Συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, Βουλή, 15 Ιανουαρίου 2019

Τσίπρας: Δεν παίζουμε φθηνά παιχνίδια με το Σύνταγμα

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10

Για μια «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με αφορμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, χαρακτηρίζοντάς τη ακόμα μια φορά κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για μια αναθεωρητική διαδικασία δεν έχει συζητηθεί ξανά τόσο στη Βουλή ενώ χαρακτήρισε «ατυχή» την τοποθέτηση Μητσοτάκη για «άδεια έδρανα» στη σημερινή συζήτηση.

Ασκώντας κριτική σε παλαιότερες κυβερνήσεις ανέφερε πως δεν ήταν τολμηρές αρκετά προς τις αλλαγές.

«Το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε επί 40 χρόνια είχε ευκαιρία να κάνει αλλαγές αλλά δεν το τόλμησε και όταν το τόλμησε προχώρησε σε ρυθμίσεις που προκαλούν ντροπή ή σε αναθεωρήσεις που δεν κατέληξαν σε τολμηρές παρεμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαίες τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα και κατηγόρησε όσους επιχείρησαν να «παίξουν φθηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το ίδιο το Σύνταγμα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της διαδικασίας αυτής ειδικότερα τώρα που, όπως είπε, βγήκαμε από τα μνημόνια και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να μπλοκάρει και να υπονομεύσει τη διαδικασία.

«Μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε τι πήγε στραβά με τον κοινοβουλευτισμό, με την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. Να σκεφτούμε πάνω στα λαϊκά αιτήματα που αναδύθηκαν μέσα από την πρωτοφανή κρίση του πολιτικού μας συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην δυνατότητα που δίνεται να θεραπευτούν ατέλειες και δυσλειτουργίες μέσα από ρυθμίσεις που λύνουν ιστορικά προβλήματα.

«Να προτείνουμε μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση. Που θα επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας-κράτους, θα θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των υπουργών», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε με σκληρό τρόπο μεταξύ άλλων, τη Νέα Δημοκρατία και την κατηγόρησε για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

«Η Νέα Δημοκρατία φρόντισε λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας να διαδώσει την ψεύτικη είδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να τραβήξει μια μεγάλη μερίδα βουλευτών του για να μην ψηφίσει το άρθρο 32», ανέφερε.

Μίλησε δε ξανά για πολιτικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμό εκ μέρους της αντιπολίτευσης ενώ ανέφερε πως αυτό θα έχει κόστος στις επόμενες εκλογές.Η Ν.Δ. μεθόδευσε ώστε να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή η μη παραγραφή για το παράπτωμα δωροδοκίας υπουργών

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη ΝΔ για μεθοδεύσεις λέγοντας πως θέλησε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται.

Σημείωσε ακόμη, ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν αφορά μόνο το μέλλον, αλλά και το παρελθόν και έκανε αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, που, όπως είπε, λέει στα κανάλια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται πως ό,τι κι αν έγινε έχει παραγραφεί.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε για πιέσεις που δέχεται ο κοινοβουλευτισμός από πολλαπλά κέντρα και αναφέρθηκε στις αγορές χρήματος, σε εντολές και παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, και σε «δεκάδες ανεξάρτητες αρχές, διεθνείς οργανισμούς και όργανα που αγνοούν συνήθως την λαϊκή ετυμηγορία».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινοβουλίου παράλληλα με την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τόνισε δε πως σε αυτό αποσκοπούν οι ρυθμίσεις που θέλουν να εγγυηθούν έναν ομαλό πολιτικό κύκλο και οι προτάσεις για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.

Ο Άλέξης Τσίπρας, μίλησε ακόμη για την ανάγκη μιας κυβέρνησης με εγγυημένο τετραετή κύκλο και ένα κοινοβούλιο που θα μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά την κυβερνητική πολιτική μέσω της καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα σύστημα θεσμών που θα λειτουργεί ως μηχανισμός εξισορρόπησης και ελέγχου πιθανών κυβερνητικών αυθαιρεσιών.

Tags:
Συνταγματική Αναθεώρηση, Βουλή, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK