03:01 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις αντιδράσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη έχει καταγράψει τα πρώτα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη διαβούλευση και ετοιμάζει την πρότασή του προς τις ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα σχέδια νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για το θέμα. 

Τις ενστάσεις της εξέφρασε, χθες, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «μια σειρά από προβληματικές διατάξεις», καταδεικνύοντας ως μεγαλύτερα προβλήματα την «επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», και τον νέο ορισμό για το έγκλημα του βιασμού.

Το ζήτημα προκάλεσε και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έκανε λόγο για «διπλό δώρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε Χρυσή Αυγή και κουκουλοφόρους». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε, εν τω μεταξύ, σήμερα νέα κριτική, μιλώντας για απαράδεκτες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ για Ποινικό Κώδικα: Αλλαγές για να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι για το Μάτι

Σε συνέχεια των αντιδράσεων, το υπουργείο Δικαιοσύνης με σημερινή του ανακοίνωση έσπευσε να διευκρινίσει: «Τα σχέδια νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση συνιστούν τις προτάσεις των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, που συγκροτήθηκαν δυνάμει του άρθρου 76 παρ. 6 του Συντάγματος, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται, αναφέρει ότι είναι αυτή της «διαδικασίας των κωδίκων» και «αποσκοπεί στο να εξασφαλιστεί η συνοχή και η συστηματικότητα των προβλέψεών τους. Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο κάθε νομοθετήματος ψηφίζεται στο σύνολό του, όπως διαμορφώνεται από τις εργασίες των ειδικών Επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου (δικαστές, καθηγητές νομικής, δικηγόροι). Στη διαδικασία της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει τα σχέδια των Επιτροπών λειτουργούν ως βάση συζήτησης, αλλά όχι ως τελικά κείμενα προς ψήφιση από το Υπουργείο, αφού αμέσως μετά τη διαβούλευση, οι επιτροπές θα συγκληθούν εκ νέου για να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της διαβούλευσης».

Τα παραπάνω σημαίνουν, όπως επισημαίνει, ότι η διαβούλευση είναι μια ουσιαστική διαδικασία συζήτησης για τις τυχόν αναγκαίες αλλαγές επί των σχεδίων, η οποία τηρείται και αφορά ακόμη και τις προτάσεις του ίδιου του Υπουργείου προς τις ειδικές επιτροπές.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήδη έχει καταγράψει τα πρώτα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη διαβούλευση και ετοιμάζει την πρότασή του προς τις ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, η οποία αυτονόητα κινείται στην κατεύθυνση πάγιων πολιτικών που το ίδιο έχει αναπτύξει ήδη από το 2015 και μετά», σημειώνει και συνεχίζει:

«Ειδικότερα, σε αυτή θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του απειλούμενου πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ζήτημα της ευρύτερης οριοθέτησης της έννοιας της απειλής στο έγκλημα του βιασμού σε σχέση με την προτεινόμενη από τις Επιτροπές, η ανάγκη επανεξέτασης του καθορισμού ορισμένων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων και η εισαγωγή στο σχέδιο κρίσιμων αντιρατσιστικών διατάξεων που είχε εισηγηθεί και ψηφίσει η Κυβέρνηση».

«Άλλωστε, με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου προγραμματίζεται συνάντηση με τους Τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, για την Τρίτη 19/03/2019. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία των Προέδρων των Ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών για τα σχέδια Νέου Ποινικού Κώδικα και Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Προσπάθειες να συσχετιστεί η επιστημονική και τεκμηριωμένη εργασία των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών με ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και αντιπαράθεσης είναι αυτονοήτως θλιβερές. Η επιστημονική αρτιότητα και η ηθική ποιότητα των συμμετεχόντων στις Επιτροπές αποτελεί εξάλλου την ύψιστη δυνατή εγγύηση σχετικά», καταλήγει το υπουργείο.

Tags:
Ποινικός Κώδικας, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Υπουργείο Δικαιοσύνης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK