03:50 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από ,
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019 (176)
0 61
Βρείτε μας

Τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα έχει «μπατάρει», τα προβλήματα ασφάλειας, τα ναρκωτικά, το ΚΙΝΑΛ αλλά και τους συνυποψηφίους του, μας μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Για τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων, το όραμά του για την πόλη, τους συνυποψηφίους του αλλά και το ΚΙΝΑΛ, μίλησε στο Sputnik ο υποψήφιος Δήμαρχος Παύλος Γερουλάνος.

Τον συναντήσαμε στα γραφεία της παράταξής του κοντά στην πλατεία Συντάγματος, σε έναν βιομηχανικής αισθητικής χώρο.

Το μάτι μας, έπεσε κατ' ευθείαν στο βιβλίο «ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ — ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ» της δημοφιλούς χιουμοριστικής ιστοσελίδας του Facebook με τους πάνω από 125.000 ακολούθους. Μια συνεργάτιδα του κ. Γερουλάνου, μας εξήγησε ότι όχι μόνο παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, αλλά ο Παύλος Γερουλάνος έχει λάβει και το χρίσμα της «πράσινης» ιστοσελίδας για το δήμο Αθηναίων.

«Η ιστοσελίδα ξεκίνησε χιουμοριστικά αλλά με μια διάθεση πραγματικά θετική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Μάζεψε πάρα πολλούς υποστηρικτές επειδή υπήρχε και το χιούμορ μέσα, η καλή διάθεση και ο αυτοσαρκασμός, το οποίο είναι πολύ ωραίο πράγμα και στην πολιτική χρειάζεται άφθονο», μας είπε ο κ. Γερουλάνος.

Μας εξήγησε μάλιστα, πως επειδή τα παιδιά που έχουν την ιστοσελίδα «πιστεύουν πραγματικά στις αξίες για τις οποίες μιλάνε», αποφάσισαν να δώσουν και μια άλλη διάσταση και να τον υποστηρίξουν για το δήμο, καθώς οι αντιλήψεις του είναι κοντά στο δικό τους αξιακό πλαίσιο.

Όταν κάνεις αλισβερίσι, είσαι μια εξαρτημένη υποψηφιότητα

Ρωτήσαμε τον κ. Γερουλάνο γιατί ασκεί κριτική στους συνυποψηφίους του, τους κ.κ. Κώστα Μπακογιάννη και Νάσο Ηλιόπουλο ότι στόχος τους είναι να «βγάλουν ασπροπρόσωπα» τα κόμματά τους ενώ και εκείνος στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ.

Απάντησε ότι η δική του υποψηφιότητα δεν ήρθε με χρίσμα, αλλά στηρίχθηκε στην πορεία από το ΚΙΝΑΛ και συνεπώς είναι απαλλαγμένη από δεσμεύσεις που επιβάλλουν θέσεις, υποψηφίους και αποκλείουν οποιαδήποτε διαφωνία με το κόμμα.

«Αυτή τη στιγμή η Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο και ο δήμαρχος πρέπει να νοιάζεται για την πόλη. Αν ο δήμαρχος στο πίσω μέρος του μυαλού του λέει "αυτό δεν θα το πω, γιατί θα μου βάλουν χέρι από το κόμμα" ή "πρέπει να προσέξω τι θα κάνω ή πως θα το κάνω", αυτό θα πει ότι δεν πάει για δήμαρχος Αθηναίων. Πάει για αρχηγός του κόμματός του, πάει για εκπρόσωπος του κόμματός του σε αυτή τη μάχη. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, είναι δήμαρχο».

Καμιά δυσαρέσκεια δεν εισέπραξα από το ΚΙΝΑΛ

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για δυσαρέσκεια στελεχών του ΚΙΝΑΛ, για την δήλωσή του ότι είναι πιο κοντά ιδεολογικά με τον κ. Ηλιόπουλο, απάντησε πως ο ίδιος, δεν εισέπραξε δυσαρέσκεια. Μας εξήγησε πως όταν ο κ. Ηλιόπουλος ξεκίνησε δυο μήνες μετά από εκείνον την προεκλογική του εκστρατεία, εξέφρασε θέσεις πολύ κοντά στις δικές του και αυτό είναι σημαντικό γιατί δείχνει πως υπάρχει η δυνατότητα για συνθέσεις στο δήμο, κάτι που είναι απαραίτητο λόγω και της απλής αναλογικής.

«Εγώ βλέπω τον εαυτό μου σαν έναν άνθρωπο που μπορεί να συνεργαστεί και με τις δύο πλευρές και είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι τα κοινά σημεία, για να ξέρουμε πάνω σε ποια βάση θα γίνει αυτή η συνεργασία».

Εγώ δεν μεγάλωσα σε μια τέτοια Αθήνα

Οι λόγοι που ο κ. Γερουλάνος αποφάσισε να κατέβει στην κούρσα του δήμου Αθηναίων, είναι πολύ απλοί. Μας εξήγησε πως έχοντας πλέον δυο κόρες στην εφηβεία, έχει αρχίσει να τις περιορίζει και αυτό είναι κάτι που τον στεναχωρεί γιατί η Αθήνα στην οποία ο ίδιος μεγάλωσε δεν ήταν τέτοια.

«Μεγάλωσα σε μια Αθήνα που μπορούσαμε να κινηθούμε άνετα και εγώ και οι αδελφές μου. Πηγαίναμε όπου θέλαμε. Αυτή η Αθήνα με στεναχωρεί όπως μας στεναχωρεί όλους μας. Πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αν αρχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί, αν βάλουμε κοινούς στόχους».

Ο κ. Γερουλάνος μας εξήγησε ότι η δημοτική αρχή μπορεί να κάνει πάρα πολλά στα ζητήματα ασφάλειας που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

«Σπάει ένα πεζοδρόμιο, σβήνει ένα φως στο δρόμο και η γειτονιά αρχίζει και μαραζώνει. Στη μαραζωμένη γειτονιά μαζεύεται η ανομία. Αρχίζουμε μετά εμείς και νιώθουμε ανασφαλείς, παραιτούμαστε, φεύγουμε από τη γειτονιά μας, δεν συμμετέχουμε πια. Εκεί λοιπόν απαιτείται η δράση του δήμου, έτσι ώστε να νιώσουμε τη γειτονιά πάλι δική μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νάσος Ηλιόπουλος στο Sputnik: Η Αθήνα έχει πολλούς λόγους να σε θυμώνει, αλλά την αγαπάω

Από την άλλη, υπάρχουν και ζητήματα ασφαλείας που έχουν διαφορετική διάσταση. Ο κ. Γερουλάνος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για τα Εξάρχεια. Μας εξήγησε πως αυτό που πλέον έχει αλλάξει στη γειτονιά και πλέον δεν πλήττεται από την μικροπαραβατικότητα, αλλά από επικίνδυνο οργανωμένο έγκλημα.

«Σε αυτό υπάρχει μόνο μία λύση. Πρέπει να κυνηγήσουμε το χρήμα που χρηματοδοτεί αυτές τις δράσεις και για να το κάνεις αυτό χρειάζεται η κεντρική κυβέρνηση, το υπουργείο οικονομικών, όλες οι υπηρεσίες που κυνηγούν το μαύρο χρήμα, έτσι ώστε να χτυπηθεί η ανομία αυτή στη ρίζα της».

Ο κ. Γερουλάνος επιδίωξε πρόσφατα με μια επιστολή του, ένα συντονισμό δράσεων με τους συνυποψηφίους του Κώστα Μπακογιάννη και Νάσο Ηλιόπουλο. Είπε πως είναι προς τιμήν του Νάσου Ηλιόπουλου που είπε "ναι" στην πρόσκλησή του, χαρακτήρισε «ήξεις αφίξεις» την απάντηση του Κώστα Μπακογιάννη.

«Πιστεύω όμως να μπορούμε να πείσουμε και τη ΝΔ να σπρώξει τον κ. Μπακογιάννη να ξεκινήσουμε από τώρα αυτή τη συνεργασία, έτσι ώστε να δώσουμε και οι τρεις ένα κοινό μέτωπο σε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο θέμα», είπε ο κ. Γερουλάνος.

Η Αθήνα σήμερα έχει «μπατάρει»

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το γεγονός ότι παραδοσιακά δίνεται προτεραιότητα στο κέντρο και εγκαταλείπονται γειτονιές όπως τα Σεπόλια που βρίσκονται μακριά από τα φώτα της προβολής.

Για την ανέγερση πολυώροφων οικημάτων που θα καλύψουν την θέα της Ακρόπολης, μίλησε για «παραφωνία» που πρέπει να διορθωθεί, ενώ μας μίλησε και για τους κανόνες που πρέπει να μπουν ώστε η ανάπτυξη του Airbnb να μην είναι μια βιομηχανική δραστηριότητα που αλλοιώνει τις γειτονιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπάρχει δικαίωμα στη… θέα; — Η περίπτωση της Ακρόπολης και τα «παραθυράκια» του νόμου

«Για παράδειγμα, στο Κουκάκι σε ένα πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή γκαράζ, απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι τα Χριστούγεννα, γιατί ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να το πουλήσει ολόκληρο για να γίνει Airbnb. Καταλαβαίνετε πόσο επιβαρύνει και γιατί είναι αυτό κακό για εμάς; Γιατί αλλοιώνονται οι γειτονιές μας. Ανεβαίνουν τα νοίκια, φεύγουν οι φοιτητές, φεύγουν οι άνθρωποι της γειτονιάς και αρχίζει η γειτονιά και αποκτά έναν άλλο χαρακτήρα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στο Sputnik:

Πώς αποφασίσατε να κατεβείτε στην «κούρσα» των Αθηνών;

Επειδή βλέπω την Αθήνα μέσα από τα μάτια των δύο κορών μου δεκατριών και δεκαέξι ετών. Δυο κορίτσια, που αρχίζω και τους περιορίζω που μπορούν και που δεν μπορούν να πάνε, αρχίζουμε και συζητάμε αν θα πρέπει κάποιος να πρέπει να τους πάρει από κάπου ή να τους αφήσει κάπου. Εγώ δεν μεγάλωσα σε μια τέτοια Αθήνα. Μεγάλωσα σε μια Αθήνα που μπορούσαμε να κινηθούμε άνετα και εγώ και οι αδελφές μου. Πηγαίναμε όπου θέλαμε. Αυτή η Αθήνα με στεναχωρεί όπως μας στεναχωρεί όλους μας. Πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αν αρχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί, αν βάλουμε κοινούς στόχους και αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το δήμο σα να είναι ένας χώρος στον οποίο όλοι μαζί, μπορούμε να συνεργαστούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον που θέλουμε και να το κάνουμε πράξη. Αυτό είναι κάτι που το έχω κάνει στη ζωή μου και θέλω να το κάνω για την Αθήνα.

Καταλαβαίνω ότι τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν σημασία για την προεκλογική σας εκστρατεία.

Υπάρχουνε δυο επίπεδα που αφορούν την ασφάλεια και δυο επίπεδα στις συζητήσεις που κάνουμε στους δρόμους με τους Αθηναίους. Ο ένας αφορά την καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, μιλάς με έναν άνθρωπο ο οποίος είναι μεγάλης ηλικίας και σου λέει «ρε παιδί μου, εγώ μετά τις οκτώ το βράδυ δεν βγαίνω από το σπίτι μου, δε θέλω να νιώθω αυτή την ανασφάλεια, ότι κάτι μπορεί να μου συμβεί ή ότι πρέπει να περπατήσω ένα σκοτεινό δρόμο». Σε αυτό το επίπεδο ο δήμος μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Γιατί η αίσθηση ανασφάλειας που έχουμε οι περισσότεροι πηγάζει από την αίσθηση εγκατάλειψης που υπάρχει στην πόλη. Δηλαδή: Σπάει ένα πεζοδρόμιο, σβήνει ένα φως στο δρόμο και η γειτονιά αρχίζει και μαραζώνει. Στη μαραζωμένη γειτονιά μαζεύεται η ανομία. Αρχίζουμε μετά εμείς και νιώθουμε ανασφαλείς, παραιτούμαστε, φεύγουμε από τη γειτονιά μας, δεν συμμετέχουμε πια. Εκεί λοιπόν απαιτείται η δράση του δήμου, έτσι ώστε να νιώσουμε τη γειτονιά πάλι δική μας, να νοιώθουμε ότι θέλουμε να συμμετέχουμε στα πράγματα της γειτονιά μας και να βοηθήσουμε τη γειτονιά μας.

Δεσμεύτηκα για τρία πράγματα. Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την εγκατάλειψη είναι πρώτον να έχουμε συμβούλια γειτονιάς. Να σπάσουμε τα διαμερίσματα πια σε επίπεδο γειτονιάς έτσι ώστε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας, να μιλούν για τη γειτονιά τους και όχι γενικά για το διαμέρισμα με το οποίο κανένας από εμάς δεν ταυτίζεται. Δεύτερον, να κάνουμε πράσινες ομάδες δράσης που θα ασχολούνται με ζητήματα καθαριότητας, πρασίνου και με μικρά τεχνικά έργα που κάνει ο δήμος έτσι ώστε όταν θα πηγαίνουν σε έναν χώρο θα τον κάνουν πάλι καινούριο, θα τον φέρουν στην κανονική του μορφή που σήμερα μπορεί να είναι εγκαταλελειμμένος. Το τρίτο, είναι υιοθεσίες δημοσίων χώρων από σχολεία από λέσχες φιλίας από ανθρώπους σαν κι εμάς, που θέλουμε να συμμετέχουμε έτσι ώστε ο πολίτης της Αθήνας να γίνει ενεργός και να κρατάμε τους δημόσιους χώρους ζωντανούς.

Αυτό λοιπόν είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την εγκατάλειψη και όταν αρχίζεις να αντιμετωπίζεις την εγκατάλειψη, η ανομία αρχίζει να φεύγει σιγά σιγά από τη γειτονιά μας.

Γιατί στείλατε επιστολή στον πρωθυπουργό για τα Εξάρχεια;

Αυτό πάλι είναι διαφορετικό. Στα Εξάρχεια, οι κάτοικοι γράψαν μια επιστολή που λένε «δεν πάει άλλο». Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν επιλέξει τα Εξάρχεια για τη γειτονιά τους, που θέλουν να ζήσουν εκεί, που θέλουν να μεγαλώσουν εκεί τα παιδιά τους. Τι έχει αλλάξει και έχουμε σήμερα τέτοιες αντιδράσεις των Εξαρχειωτών; Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι το έγκλημα στα Εξάρχεια δεν είναι πια η μικροπαραβατικότητα, που ίσως παλιά να υπήρχε μια ανοχή για αυτή. Εδώ μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών στο παρεμπόριο, μιλάμε για δράσεις που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη γειτονιά. Και αν θέλετε ο χαρακτήρας των Εξαρχείων έχει αρχίσει να εξαθλιώνετε από αυτές τις ομάδες. Σε αυτό υπάρχει μόνο μία λύση. Πρέπει να κυνηγήσουμε το χρήμα που χρηματοδοτεί αυτές τις δράσεις και για να το κάνεις αυτό χρειάζεται η κεντρική κυβέρνηση, το υπουργείο οικονομικών, όλες οι υπηρεσίες που κυνηγούν το μαύρο χρήμα, έτσι ώστε να χτυπηθεί η ανομία αυτή στη ρίζα της.

Στείλατε μια επιστολή και στους συνυποψηφίους σας για τα ναρκωτικά. Άκουσα επίσης τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετείται θετικά σε μια συζήτηση για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης…

Μα γι' αυτό κι εγώ έστειλα την επιστολή. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε κατ' αρχήν είναι γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα τα ναρκωτικά. Είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί τον συντονισμό πάρα πολλών φορέων που σήμερα λειτουργούν μόνοι τους. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά ασθενείς και όχι παραβάτες και σήμερα η νοοτροπία είναι διαφορετική. Τρίτον το μέγεθος πια του προβλήματος έχει γίνει τόσο πολύ μεγάλο μέσα στην πόλη, γιατί οι τοξικοεξαρτημένοι συμπολίτες μας έρχονται πια από παντού στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ο πιο μεγάλος πυρήνας εμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών. Άρα μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που θέλει συνεργασίες.

Μια από τις προτάσεις που είχα κάνει και είχε στηρίξει και το ΚΙΝΑΛ στο παρελθόν είναι να γίνουν χώροι ελεγχόμενης χρήσης. Ξαφνικά βλέπω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να συζητάει αυτούς τους χώρους ενώ και ο κ. Μπακογιάννης είχε αναφερθεί σε αυτούς τους χώρους. Λέω λοιπόν, να ένα πράγμα στο οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε. Έστειλα λοιπόν μια επιστολή και στους τρεις και λέω ένα λεπτό, αν υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούμε όλο,ι γιατί να μην μαζευτούμε από τώρα και να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι και στο πρόβλημα αλλά και στο κεντρικό κράτος που κρατάει όλα τα εργαλεία για να λυθεί το πρόβλημα.

Προς τιμήν του, ο κ. Ηλιόπουλος μου είπε «ναι» και πρότεινε ένα — δυο ακόμη θέματα για να συνεργαστούμε. Ο κ. Μπακογιάννης έστειλε μια επιστολή λίγο ήξεις αφίξεις, που έλεγε να το δούμε να μιλήσουμε από το Σεπτέμβρη. Πιστεύω όμως να μπορούμε να πείσουμε και τη ΝΔ να σπρώξει τον κ. Μπακογιάννη να ξεκινήσουμε από τώρα αυτή τη συνεργασία, έτσι ώστε να δώσουμε και οι τρεις ένα κοινό μέτωπο σε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο θέμα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, είπατε και ο κ. Μπακογιάννης και ο κ. Ηλιόπουλος, έχουν στόχο να βγάλουν ασπροπρόσωπα τα κόμματά τους. Σας χαρακτηρίζουν όμως και εσάς, υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ για το δήμο Αθηναίων. Δεν υπάρχει σε αυτό κάτι οξύμωρο;

Κοιτάξτε, υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά να σε στηρίζει ένα κόμμα και να σου δίνει χρίσμα ένα κόμμα. Το χρίσμα έρχεται με «δουλίες». Δηλαδή σου λέει: θα σε βάλω εσένα, αλλά θα πάρεις αυτούς τους υποψήφιους, θα λες αυτά τα πράγματα, θα με υποστηρίζεις σε αυτά ή δε θα μπορείς να μου φέρεις αντίρρηση σε αυτά που θα λέω.

Ο κ. Ηλιόπουλος πήρε ένα χρίσμα κατευθείαν από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπακογιάννης λέει ότι είναι ανεξάρτητος αλλά απ' την άλλη θυμόμαστε όλοι το αλισβερίσι που έγινε για το αν θα κατεβεί ο κ. Μπακογιάννης ή ο κ. Πατούλης. Και λέω εγώ, μα αν είναι και οι δυο καλοί ας κατεβούν και οι δυο τι πρόβλημα έχουνε; Την ώρα που κάνεις αυτό το αλισβερίσι σημαίνει ότι είσαι μια εξαρτημένη υποψηφιότητα. Και λέω είναι κακό αυτό; Δεν είναι από μόνο του. Αλλά αυτή τη στιγμή η Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο και ο δήμαρχος πρέπει να νοιάζεται για την πόλη. Αν ο δήμαρχος στο πίσω μέρος του μυαλού του λέει «αυτό δεν θα το πω, γιατί θα μου βάλουν χέρι από το κόμμα» ή «πρέπει να προσέξω τι θα κάνω ή πως θα το κάνω», αυτό θα πει ότι δεν πάει για δήμαρχος Αθηναίων. Πάει για αρχηγός του κόμματός του, πάει για εκπρόσωπος του κόμματός του σε αυτή τη μάχη. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, είναι δήμαρχο των Αθηναίων και αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα και τίποτα άλλο πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή σας ότι ιδεολογικά είστε πιο κοντά με τον κ. Ηλιόπουλο σε σχέση με τον κ. Μπακογιάννη και μάλιστα υπήρξαν δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειας στελεχών του ΚΙΛΑΝ. Ήταν άστοχη η δήλωσή σας;

Κατ' αρχήν εγώ δυσαρέσκεια δεν εισέπραξα. Αλλά σε ότι αφορά τη δήλωσή μου θα σας το πω πολύ απλά. Εγώ ξεκίνησα την καμπάνια μου πριν από περίπου τέσσερις μήνες και ο κ. Ηλιόπουλος πριν από δυο. Στους δύο μήνες που είχα κατέβει μόνος μου είχα μιλήσει για τα θέματα των σκουπιδιών, για το airbnb και πως πρέπει να μπούνε κανόνες, είχα μιλήσει για το θέμα των ναρκωτικών και πως οι χώροι ελεγχόμενης χρήσης μπορεί να βοηθήσουνε. Διαπίστωσα ότι σε πολλά από αυτά τα θέματα, όταν ξεκίνησε την καμπάνια του ο κ. Ηλιόπουλος, ήρθε πολύ κοντά στις θέσεις μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί βλέπεις ότι στο μέλλον που έχουμε μπροστά μας και με το δήμο έτσι όπως είναι, η δυνατότητά μας να συνθέσουμε είναι πάρα πολύ σημαντική.

Λόγω της απλής αναλογικής;

Ναι, λόγω της απλής αναλογικής. Αύριο στο δήμο θα χρειαστούμε συνεργασίες. Εγώ βλέπω τον εαυτό μου σαν έναν άνθρωπο που μπορεί να συνεργαστεί και με τις δύο πλευρές και είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι τα κοινά σημεία, για να ξέρουμε πάνω σε ποια βάση θα γίνει αυτή η συνεργασία.

Μιας και μιλάμε για χρίσματα, βρήκα αρκετά ενδιαφέρον το χρίσμα που λάβατε από την εξαιρετικά δημοφιλή σελίδα «παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο». Πώς προέκυψε;

Η ιστοσελίδα ξεκίνησε χιουμοριστικά αλλά με μια διάθεση πραγματικά θετική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Μάζεψε πάρα πολλούς υποστηρικτές επειδή υπήρχε και το χιούμορ μέσα, η καλή διάθεση και ο αυτοσαρκασμός, το οποίο είναι πολύ ωραίο πράγμα και στην πολιτική χρειάζεται άφθονο. Η ιστοσελίδα αυτή, όταν πια απέκτησε ένα κοινό και επειδή τα παιδιά που την έχουνε πιστεύουν πραγματικά στις αξίες για τις οποίες μιλάνε, αποφάσισαν να δώσουν και μια άλλη χροιά στην ιστοσελίδα και να πουν «γιατί να μην υποστηρίξουμε κάποιον για το δήμο, ειδικά κάποιον ο οποίος το αξιακό του πλαίσιο είναι κοντά στο δικό μας»; Ξεκίνησε από αυτό και όπως καταλαβαίνεται είναι μια ακόμα ευκαιρία να μιλήσει κανείς πολιτικά για την Αθήνα, να καταλάβει ότι η Αθήνα είναι μια πόλη με πολύ δύσκολα προβλήματα, δεν είναι μια πόλη την οποία πρέπει να τη διαχειριστούμε απλώς, πρέπει να δουλέψουμε με ένα πολύ ξεκάθαρο αξιακό πλαίσιο για τις προτεραιότητές μας.

Παραδοσιακά όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, κλιμακώνεται και η πόλωση. Θεωρείτε ότι στην κούρσα για τον δήμο Αθηναίων μπορεί να κυριαρχήσει ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος;

Υπάρχουν δυο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι η πόλωση που επικρατεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εκεί πιστεύω ότι η πόλωση θα είναι πάρα πολύ ακραία σε αυτές τις εκλογές και αυτό δεν αποφεύγεται.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι στο επίπεδο του δήμου, ψηφίζουμε για δήμαρχο δεν ψηφίζουμε το κόμμα επειδή νομίζουμε ότι αν ψηφίσουμε το ένα κόμμα θα αποδυναμώσουμε το άλλο. Την επόμενη μέρα θα έχουμε ένα δήμαρχο που θα τρέχει για την πόλη και κριτήριο είναι ποιος είναι καλύτερος για αυτή τη δουλειά. Αυτή την πόλωση στο επίπεδο των δημοτικών εκλογών πρέπει να την αποφύγουμε.

Εγώ πιστεύω ότι εδώ θα δούμε μια άλλη καμπάνια γιατί μας υποχρεώνει ο εκλογικός νόμος να συνεργαστούμε την επόμενη μέρα. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ πιο πολιτισμένη και πιστεύω ότι την επόμενη ημέρα θα βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε για να αρχίσουμε τουλάχιστον να λύνουμε τα μεγάλα προβλήματα γρήγορα. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ένα διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό έτσι ώστε κόσμος που έχει απογοητευτεί από την πολιτική να επιστρέψει σε αυτή.

Τι μπορεί να γίνει με γειτονιές που μοιάζουν εγκαταλελειμμένες;

Σήμερα όταν σκεφτόμαστε την Αθήνα και όταν οι περισσότεροι παλιοί δήμαρχοι σκεφτόντουσαν την Αθήνα, βάζανε πρώτη προτεραιότητα το κέντρο, το Σύνταγμα και οι υπόλοιπες γειτονιές φθίνανε. Σήμερα λοιπόν έχουμε μια Αθήνα η οποία έχει μπατάρει και έχει μπατάρει έτσι ώστε πάρα πολλές γειτονιές να νιώθουν εγκαταλειμμένες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η διαχείριση να μην εστιάζει μόνο σ' αυτό που είναι παραδοσιακά σημαντικό αλλά να αφορά όλη την Αθήνα.

Χθες ήμουν στα Σεπόλια, στην Ακαδημία Πλάτωνος, δυο γειτονιές με τεράστιες δυνατότητες. Βλέπεις ότι εγκαταλείπονται από τους δημάρχους διότι δεν είναι εκεί οι φίλοι τους, δεν είναι εκεί τα φώτα της προβολής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε τα επόμενα τέσσερα, οκτώ χρόνια ώστε αυτές οι γειτονιές να σταθούν στα πόδια τους και να νιώθουν ότι δεν είναι οι παραμελημένες γειτονιές της Αθήνας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα κτίρια που κρύβουν τη θέα στην Ακρόπολη;

Υπάρχουν δυο συμβούλια τα οποία απαρτίζονται από τους πιο σημαντικούς αρχαιολόγους και ανθρώπους του πολιτισμού στην Ελλάδα, οι οποίοι κοιτούν να προστατεύσουν την πολιτιστική μας κληρονομία. Είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι και το κέρδος που έχουμε εμείς σαν πολίτες αυτής της πόλης και της χώρας είναι ότι προστατεύονται τα μνημεία και ότι όμορφο έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Αθήνα από αυτούς τους αρχαιολόγους. Τόσα χρόνια λοιπόν δουλεύαν αυτοί οι άνθρωποι και λέγαν ότι μπορεί ο νόμος να λέει το άλφα, αλλά η η προστασία των μνημείων απαιτεί βήτα. Εδώ έχει γίνει μια παραφωνία, την οποία πρέπει να την κοιτάξουμε από την αρχή, να δούμε γιατί έγινε και να διορθωθεί η διαδικασία ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοια προβλήματα. Αλλά τόσα χρόνια δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ κάτι τέτοιο, αντίθετα, όλο κατηγορούσαμε τους αρχαιολόγους ότι ήταν υπέρμετρα αυστηροί. Έτσι δεν είναι;. Εδώ κάτι έγινε λάθος και αυτό πρέπει να το δούμε πάλι από την αρχή.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα ζητήματα του τουρισμού στην Αθήνα;

Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού στην Αθήνα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πριν από περίπου οκτώ, εννέα χρόνια, είχαμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για να «ανοίξει» η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ, καινούριες αγορές για την Ελλάδα και βλέπουμε ότι αυτό έχει αρχίσει να προσδίδει καρπούς. Έχουμε όλες τις δυνατότητες η Αθήνα να γίνει ένα κέντρο τουρισμού και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο κόσμος του τουρισμού, ο οποίος είναι η ατμομηχανή πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια, αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι μόνο η προβολή του τουρισμού, το βασικό θέμα είναι να μπορούμε να διαχειριστούμε τον προορισμό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι για να έχεις ευτυχισμένους τουρίστες, πρέπει πρωτίστως να έχεις ευτυχισμένους Αθηναίους. Άρα αυτό που θέτουμε ως προτεραιότητα, είναι να σταματήσει η εγκατάλειψη, να φύγει η ανασφάλεια, να φύγουν όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω, έτσι ώστε η Αθήνα να γίνει ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Αυτά είναι δυο εξαιρετικά θετικά σημεία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσεται το Airbnb. Το Airbnb δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχει ο άνθρωπος ο οποίος φεύγει διακοπές το καλοκαίρι και αφήνει το διαμέρισμα του να νοικιαστεί για δυο μήνες, υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να έχει ένα διαμέρισμα παραπάνω και να θέλει να συμπληρώσει το εισόδημά του. Κανέναν δεν ενοχλούν αυτά τα Airbnb.

Εκεί που έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα είναι όταν γίνεται μια βιομηχανική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, στο Κουκάκι σε ένα πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή γκαράζ, απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι τα Χριστούγεννα, γιατί ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να το πουλήσει ολόκληρο για να γίνει Airbnb. Καταλαβαίνετε πόσο επιβαρύνει και γιατί είναι αυτό κακό για εμάς; Γιατί αλλοιώνονται οι γειτονιές μας. Ανεβαίνουν τα νοίκια, φεύγουν οι φοιτητές, φεύγουν οι άνθρωποι της γειτονιάς και αρχίζει η γειτονιά και αποκτά έναν άλλο χαρακτήρα.

Άλλωστε ξέρουμε ότι το Airbnb θα είναι συνέχεια μια οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα; δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία. Έχει τα χαρακτηριστικά φούσκας. Αν λοιπόν σκάσει αυτή η φούσκα, ακόμη και οι άνθρωποι που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους δεν θα μπορούν να βρουν κόσμο να γυρίσει πίσω γιατί δεν θα προσφέρει καν τις υπηρεσίες που χρειάζεται ένας Αθηναίος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπούνε κανόνες έτσι ώστε να ισορροπήσει η ανάπτυξη που σήμερα βλέπουμε να επικεντρώνεται στο Κουκάκι, στο Παγκράτι και στο Νέο Κόσμο και να έχουμε ανάπτυξη από την άλλη πλευρά της Ομόνοιας, που είναι γειτονικές οι οποίες θα κερδίζανε από μια τέτοια δραστηριότητα γιατί δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά. Μόλις βάλεις κανόνες, το πράγμα αρχίζει και ισορροπεί και θα κρατήσουμε τις γειτονιές μας με το χαρακτήρα που έχουν σήμερα αλλά θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα δραστηριότητα για να δημιουργήσουμε πλούτο στην πόλη.

Θέμα:
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019 (176)

Σχετικά:

Νάσος Ηλιόπουλος στο Sputnik: Η Αθήνα έχει πολλούς λόγους να σε θυμώνει, αλλά την αγαπάω
Υπάρχει δικαίωμα στη... θέα; - Η περίπτωση της Ακρόπολης και τα «παραθυράκια» του νόμου
Μπακογιάννης: Θα μας πάρουν με τις πέτρες αν αρχίσουμε παιχνίδια «καρέκλας»
Υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων ο Παύλος Γερουλάνος
Tags:
ναρκωτικά, εκλογές, δήμος Αθηναίων, Airbnb, ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Μπακογιάννης, Νάσος Ηλιόπουλος, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK