γενικά ό,τι ψηφίστηκε τώρα στην ελληνική βουλή ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και τον Φεβρουάριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Όσο αφορά θέμα συνέπειας ή ασυνέπειας, όταν με πήρε ο Καμμένος και μου λέει «σε θέλω στις λίστες», του λέω «πρόεδρε, διάβασε το βιογραφικό μου. Εάν το διαβάσεις και συνεχίσεις (να με θες), με μεγάλη μου χαρά». Το λέω γιατί εγώ γενικώς δεν έχω σχέση ιδεολογικά με τον χώρο του Καμμένου. Όταν ο Καμμένος μου λέει «σε θέλω όχι μία, 101 φορές, χτυπάμε διαπλοκή, διαφορά, μιντιακή δικτατορία και βγαίνουμε από τα μνημόνια», του απαντώ «μαζί σου».

- Παρόλα αυτά, όπως ήρθαν τα πράγματα, αισθάνεστε ότι έχετε ευθύνη για τη διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ.;

Καταρχήν, έκανα γνωστή τη στάση μου με τον πιο επίσημο τρόπο. Ακριβώς πριν 11 μήνες, είχα δηλώσει ότι εγώ θα υπερψηφίσω τη Συνθήκη των Πρεσπών και σε καμιά περίπτωση δε θα συνεργήσω σε πρόωρη πτώση της κυβέρνησης. Όταν η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης — που εγώ υπερψήφισα — και ψηφίστηκε η συνθήκη των Πρεσπών και το πρωτόκολλο, παρέδωσα και την έδρα μου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Καμμένος έχει επιτεθεί σε όλους εκτός από εμένα. Ξέρει πολύ καλά ότι εγώ δεν ευθύνομαι καθόλου… Μάλιστα, εγώ έκανα υπερπροσπάθεια, μόλις άκουσα ότι ο κ. Φωκάς από την Ένωση Κεντρώων πήγε και έγινε ο πέμπτος. Χάρηκα γιατί νόμιζα ότι έχει λυθεί το θέμα και δεν ήθελα σε καμιά περίπτωση να είμαι εγώ η αιτία να διαλυθεί η κοινοβουλευτική μου ομάδα.

Όταν είδα ότι ο κανονισμός της Βουλής λέει άλλα, στενοχωρήθηκα. Ένας λόγος που καθυστέρησα να παραιτηθώ μια βδομάδα είναι και αυτός. Πιστεύω ότι πρέπει να ακούγονται οι διαφορετικές φωνές και των ΑΝΕΛ και του Λεβέντη και του Ποταμιού. Δεν μπορούσα εγώ, όμως, να κάνω τίποτα.

- Είδαμε, ωστόσο, τον κ. Καμμένο να σας διαγράφει λίγο πριν την παραίτησή σας…

Θα είχα παραιτηθεί, είτε με διέγραφαν είτε όχι. Αυτός απλά είχε δεσμευτεί ότι όποιος παραβιάσει τη γραμμή των Πρεσπών, θα τον διαγράψω και έμεινε πιστός στην γραμμή. Ήταν τυπικό πιστεύω γιατί εγώ θα παραιτούμουν έτσι κι αλλιώς και αυτή την έδρα τη χρωστώ στους ανθρώπους που με ψήφισαν.

- Τι απαντάτε στις κατηγορίες που δεχτήκατε για την επαφή σας με τον κ. Βούτση και τις πληροφορίες ότι σας παρακάλεσε να μην παραιτηθείτε μέχρι την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ;

Δεν φταίει ο κ. Βούτσης. Εγώ δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα με επηρεάσει κανείς. Δεν είμαι αυτός που θα μου υποδείξει ο άλλος τι θα κάνω. Όταν ψηφίσαμε με τους 153 (τη Συμφωνία των Πρεσπών), νόμιζα ότι τέλειωσε το καθήκον μου και πήγα να παραιτηθώ και μου είπε ο κ. Βούτσης ότι υπάρχει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ κι εάν αυτό δεν ψηφιστεί δεν ισχύει η Συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ το είχα παραγνωρίσει, νόμιζα ότι ήταν τυπική διαδικασία. Ήταν δικό μου λάθος κι όχι του Βούτση. Ούτε παραίνεση (σ.σ. δέχτηκα) ούτε με εξανάγκασε κανένας. Κατάλαβα ότι έπρεπε να το ψηφίσω. Εάν το έγκλημά μου είναι η μια βδομάδα καθυστέρηση, καταδικάστε με.

- Ακούσαμε ότι δεχτήκατε επικρίσεις από τον κ. Καμμένο γι' αυτή τη στάση.

Καμία επίκριση από τον κ. Καμμένο προς τιμή του! Δεν με πίεσε ποτέ, δεν μου είπε τίποτα και είχαμε μια πολύ καλή προσωπική σχέση που θα συνεχίσω να την έχω.

- Δηλώσατε ότι θα ήσασταν με «μεγάλη χαρά» υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια θα είναι τα επόμενα πολιτικά σας βήματα;

Επί 4 χρόνια, όλο το βάρος των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, έπεφτε σε εμένα. Συνεπώς είτε σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είτε σαν εισηγητής νομοσχεδίων, πέρασαν από μένα σχεδόν όλα τα νομοσχέδια. Δούλευα πάρα πολύ σκληρά. Αυτή η εμπειρία με έκανε να δω από κοντά τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια. Εγώ δεν έκανα τη δουλειά μου σαν ένας απλός γραφειοκράτης. Κατάλαβα ότι αυτή η κυβέρνηση παίρνει μια χώρα λεηλατημένη, χρεοκοπημένη, που το ¼ των Ελλήνων έχει χάσει την περιουσία του και η ανεργία έχει φτάσει το 28% και σιγά — σιγά τη στυλώνει στα πόδια της. Τη στήριζα επί τέσσερα χρόνια και συνεχίζω να τη στηρίζω, δεν άλλαξε τίποτα. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν λάθη, αλλά ένα πράγμα δεν κάνουν: Δε βάζουν χέρι στο δημόσιο χρήμα. Αυτό με έκανε να είμαι πολύ κοντά στους συγκεκριμένους ανθρώπους. Είμαι φίλος με όλους στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω κανένα λόγο να αλλάξω, θέλω να συνεχίσω να στηρίζω αυτή την κυβέρνηση και δεν είμαι του παρασκήνιου, είναι του προσκηνίου. Δεν ξέρω από ποιο πόστο, ξέρω ότι θέλω να συνεχίσω.

- Έχετε έρθει σε επαφή με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Έχω σκοπό να πάω να βρω τον ίδιο τον πρωθυπουργό — θα με δεχτεί φαντάζομαι — και να του πω ότι εγώ θέλω να βοηθήσω. Θα δούμε από πού, δεν είναι απαραίτητο να είσαι βουλευτής σε όλη σου τη ζωή. Κάποιοι άλλοι έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη χώρα ή τη Βουλή, όχι εγώ.

- Στην τελευταία σας ομιλία στη Βουλή μιλήσατε για ένα «γεγονός που έχει δρομολογηθεί για τις επόμενες ή βδομάδες μέρες». Είπατε ότι «έχει σχέση με την εξεταστική στην Υγεία που σύντομα η δικαστική διερεύνηση θα πάρει σάρκα και οστά και ίσως δρομολογηθούν κάποιες εξελίξεις».

Πιστεύω ότι μέσα στον Φεβρουάριο, θα έχουμε εξελίξεις. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικές.

- Σε κάποια γνωστή υπόθεση, όπως τη Novartis;

Ναι για τη Novartis μιλάω. Θέλω να πω το εξής: Δε μιλάμε για πολιτικές ευθύνες. Όταν ένα νοσοκομείο που είναι κόσμημα όπως το Ντυνάν και στοιχίζει μόνο 200 εκατ. το μπετόν κι άλλα τόσα επανδρωμένο, με μονάδα εντατικής θεραπείας, αιμοκάθαρσης, βραχείας νοσηλείας, φτάνει στο μισό δισ. ευρώ και τρεις υπουργοί «κοιμούνται» όπως οι κ.κ. Λοβέρδος, Γεωργιάδης, Βορίδης και το δίνουν αντί πινακίου φακής, για 18 εκατ. ευρώ, στον Μιχάλη Σάλλα, αυτό κάτι σημαίνει. Κρατήστε το.

Είναι στοιχείο που μας το έδωσε ο ίδιος ο Μαρτίνης, ο πρώην πρόεδρος του Ευαγγελισμού. Μας λέει «ψάξτε πόσο αγόρασε ο Σάλλας τα οφειλόμενα από τα δάνεια του Ερρίκος Ντυνάν στην Τράπεζα της Κύπρου». 18 εκατ. ευρώ, γελάει ο κάθε πικραμένος. Δηλαδή όσο κάνει ένα ακριβό σπίτι στην Εκάλη, στοίχισε ένα νοσοκομείο γιατί έπρεπε να πάει στην ιδιωτική πρωτοβουλία διότι κάποιοι υπουργοί βλέπαν με άλλο μάτι αυτό το νοσοκομείο.

- Στις εξελίξεις θα εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα;

Έχει να κάνει και με πολιτικά πρόσωπα. Υπάρχει μια απίστευτη δικογραφία που πιστεύω αφορά και πολιτικούς, από τους 10 τουλάχιστον.

Κάποιοι πολιτικοί θα κληθούν σε πρώτη φάση — επειδή τυχαίνει να το ξέρω — σαν ύποπτοι. Δε θα παραπεμφθούν, θα κληθούν να εξηγήσουν. Νομίζω ότι δρομολογούνται εξελίξεις.

Θέμα:
Υπόθεση Novartis (120)
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Novartis, ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Πάνος Καμμένος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK