17:48 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Η είσοδος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτές ζητούν την επαναξιολόγηση των καλλικρατικών δήμων

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Αιτήματα για την επαναξιολόγηση των καλλικρατικών δήμων έχει προκαλέσει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών για σπάσιμο πέντε δήμων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο.

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις στην τροπολογία για σπάσιμο πέντε δήμων και συγκεκριμένα αυτών της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, Σερβίων — Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου.

Αρκετοί βουλευτές όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ έκαναν λόγο για ανάγκη επανακαθορισμού της διοικητικής διάρθρωσης και άλλων δήμων.

Ωστόσο, αποστάσεις από την τροπολογία αν και την ψηφίζει, πήρε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

«H διαίρεση ενός δήμου προφανώς γίνεται για να επιλυθούν και όχι για να αναπαράγονται χρονίζοντα προβλήματα και συνεπώς απαιτεί ενδελεχή επεξεργασία, σχέδιο και προίκα. Οι δήμοι δεν οριοθετούνται με πασσάλους και δεν αρκεί ένα γραφείο για να στεγαστούν, χρειάζονται πόροι, προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και επαρκείς υπηρεσίες, προκειμένου να καταστούν λειτουργικοί», ανέφερε η κ. Βάκη.

Η κ. Βάκη δήλωσε ακόμη πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς.

«Τα σκουπίδια προοιωνίζονται ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι και δεν συνιστούν μόνο ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία του νησιού, αλλά δυστυχώς γέννησαν και άλλα σκουπίδια πολιτικά, αυτά ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων, στον μοναδικό αδειοδοτημένο χώρο του νησιού, στον νότο που μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος με δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις του. Επ ουδενί, λοιπόν, δεν θα ήθελα να διευκολυνθεί η εκλογική έκφραση ακροδεξιών μορφωμάτων», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως επανειλημμένως έχει μιλήσει στον υπουργό Εσωτερικών για την ανάγκη αυτονομίας των δήμων της Κρήτης.

«Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο υπουργός Εσωτερικών. Εγώ δεν στηρίζω τέτοια τροπολογία», τόνισε και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Αλικαρνασσού, του Δήμου Ζαρού και του Δήμου Τυμπακίου.

Στον κ. Μιχελογιαννάκη απάντησε ο γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρογλου που τον κατηγόρησε πως στέλνει «μήνυμα στις τέσσερις δημοτικές ενότητες του Ηρακλείου» ότι ενώ αυτός θέλει να γίνουν δήμοι, οι άλλο δεν τον αφήνουν.

«Πλέον, Γιάννη, ούτε εσύ ούτε ο κ. Τσίπρας μπορείτε να κοροϊδεύετε κανέναν. Αν είναι διαφορετικά, μην ψηφίσεις το νομοσχέδιο και όχι την τροπολογία που είπες, γιατί στο κάτω κάτω η τροπολογία περιλαμβάνει δίκαιες ρυθμίσεις για την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Σάμο, το Βελβεντό και θα μπορούσε στο μεγάλο νησί της Λέσβου να είναι και τρεις δήμοι ακόμα», σχολίασε ο κ.Κεγκέρογλου.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαηλιού του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η τροπολογία έπρεπε να περιλάβει και τη Γορτυνία.

Ο Τάσος Πρατσόλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι απαιτείται συνολική μελέτη και σημείωσε ότι το υπουργείο έπρεπε συνολικά να μελετήσει το ζήτημα για τους 325 δήμους αντί να λάβει επιλεκτικές αποφάσεις.

Ο κ. Χαρίτσης που εισηγήθηκε την τροπολογία, επικαλέστηκε ακόμη δηλώσεις του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη της ΝΔ, ο οποίος τοποθετείται υπέρ της διάσπασης, του Δήμου Κεφαλλονιάς και παλαιότερες δηλώσεις του Νίκου Δένδια που μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας τριών δήμων στην Κέρκυρα, αλλά και του δημάρχου Σάμου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, και έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε την κατάτμηση του Δήμου Σάμου.

Στον ορεινό όγκο της Θεσσαλονίκης, οι συνενώσεις δήμων δημιούργησαν προβλήματα, ανέφερε ο Σάββας Αναστασιάδης τη ΝΔ και τόνισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το χωροταξικό των δήμων συνολικά, χωρίς να αρνηθεί,,ότι κακώς ρυθμίζεται το θέμα για τους πέντε δήμους με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σχετικά:

«Σπάνε» σε 12 οι δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Κοζάνης
Στη Βουλή η τροπολογία: Ποιοι δήμοι «σπάνε»
Tags:
τροπολογία, Καλλικράτης, σπάσιμο δήμων, δήμος, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Βουλή, Αλέξης Χαρίτσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK