01:07 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στις 26 Φεβρουαρίου, 2019

Μητσοτάκης: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές

© Φωτογραφία: Twitter/ Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, είπε ότι είναι αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα, μόλις το 15% των σπιτιών να είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών.

Τις προτάσεις της ΝΔ για λιγότερους φόρους και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές και κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι του κόμματος, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα: «1907-2019: Στο μέλλον με ασφάλεια».

​Ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπλήρωσε μάλιστα ότι «μόνο η ανάπτυξη μπορεί να χρηματοδοτήσει ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, που δυστυχώς σήμερα βασίζονται σε μέτρα λιτότητας». Πρόσθεσε επίσης, ότι σήμερα, η έννοια της αποταμίευσης είναι πολυτέλεια και για να αποκτήσει ξανά τη σημασία της, πρέπει να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα μέσα από την ανάπτυξη και να εφαρμοστούν πολιτικές που να τη στηρίζουν.

Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ασφάλιση και υγεία

Ο κ. Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε να καταργήσει τον λεγόμενο «νόμο Κατρούγκαλου» και να τον αντικαταστήσει «με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». Η πρότασή του όπως εξήγησε, θα έχει τρεις πυλώνες και θα βασίζεται στην αρχή της καθολικότητας, για ασφάλιση σε όλους, αλλά και στη αρχή της ανταποδοτικότητας καθώς ο καθένας θα πρέπει να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του.

Πιο συγκεκριμένα οι τρεις πυλώνες της πρότασης της ΝΔ για το ασφαλιστικό, όπως τους περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ:

«Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη —που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές. Δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει για δέκα επιπλέον χρόνια δίχως αντίκρισμα. Ασφάλεια για όλους αλλά και δικαιοσύνη για όλους.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Το σύστημα που περιγράφουμε δίνει ευελιξία σε όλους. Οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού του κουμπαρά

Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες».

Όσον αφορά τις προτάσεις του για τον κλάδο υγείας της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα βελτιώσουν το κόστος αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μόλις το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών, ποσοστό αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα και πρότεινε να εξεταστούν τρόποι προκειμένου από κοινού το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας, να παρέχουν «φτηνή ασφάλιση σε περίπτωση σεισμού».

Σχετικά:

Μητσοτάκης: Να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των τυφλών συμπολιτών μας
Μητσοτάκης: Είμαστε μία διαφορετική ΝΔ καθώς πηγαίνουμε προς τις πολλαπλές εκλογές
Μητσοτάκης για Τσακαλώτο: Θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά
Μητσοτάκης: «Ναι» σε διάλογο για τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών
Tags:
φυσικές καταστροφές, εισφορές, αποταμίευση, επενδύσεις, Φόροι, ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK