Ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Μπαράζ επαφών θα έχει ο Κατρούγκαλος σε Βρυξέλλες, Λευκωσία και Αττάλεια

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στην ατζέντα της πρώτη επίσημη επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην Κύπρο την Τρίτη.

Μαραθώνιο επαφών, αρχικά στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στη Λευκωσία και την Αττάλεια, θα έχει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με επίκεντρο της συζήτησης τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, ειδικότερα την κατάσταση στην Υεμένη, καθώς και τις σχέσεις της ΕΕ με τη Μολδαβία, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές εκεί στις 24 Φεβρουαρίου. Έμφαση θα δοθεί και στις σχέσεις ΕΕ — Κίνας, με στόχο την προετοιμασία της αντίστοιχης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί 21-22 Μαρτίου. 

Αύριο, εν τω μεταξύ, πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Κατρούγκαλος, μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου κατά το τρέχον εξάμηνο Τεοντόρ Μελεσκάνου, θα παραθέσουν πρόγευμα εργασίας των Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας, με προσκεκλημένο το Νικολά Ντιμιτρόφ και αναμένεται να λάβει συζήτηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ αναφορικά με τις εξελίξεις στη χώρα, την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Λευκωσία όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β'.

Το Κυπριακό και ειδικότερα η στάση της Άγκυρας στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται ότι θα αποτελέσουν βασικά θέματα συζήτησης.

H επίσκεψη του κ. Κατρούγκαλου στην Κύπρο, πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες και δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μετάβασή του στην Αττάλεια για μια εκ νέου συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εκτός από την ενημέρωση της κυπριακής ηγεσίας για την τελευταία συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου συντονισμού Αθήνας — Λευκωσίας και πραγματοποιείται εν όψει και των συνομιλιών στην Αττάλεια, αλλά και της τριμερούς Ελλάδας — Κύπρου — Ισραήλ, η οποία θα λάβει χώρα την επομένη, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μετά την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην τριμερή Ελλάδας — Κύπρου-  Ισραήλ και από εκεί θα αναχωρήσει για την Αττάλεια, όπου θα έχει τη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. 

Tags:
Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Λευκωσία, Βρυξέλλες, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK