13:35 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκαν στον «χαμένο χρόνο» της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ καλωσόρισαν το ενδιαφέρον της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Η συνεργασία για την εναέρια αστυνόμευση.

Το μήνυμα ότι πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η άφιξή του στα Σκόπια αποτελεί και την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα και ότι χάθηκαν τρεις δεκαετίες. Όπως πρόσθεσε, η κοινή συνεδρίαση των υπουργών των δυο χωρών που έγινε σήμερα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας θα έμοιαζε ως κάτι αδύνατο ακόμη και πριν από λίγο καιρό.

«Έχουμε χάσει πολύ καιρό. Πρέπει να τρέξουμε μπροστά με γρήγορο βήμα. Έχουμε χάσει τρεις δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, μίλησε για ένα ιστορικό βήμα προς τα μπρος όχι μόνο για τις δυο χώρες αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είμαστε εδώ για να βρίσκουμε λύσεις, για να κοιτάμε μπροστά, να χτίζουμε γέφυρες αντί να ορθώνουμε τείχη» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε εύστοχη σχετική δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου.

Ζάεφ: Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο

«Ορόσημο» χαρακτήρισε ο Ζόραν Ζάεφ τη συνάντηση στα Σκόπια με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι υλοποιήθηκε πλήρως, ενώ «αποτελεί ένα βήμα "κανονικοποίησης" των σχέσεων των δύο χωρών».

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολυάριθμη αποστολή από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες. Ξεκινούμε ένα ταξίδι με κοινά συμφέροντα».

«Γράφουμε συνεχώς ιστορία, σε διαφορετικές περιστάσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε επίσης ότι «έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε. την έναρξη της διαδικασίας ένταξης για να καταπολεμήσουμε τον εθνικισμό».

Όπως έκανε γνωστό το απόγευμα θα υπογραφεί η έναρξη του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν σχέδιο δράσης.

Ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για τη χρήση εμπορικών σημάτων.

​«Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας και κοινά πρότζεκτ. Υπογράψαμε συνεργασία για ένα νέο διασυνοριακό σημείο διέλευσης, για περαιτέρω εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών» σημείωσε.

Για τις αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις των δυο λαών, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι όταν οι δυο χώρες καταφέρουν να αυξήσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, τότε και ο ελληνικός λαός και οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα καταλάβουν τη ζημιά που συνιστούσε ότι οι δυο πλευρές δεν είχαν λύσει τις διαφορές τους.

Διευκρίνισε πάντως ότι «εμείς θέλουμε να πείσουμε τους καλοπροαίρετους και στις δύο πλευρές» και άφησε αιχμές για «κάποιους στην Ελλάδα» που υποκριτικά το παίζουν πολέμιοι της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ για χρόνια είχαν δουλειές στα Σκόπια.

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως είπε, θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας μεταξύ των δυο χωρών.

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος στο μέλλον θα παραμείνει πολέμιος μιας Συμφωνίας που προάγει τη συνεργασία μεταξύ δυο λαών. Θεωρώ ότι αυτή η διαμάχη είναι κυρίως πολιτική», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΝΔ να «παγώσει» διαδικασίες που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους, πως δεν θα αμφισβητήσει τη Συμφωνία απ' όποια θέση και εάν βρεθεί «και αυτό μας αρκεί σε όλους».

​Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μιλώντας για την αντιπολίτευση στη δική του χώρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πολιτικός που θα προβεί σε πράξεις που θα πλήξουν το λαό της χώρας.

«Εάν κερδίσει η αντιπολίτευση δηλαδή, θα απορρίψει το ΝΑΤΟ», διερωτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ.

Τι είπαν Τσίπρας — Ζάεφ για τη Ρωσία

Το πολύπλευρο ενδιαφέρον ισχυρών δυνάμεων για την περιοχή, δεν είναι κατ' ανάγκη αρνητικό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημειώνοντας ωστόσο ότι τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή με κυρίαρχα κράτη που χαράζουν αυτόνομες πορείες. Χαρακτήρισε καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον τόσο της ΕΕ, όσο και των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας.

Ιδιαίτερα για τη Ρωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει παραδοσιακή σχέση, «παρά το ότι είμαστε μια χώρα του ΝΑΤΟ», ενώ χαιρέτισε την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία με την νέα συνταγματική της ονομασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ. Επεσήμανε τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών και το ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας να χτίσει σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τους γείτονές της.

Εξέφρασε δε, τη χαρά του που η Ρωσία αναγνώρισε τη Βόρεια Μακεδονία με τη νέα της ονομασία και εξέφρασε την ελπίδα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης της Βόρειας Μακεδονίας αναλαμβάνει η Ελλάδα» 

Ειδική μνεία έγινε στη στρατιωτική συνεργασία των δύο γειτονικών χωρών, με τον κ. Τσίπρα να επιβεβαιώνει ότι «είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας», σημειώνοντας μάλιστα, ότι το αντάλλαγμα δεν είναι οικονομικό, αλλά η ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τη Βόρεια Μακεδονία στην εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας» επεσήμανε, επιπλέον, εξαίροντας τη δυναμική της Ελλάδας στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους πλέον καλύτερους στην ανατολική Ευρώπη.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας τα παρακάτω: «Η χώρα μας δεν έχει εποπτεία του εναέριου χώρου και σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μία γειτονική χώρα θα πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια».

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η συνεργασία, σε επίπεδο εκπαίδευσης, έχει βελτιωθεί τόσο με την Ελλάδα, όσο και με τη Βουλγαρία.

Σχετικά:

Αυτή είναι η σέλφι που έβγαλε ο Ζάεφ με τον Τσίπρα (φωτογραφία)
Καρέ – καρέ η θερμή υποδοχή του Τσίπρα στα Σκόπια (Φωτογραφίες, βίντεο)
Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια
Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια
Tags:
νέα, ειδήσεις σήμερα, ειδήσεις, Ζόραν Ζάεφ, Αλέξης Τσίπρας, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK