Νικολά Ντιμιτρόφ και Νίκος Βούτσης

Βούτσης σε Ντιμιτρόφ: Λύσαμε μια μεγάλη διεθνή εκκρεμότητα

© Φωτογραφία : Γραφείο Τύπου Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, είχε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης σήμερα στην ελληνική Βουλή.

Η συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, και του προέδρου του Κοινοβουλίου, Νίκου Βούτση.

«Βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία μικρή Ευρώπη στα Βαλκάνια. Ήταν μία δύσκολη συμφωνία γιατί ήταν μία αλλαγή και οι άνθρωποι αντιστέκονται στις αλλαγές. Αλλά πετύχαμε κάτι εξαιρετικό. Η Συμφωνία έδωσε τέλος σε προκαταλήψεις, ταμπού και στερεότυπα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ.

Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της συμφωνίας λέγοντας πως αυτό που συμφωνήθηκε ήταν το σωστό και πως μπήκαν τα θεμέλια για ένα μέλλον στενών σχέσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών, τόσο σε θέματα οικονομίας και ενέργειας όσο και σε ζητήματα ασφάλειας στη περιοχή.

«Κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα στις διεθνείς σχέσεις. Ήδη εξελίσσονται συνέργειες για την εφαρμογή της σε ζητήματα χρόνια. Η ευτυχής κατάληξή της, νομίζω, θα είναι το κίνητρο για να προχωρήσουμε παρά πολύ γρήγορα», ανέφερε την ίδια ώρα ο κ. Βούτσης,

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως σημαντικό οι δύο χώρες να μπουν στη διαδικασία επιτάχυνσης της εφαρμογής όλων των προνοιών που περιλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να αρθούν όλες οι εύλογες ενστάσεις που υπάρχουν.

«Αυτός ο χώρος της Βουλής ήταν το προηγούμενο διάστημα χώρος έντονων συζητήσεων, αλλά και καλής διάθεσης για όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Μέσα από τις έντονες συζητήσεις στη Βουλή διαμορφώθηκε μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής, για να προχωρήσει η Συμφωνία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία παράλληλα να διεθνές υπόδειγμα, απέναντι στις ασύμμετρες απειλές της εποχής και υποστήριξε ότι η Βουλή είναι ο χώρος που μπορεί να γίνουν άμεσα βήματα για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τόσο ο κ. Βούτσης όσο και ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη γειτονική χώρα θα επιταχύνει και θα ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χώρων.

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Νικολά Ντιμιτρόφ, Νίκος Βούτσης, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK