16:03 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Το μήνυμα πως η κυβέρνησή του δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, ακόμα και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενόψει της επίσκεψης του στα Σκόπια.

Συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στα Σκόπια και τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στο MIA πως δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως έκανε και με την διαχείριση των μνημονίων και του προσφυγικού.

«Ωστόσο, είχε πολιτικό κόστος διότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό. Ευθύνη μας είναι — δική μου και του Ζόραν — να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε. Και ευθύνη μας είναι επίσης να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε και για το αν στις διαπραγματεύσεις, υπήρχε κάποια στιγμή «εξαιρετικά δύσκολη ή κρίσιμη».

«Θεωρώ ότι περάσαμε πολλές κρίσιμες στιγμές. Ειδικά στις τελευταίες μέρες πριν κλείσουμε την συμφωνία όπου υπήρχαν κρίσιμες εκκρεμότητες που ήθελαν λεπτούς χειρισμούς. Αλλά αυτό βοήθησε να καταλάβουμε η μία πλευρά τις ευαισθησίες της άλλης και να βρούμε λύσεις», απάντησε.

Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών εφαρμογής της συνθήκης ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως προχωρούν γρήγορα οι σημαντικές αλλαγές  και επισήμανε πως με τον Ζάεφ θα μιλήσουν για τις διάφορες πτυχές της εφαρμογής της.

«Θα πρέπει λοιπόν να συζητήσουμε για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε, θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινώσουμε την καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα» που θα χειρίζεται το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίσκεψη «ιστορικής σημασίας», καθώς όπως είπε έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως θα επισκεφθεί τα Σκόπια συνοδεία 10 υπουργών προκειμένου να υπογραφούν μεταξύ των δύο χωρών σειρά συμφωνιών συνεργασίας ενώ θα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με δεκάδες επιχειρηματίες.

Υπενθύμισε ακόμη πως Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία πρέπει να είναι σύμμαχοι και εταίροι κάτι που θα εξασφαλίσει στην Αθήνα ένα σταθερό γείτονα και στα Σκόπια έναν γείτονα που «θα στηρίξει τα βήματα του προς την ευρωπαϊκή προοπτική».

Η συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό έφτασε και στην γραβάτα που το έκανε δώρο ο Ζάεφ με τον Τσίπρα να ερωτάται αν θα ξαναβάλει γραβάτα και αν έχει ακόμη το δώρο του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

«Δεν έχω κάποιο ταμπού, αλλά πλέον η δημόσια παρουσία μου έχει καταγράφει δίχως τη γραβάτα. Ωστόσο, έχω μια πλούσια συλλογή από γραβάτες που μου χάρισαν μια σειρά από ηγέτες μεταξύ των όποιον και ο Ζόραν. Τη γραβάτα του Ζόραν δεν την έχω στη ντουλάπα, αλλά στο συρτάρι του γραφείου μου να μου θυμίζει μια ιστορική στιγμή, ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών μας, που ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε.

Σχετικά:

Συμφωνία των Πρεσπών
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Ζόραν Ζάεφ, Αλέξης Τσίπρας, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK