Σημαία της Τουρκίας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά για τις παραβιάσεις: Αδιανόητη η ανακοίνωση της Αθήνας

CC0 / bsulunhat / turkey
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε ξεκάθαρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο», σημειώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών για τις δηλώσεις από μέρους της Άγκυρας σχετικά με το Αιγαίο, απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου. 

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και «παράξενη» λόγω της χρονικής στιγμής που γίνεται και του περιεχομένου της, όπως αναφέρει.

Παράλληλα, μεταφέρει την άποψη της Τουρκίας ότι «η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν πρέπει να αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών».

Η Ελλάδα, όπως λέει, «ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε ξεκάθαρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο» και συμπληρώνει πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις πτήσεις της Τουρκίας ως απειλή, που είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν έρχεται, σε καμία περίπτωση, σε συμφωνία με την αλληλεγγύη της Συμμαχίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή ανακοίκωση, μετά από τηλεοπτική συνέντευξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της οποίας, δήλωσε: «Όταν τα αεροσκάφη μας απογειώνονται στο Αιγαίο, βλέπεις και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα να απογειώνονται. Αλλά όταν τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώνονται και τα δικά μας απαντούν, μας ρωτάνε γιατί τα σηκώσαμε. Δεν πρέπει να αψηφούμε αυτό το ζήτημα, τι θα γίνει αν τα πράγματα γίνουν κάπως αλλιώς».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε, εν συνεχεία, απολύτως απαράδεκτη η προσπάθεια της Τουρκίας «να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Άλλο οι αναχαιτίσεις, άλλο οι παραβιάσεις

«Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα», σημείωνε, καλώντας την τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο «πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του».

«Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα», ανέφερε, ενώ ως προς το Αιγαίο, τόνιζε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Tags:
Υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αιγαίο, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK