14:51 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

Τροπολογίες για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές σήμερα στη Βουλή

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μεταξύ άλλων καταργείται το ασυμβίβαστο βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή και διασφαλίζεται η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεξαρτήτως Brexit.

Τέσσερις τροπολογίες που αφορούν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, φέρνει η κυβέρνηση μαζί με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, καθώς έως τώρα υπήρχε ασυμβίβαστο γι' αυτές τις δύο ιδιότητες.

Προβλέπει ότι οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: Ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

Συμμετοχή των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές

Άλλη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit.

Η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ — ΜΠΕ. Επίσης, με τις σημερινές ρυθμίσεις, ειδικά για τους εκεί εκλογείς δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10 Απριλίου.

Δυο αντί για τέσσερις οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα

Τρίτη τροπολογία που κατατίθεται στο πολυνομοσχέδιο, προβλέπει ότι κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

«Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Δικαστικοί αντιπρόσωποι με πτυχίο νομικής

Τέλος, η τελευταία τροπολογία, δίνει τη δυνατότητα δυνατότητα διορισμού υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κτλ.

Η πρόβλεψη περί δυνητικής αξιοποίησης και δημοσίων υπαλλήλων ως δικαστικών αντιπροσώπων αυτή υπάρχει ήδη στο Προεδρικό Διάταγμα των εκλογών ως εναλλακτική, και το μόνο το οποίο αλλάζει είναι ότι, μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, δίνεται προτεραιότητα στους υπαλλήλους εκείνους που κατέχουν πτυχίο νομικής σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών. Οι τελευταίοι θα διοριστούν μόνο αν δεν επαρκούν ούτε οι υπάλληλοι με πτυχίο νομικής.

Σχετικά:

Αλλαγές... στο παρά πέντε: Τέλος το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή
Tags:
Brexit, ευρωβουλευτής, υποψήφιος, τροπολογία, υπουργείο Εσωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK