Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Ολέθριες οι συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χάνουμε ακόμη μία ευκαιρία

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να προτείνει για τα μεγάλα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος».

Ολέθριες χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας νέα έκκληση προς την κυβέρνηση για τη «μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις συνταγματικές προτάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και έκανε λόγο για «όλεθρο».

Ως παράδειγμα παρέπεμψε στην καθιέρωση της απλής αναλογικής «για να μην έχουμε ποτέ σταθερή κυβέρνηση», στην ανά εξάμηνη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «για να μην βρισκόμαστε ποτέ σε ομαλή λειτουργία», αλλά και στις «παντελώς αχρείαστες διατυπώσεις για την Εκκλησία, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα αντί να δίνουν λύσεις».

Την ίδια ώρα, έσπευσε να προσθέσει ο κ. Μητσοτάκης, «η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να προτείνει για τα μεγάλα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος».

«Καμία πρόταση για τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, την υγεία και το περιβάλλον» επεσήμανε, αναλυτικά.

Υπενθύμισε δε, ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μία «απλή και καθαρή λύση». «Να ψηφιστούν όλα τα άρθρα που εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν».

Και πρόσθεσε: «Και η επόμενη Βουλή, αφού μεσολαβήσει η λαϊκή ετυμηγορία, να αποφανθεί για το περιεχόμενο και την ουσία της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

«Θέλαμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό Σύνταγμα, το οποίο θα είναι ασπίδα ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους» ανέφερε, επιπλέον, προτού επαναλάβει ότι πρόκειται για μία «μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναλυτές στο Sputnik: Αυτός είναι ο «σωστός» τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την παρούσα Βουλή, και επομένως το περιεχόμενο και η κατεύθυνση των αναθεωρητέων άρθρων θα καθοριστούν από την επόμενη Βουλή.

Ειδική αναφορά έκανε και στις προστάσεις της Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση οκτώ παρωχημένων διατάξεων» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να "περάσει" από την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής».

Σχετικά:

Ξεκίνησε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το βράδυ η ψηφοφορία
Σήμερα η δεύτερη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Αύριο η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Tags:
Σύνταγμα, Συνταγματική Αναθεώρηση, Βουλή, Νέα Δημοκρατία, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK