Ελληνικά μαχητικά

ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Άλλο οι αναχαιτίσεις, άλλο οι παραβιάσεις

© AFP 2019 / Υπουργείο Άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10

Χαρακτηρίζει απολύτως απαράδεκτη την προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία με τις επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για δηλώσεις της Τουρκικής ηγεσίας σχετικά με το Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι είναι απολύτως απαράδεκτη η προσπάθεια της Τουρκίας «να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία».

«Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Καλεί μάλιστα την τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο «πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του» και τονίζεται πως «η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ερντογάν: Όταν τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώνονται, τα δικά μας «απαντούν»

Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, το ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

«Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

Σε δήλωσή του με αφορμή τα σχόλια του κ. Ερντογάν, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν χωρούν παζάρια και συμψηφισμοί, ενώ σημειώνει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος ζητεί, με προκλητικό τρόπο, από την χώρα μας κάτι ανήκουστο. Να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και να σταματήσει να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία».

«Αν αυτό εννοεί η Άγκυρα, όταν μιλά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να της ξεκόψει κάθε τέτοια σκέψη», προσθέτει ο τομεάρχης εξωτερικών της Ν.Δ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, προέβη χθες σε δηλώσεις που αφορούν στο Αιγαίο, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να προκαλεί απορία που τα τουρκικά αεροσκάφη απογειώνονται στο Αιγαίο όταν απογειώνονται τα ελληνικά, αφού το ίδιο κάνει και η Ελλάδα όταν η Τουρκία «σηκώνει» πρώτη αεροσκάφη στο Αιγαίο.

Σχετικά:

Ερντογάν: Όταν τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώνονται, τα δικά μας «απαντούν»
Tags:
παραβιάσεις, Υπουργείο Εξωτερικών, Αιγαίο, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK