19:34 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα εύσημα από τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γέιτ, έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. και Αραβικού Συνδέσμου.

Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας για την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γέιτ, το πρωί της Δευτέρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αμπούλ Γέιτ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ — Αραβικού Συνδέσμου, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

«Η Σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου οφείλει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας και μια νέα στρατηγική για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη συνεργασία στη Μεσόγειο», αναφέρει μήνυμα του κ. Τσίπρα στο Twitter.

​Ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση, τόνισε ότι οι σχέσεις ΕΕ και αραβικού κόσμου πρέπει να είναι πολυεπίπεδες και να εδράζονται σε μια διττή προσέγγιση, αφενός στην αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων, όπως συμβαίνει με τη Συρία και τη Λιβύη, και αφετέρου στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

«Κάνατε εξαιρετική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια», φέρεται να είπε ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου στον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επί τάπητος στη συνάντηση Τσίπρα — Γέιτ τέθηκε η κρίση στη Συρία, η οποία είχε επίδραση και στην Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίζει ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο στη Συρία.

Οι δύο άντρες συζήτησαν, επίσης, για το Παλαιστινιακό ζήτημα με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει τη θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών με δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η φωτογραφία του Τσίπρα από την Αίγυπτο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε, τέλος, τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου να επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν όλο το εύρος των ευρω-αραβικών σχέσεων, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνο, Σαάντ Χαρίρι, στο περιθώριο της Συνόδου.

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Αραβικός Σύνδεσμος, Αμπούλ Γέιτ, Αλέξης Τσίπρας, Αίγυπτος, Ελλάδα, Λιβύη, Λίβανος, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK