05:59 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο νέος Ποινικός Κώδικας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Για «σκανδαλώδεις» διατάξεις που ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους, κάνει λόγο η ΝΔ. Επανεξέταση συγκεκριμένων διατάξεων ζητάει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Τις ενστάσεις της για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που φέρνει η κυβέρνηση εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «μια σειρά από προβληματικές διατάξεις». 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντοπίζει είναι όπως σημείωνει «η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού».

Όσον αφορά, συγκεκριμένα, στο νέο Άρθρο 187 Π.Κ., η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 — 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 — 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους», τονίζοντας ότι είναι «απαράδεκτο» ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής

Το ζήτημα προκάλεσε, άλλωστε, και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με τη σειρά της μιλάει για «διπλό δώρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε Χρυσή Αυγή και κουκουλοφόρους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταργούνται τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου – Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα

Πού διαφωνεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικότερα, στη σχετική ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφέρεται:

«Η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται από την Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου Ποινικού Κώδικα, αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το Υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν. Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού».

Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 — 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 — 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως ''εγκληματικής οργάνωσης'', είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής».

Παράλληλα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί: «Αναφορικά με το Άρθρο 336 Π.Κ. και ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού. Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να ''ανοίγει'' για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να ''κλείνει'', βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος».

«Απαιτούμε πριν την λήξη της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών, να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να επανεξετάσει το νομικό ορισμό του βιασμού προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος», σημειώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα επανέλθει με συνολική πρόταση για το Σχέδιο Νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Αντιδράσεις και από τη Νέα Δημοκρατία

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ», παρατηρεί η ΝΔ από την πλευρά της, κάνοντας λόγο για «διπλό δώρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε Χρυσή Αυγή και κουκουλοφόρους».

«Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ», συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και τονίζει: «Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου».

«Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή», καταλήγει η ΝΔ.

Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία στην οποία καταλογίζει επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, με αφορμή τα όσα υποστήριξε το κόμμα για τον ποινικό κώδικα.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλογήρου «το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Κατηγορεί τη ΝΔ για δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ».

«Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των κωδίκων. Επαναλαμβάνουμε, ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων» σημειώνει.

Υποστηρίζει ότι η δημόσια διαβούλευση δεν αποτελεί τυπική διαδικασία και για τον λόγο αυτό «όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους».

Tags:
Ποινικός Κώδικας, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Χρυσή Αυγή, Νέα Δημοκρατία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK