17:33 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Ο Γάλλος φιλόσοφος, Μπερνάρ Ανρί Λεβί, εξέφρασε την αγάπη του για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, κατά την υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Συνάντηση με τον Γάλλο φιλόσοφο, Μπερνάρ Ανρί Λεβί, είχε την Κυριακή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι δύο συζήτησαν για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τονίζοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως μπροστά στην κρίσιμη συγκυρία των ευρωεκλογών 2019, οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι «πρέπει ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να το πράξουμε τόσο περισσότερο, όσο είναι κάτι παραπάνω από ορατό το φαινόμενο των μορφωμάτων λαϊκισμού, που αναδύονται μ' εφιαλτικό θράσος στα ευρωπαϊκά κράτη».

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να κάνουμε την Ευρώπη μας συνεκτική, ισχυρή και ελκυστική, έτσι ώστε ν' αποτρέψουμε εφεξής, μεταξύ άλλων, διαβρωτικά φαινόμενα όπως το Brexit, το οποίο ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί. Το χρέος μας αυτό έναντι της Ευρώπης είναι τόσο πιο επιτακτικό, όσο ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους λαούς της και είναι πλανητικός», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Ανρί Λεβί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημερινή εποχή τού θυμίζει «τις παραμονές του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου»

Από την πλευρά του, ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί δήλωσε φιλέλληνας και είπε πως το όνειρό του είναι να αναζωπυρώσει το κίνημα του φιλελληνισμού στην Ευρώπη.

Αφού αναφέρθηκε στην παράσταση που θα παίξει στην Ελλάδα, ο Γάλλος φιλόσοφος παραδέχτηκε ότι «πλημμύρισα από πολύ έντονα συναισθήματα χαράς, όταν σας άκουσα να μιλάτε την μητρική σας γλώσσα, την ελληνική».

«Είστε γαλλομαθής, εγώ δεν ομιλώ την ελληνική, την έχω —όμως- τόσο σπουδάσει, την έχω τόσο διαβάσει, την έχω τόσο ακούσει, που δεν μπορείτε να φανταστείτε την τεράστια χαρά που ένιωσα, αυτά τα λίγα λεπτά, που άκουσα αυτές τις λέξεις που μου είναι τόσο οικείες. Και τις διατυπώσεις και την σύνταξη της ελληνικής γλώσσας, που δεν διαφέρει τόσο από τα ελληνικά, έτσι όπως τα μελέτησα εγώ», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παράδοση του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη, με τα παραδείγματα του Λόρδου Βύρωνα ή του Σατωβριάνδου.

«Εντάσσομαι σ΄ αυτή την γραμμή, σ΄ αυτή την παράδοση. Αγαπώ την Ελλάδα τόσο, όσο την αγαπούσαν κι αυτοί οι συγγραφείς. Έμαθα να σκέφτομαι ακολουθώντας την ελληνική σκέψη. Θα έλεγα ότι οι πλίνθοι, που δημιουργούν το οικοδόμημα του DNA μου σε επίπεδο πνευματικό, είναι πλίνθοι φτιαγμένοι στην Ελλάδα», τόνισε.

Αντιπαρέβαλε την Ελλάδα με τη Βρετανία και το Brexit, λέγοντας ότι «εσείς, ο ίδιος, ο πρωθυπουργός σας, η κυβέρνηση του, λειτουργήσατε ως Ορφέας, που διέσχισε την κόλαση της λιτότητας με τα διεθνή μνημόνια».

«Δράσατε ως ένας σύγχρονος Οδυσσέας, με αποφασιστικότητα και σωφροσύνη. Αυτή τη στιγμή, έχετε κάνει την αντίστροφη διαδρομή από αυτή των Βρετανών φίλων. Δηλαδή, να φαίνεται η μέρα όπου ενδεχομένως θα επιστρέψετε στην Ιθάκη, δηλαδή στο δικό μας κοινό ευρωπαϊκό σπίτι. Και γι΄ αυτό το λόγο, είναι πραγματικά πολύ μεγάλη η χαρά μου, που βρίσκομαι εδώ, σήμερα, σε αυτό τον Οίκο της Δημοκρατίας, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας σ' αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή της κοινής μας ιστορίας», ανέφερε ο Λεβί.

Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας είπε ότι ο αγώνας του νέου φιλελληνισμού δεν είναι «μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά προς όφελος όλης της Ευρώπης».

Tags:
ελληνική γλώσσα, Προεδρικό Μέγαρο, Μπερνάρ Ανρί Λεβί, Προκόπης Παυλόπουλος, Ευρώπη, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK